Martin Bursík dostal funkci. V Praze

16.07.2019 7:53

Komisi hlavního města pro udržitelnou energii a klima, která má za úkol mimo jiné připravit balík opatření pro boj s klimatickou změnou v metropoli, povede někdejší ministr životního prostředí a bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík. O jejím složení včera rozhodli radní. Pražské zastupitelstvo nedávno přijalo závazek, že do roku 2030 sníží emise CO2 na území metropole o 45 procent. Do roku 2050 má být město bezuhlíkové.

Martin Bursík dostal funkci. V Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že v komisi budou zasedat magistrátní úředníci, odborníci a zástupci koaličních i opozičních stran. „Je potřeba, aby spolupráce byla v rámci celého zastupitelstva,“ řekl. V rámci komise byla zřízena i vědecká rada, ve které zasednou zástupci vědecké a akademické obce.

Na základě doporučení rady začne město připravovat balíček návrhů opatření, která bude postupně zavádět. Komise se má podle dřívějších vyjádření zabývat primárně čtyřmi oblastmi, a to udržitelnou energií, udržitelnou mobilitou, cirkulární ekonomikou a adaptační strategií na změnu klimatu.

Martin Bursík vstoupil do politiky už roku 1990, kdy se stal poslancem České národní rady za Občanské fórum. O osm let později se stal ministrem životního prostředí v úřednické vládě Josefa Tošovského, stejnou funkci zastával i v koaličním kabinetu Mirka Topolánka (2007 až 2009). V období 2005 až 2009 vedl Stranu zelených. Po odchodu od Zelených založil Liberálně ekologickou stranu (LES).

Hlavní město se podle ekologických organizací dlouhodobě potýká například s překračováním emisních limitů způsobeným dopravou, nebo přehříváním, které by měla mírnit mimo jiné výsadba zeleně. Radní nedávno schválili akční plán výsadby stromů v hlavním městě, podle programu by jich stávající koalice v tomto období chtěla nechat vysadit milion.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…