Martin Bursík: Prolomení limitů je útok na listopad 1989

23.10.2015 10:46

Vláda zaútočila na jeden ze základních kamenů listopadu 1989. Myslí si to někdejší ministr pro životní prostředí Martin Bursík, který jen nevěřícně kroutí hlavou nad prolomením limitů těžby uhlí na jednom z dolů. Jedním ze základních požadavků nové doby přece bylo i čistší životní prostředí. Exministr nechápe, jak pro prolomení limitů mohli hlasovat např. ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nebo ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Martin Bursík: Prolomení limitů je útok na listopad 1989
Foto: zeleni.cz
Popisek: Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík

„Nedílnou součástí sametové revoluce 1989 byla i touha lidí po zdravém životním prostředí. Šest dní před 17. listopadem začaly demonstrace za ochranu životního prostředí a zdraví obyvatelstva v Teplicích. Lidé, kteří se dusili jemným polétavým prachem a oxidy síry, skandovali ‚Chceme čistý vzduch‘, demonstrace trvaly čtyři dny. Po vítězství Občanského fóra v prvních svobodných volbách bylo proto logické, když ministr životního prostředí Ivan Dejmal navrhl v roce 1991 vládě usnesení, které stanovilo územně ekologické limity těžby,“ napsal v komentáři pro Lidové noviny Martin Bursík. Text uveřejnil také na blogu Aktuálně.cz.

Uhelné společnosti zároveň dostaly čas v řádu desítek let, aby těžbu postupně utlumily. Řeči o tom, že je třeba chránit pracovní místa horníků proto exministr považuje za liché, protože všichni věděli, že těžba jednoho dne skončí a mohli se na to připravit. Mohl se na to připravit i energetický gigant ČEZ, kteý měl dost času na přeměnu v moderní společnost nastolující trendy budoucnosti. Bohužel se tak nestalo a nejstrašnější na tom je, že to všechno posvěcuje vláda. Posvětil to hlasováním i ministr Jiří Dienstbier z disidentské rodiny nebo Daniel Herman, jinak vytrvalý bojovník s dědictvím komunismu.  

Obyvatelé severních Čech tak budou podle Bursíka dál trpět, ačkoli už měli na dohled dobu, kdy to mohlo být jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …