Martin C. Putna žádá hlavu rektora Karlovy univerzity. Jde o Kellnera

10.10.2019 7:48

Univerzita Karlova a společnost Home Credit, jež je součástí skupiny PPF Petra Kellnera. Toto partnerství vyvolalo v posledních dnech rozruch nejen na akademické půdě. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Martin C. Putna žádá hlavu rektora Karlovy univerzity. Jde o Kellnera
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Společnost Home Creditt se ve smlouvě zavázala, že věnuje Univerzitě Karlově za tři roky zhruba jeden a půl milion korun. Škola však zároveň podpisem smlouvy stvrdila, že nebude poškozovat dobré jméno společnosti, jež je silným investorem v Číně. 

Právě to se například nelíbí filozofické fakultě, jež se obává zachování prestiže školy. Pedagog Martin C. Putna dokonce rektora Tomáše Zimu vyzývá k odvolání. 

„Měli jsme důsledněji a včas informovat o detailech smlouvy a také o tom, co znamená být partnerem. Vyhnuli bychom se spoustě nedorozumění,“ uvedl k tomu Milan Prášil, jenž je kancléřem univerzity. Zároveň ujistil, že uzavřené partnerství se v žádném ohledu nepromítne do akademických svobod. „Mohu potvrdit, že Home Credit ani jiný náš partner nemá žádná práva na ovlivňování toho, co kdo říká,“ dodal.

Kromě Home Creditu má s UK smlouvu o spolupráci také s Českou spořitelnou, ČSOB, ČEZ či Českou podnikatelskou pojišťovnou. I s nimi jsou ve smlouvách klauzule o nepoškozování dobrého jména. „Akademici se nemají čeho bát. Ani na vteřinu by mě nenapadlo, že by z této pasáže měl být bolehlav,“ uvedl mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Kromě Putny na smlouvu reagoval také profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu, jenž se vzdal členství v Čestné radě absolventů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…