Martin Fendrych objevil hlavní hvězdu lidoveckého sjezdu. Je to Petr Pithart s projevem o tom, jak máme pomáhat celému světu

29.05.2017 16:33

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych poslechl projev Petra Pitharta na sjezdu KDU-ČSL v Praze a prohlásil tohoto politika za velkou výhodu lidovců. Proč může být Pithart trumfem lidovců? Prý proto, že umí myslet v hlubších souvislostech. Zato senátor a hejtman Zlínského kraje reprezentuje jen zastydlé křídlo strany, které se zastavilo kdesi v minulém století.

Martin Fendrych objevil hlavní hvězdu lidoveckého sjezdu. Je to Petr Pithart s projevem o tom, jak máme pomáhat celému světu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Lidovci mají jednu výhodu před jinými stranami: Petra Pitharta. Politika, který myslí v hlubších souvislostech, umí oslovit občany od studentů po důchodce a troufá si nebýt populistou. Ví, jaký souboj se dnes v české politice odehrává. Buď zůstaneme parlamentní demokracií, nebo sklouzneme k autoritářskému, ‚firemnímu‘ systému,“ vychválil komentátor Pitharta.

Zato senátor Jiří Čunek, který se na víkendovém sjezdu na poslední chvíli rozhodl kandidovat proti Pavlu Bělobrádkovi, reprezentuje prý jen zastydlé křídlo strany, které touží po tom, aby chlapi zase vzali do rukou flinty na povinné vojně a po vojně vyfasovali krumpáč a naběhli do práce. Tohle by měli zřejmě udělat především nepřizpůsobiví.

Starostové a nezávislí, kteří se s lidovci definitivně spojili do předvolební koalice, už vidí Bělobrádka jako příštího premiéra. Bělobrádka zvolily čtyři pětiny delegátů KDU-ČSL.

Celý komentář naleznete zde.

Nejdůležitější projev však podle Fendrycha pronesl právě Pithart, který delegáty nabádal k ochraně demokracie. „Demokracie je nejohroženější, když se nám zdá, že je na beton,“ varoval Pithart s tím, že mnozí lidé dnes mají právě takový pocit. Podle Fendrycha navíc Pithart odvážně vyzval lidovce a také české občany k solidaritě.

V době, kdy se solidarita příliš nenosí, sebral Pithart podle komentátora odvahu a vyzval nejen k solidaritě s českými seniory, ale také s Italy a Řeky, kteří nemohou za to, kde leží jejich země, a přece se kvůli poloze svých zemí musejí vypořádat s velkým přílivem uprchlíků. Podle Pitarta bychom měli Řekům a Italům s tímto problémem pomoct.

„Je důležité, že o tom Petr Pithart na sjezdu lidovců, kteří sedí ve vládě s Babišovým hnutím ANO, mluvil, že ho mezi sebou mají, že mu naslouchali a že mu podle výsledků stranických voleb čtyři pětiny delegátů velmi dobře rozuměli,“ shrnul Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…