Martin Fendrych po konci koalice lidovců se Starosty: Kazisvěti. Odvaha v české politice vyhynula s husity, od té doby jsme jen srabi

19.07.2017 18:38

Podle komentátora Martina Fendrycha na Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek poprvé ve své straně prohrál. Domnívá se v souvislosti s tím, že lidovci vycouvali z volební dvojkoalice se STAN. „Nenašli odvahu riskovat, vzdali koalici, české vyplašenky,“ podotkl Fendrych.

Martin Fendrych po konci koalice lidovců se Starosty: Kazisvěti. Odvaha v české politice vyhynula s husity, od té doby jsme jen srabi
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

LIDOSTAN označil Fendrych jako původně nadějnou koalici, kdy se však lidovci lekli volebních průzkumů a odvážný projekt odpískali. „První poznámka: lidovci jsou lidovci a zachovali se jako lidovci. Nepřekročili svůj stín ani náhodou, jedou ve starých, jistých kolejích,“ řekl.

A zmínil i prohru Pavla Bělobrádka, jenž se snažil do poslední chvíle koalici udržet. „Strana však není babišovská, rozhoduje demokraticky a Bělobrádek byl převálcován,“ podotkl Fendrych.

Domnívá se také to, že u lidovců převládl strach. „Širší vedení KDU-ČSL jednalo ze strachu, leklo se, že průzkumy, které často ani lidovce se Starosty nespojovaly, vycházejí špatně, a raději to zabalilo,“ sdělil, že Bělobrádek se zřejmě nebál, ale lidovečtí sýčkové vyvolali předem poraženeckou atmosféru. 

Původní text ZDE.

Fendrych pak zkritizoval také jednání lidoveckého senátora Jiřího Čunka, jenž v sobě podle jeho slov nemá skutečné chlapství a bojovnost. „Koalice se bál a torpédoval ji,“ uvedl Fendrych.

A zamyslel se i nad odvážnými politiky, kteří asi před šesti sty lety vymřeli – husity. „Od té doby se občas objeví kurážný jedinec, malé skupinky či skupiny, ale odvaha se jako atribut k Česku neváže. Jsme ze všeho vyplašení, takové evropské vyplašenky,“ řekl s tím, že lidovci, hlavní síla koalice, pro dvojkoalici ani skoro nic neudělali. 

„Pokud chcete rozjet nové uskupení, musíte divoce tvořit, chrlit nápady. Oni si nechali natočit pár propagačních videí připomínajících Rychlé šípy (poněkud out), a dokonce dali dohromady jednu ‚akci‘: Petr Gazdík stanoval s Pavlem Bělobrádkem na karlovarském filmovém festivalu. Toť vše,“ kriticky poznamenal Fendrych.

„Chyběly motor, drajv, chuť vyhrát, touha něco předat, nabídnout. Proto lidovečtí kazisvěti tak snadno po dvou měsících tápání vyhráli,“ poznamenal komentátor a poukázal i na Bělobrádkova slova ohledně současné sázky na jistotu. 

„‚Sázka na jistotu‘ silně připomíná lidovecké heslo ‚Být při tom‘, tedy za každou cenu se účastnit na vládě. Ostatně sedět v ní s ANO, proti kterému se tak často vymezují, tuto zásadu jen potvrzuje,“ rýpl si Fendrych.

A závěrem dodal: „Ona ‚sázka na jistotu‘ pro mnohé zavání možností, že se lidovci nakonec spojí s Babišem (a ano, mohli by ho ve vládě korigovat, tlumit, ale pořád by to byla známá, dobrá, česká zrada na voličích). Teď si mohou na billboardy napsat: Volte vyplašenky! Volíte tím naši jistotu!“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…