Martin Komárek uvedl Moravce v úžas líčením, jak hovoří s Bohem. Hnutí ANO je prý jako Rychlé šípy. Pak jej ale vytočil Laudát...

18.09.2016 14:33

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce proti sobě usedli František Laudát z TOP 09 a Martin Komárek zvolený za hnutí ANO. A bylo na co se dívat. „Já pevně doufám, že až vyhrajeme velkou většinou volby v roce 2017, tak se napravíme jako ti správní kluci z Rychlých šípů,“ prohlásil hned v úvodu Komárek. Následně prozradil, že občas mluví s Bohem a „tatínek“ mu občas odpovídá. Laudát se v jednu chvíli nestačil divit a prozradil, že uzavřel jednu sázku, která se týká prezidenta Miloše Zemana.

Martin Komárek uvedl Moravce v úžas líčením, jak hovoří s Bohem. Hnutí ANO je prý jako Rychlé šípy. Pak jej ale vytočil Laudát...
Foto: Anna Vančová
Popisek: Martin Komárek se oženil s Petrou Senci

„Já pevně doufám, že až vyhrajeme velkou většinou volby v roce 2017, tak se napravíme jako ti správní kluci z Rychlých šípů. My jsme do té politiky přišli, abychom trochu pozvedli politickou kulturu, kde padá spousta sprosťáren, a my jsme se bohužel také trochu nakazili,“ konstatoval bývalý novinář Komárek hned zkraje. Obratem odmítl novelu zákona o střetu zájmů jako účelový útok na Andreje Babiše, svého předsedu.

Laudát kontroval, že Andrej Babiš v České republice v podstatě nastoluje systémovou korupci, jak ji známe z Ruska či z některých zemí Jižní Ameriky. „To, co se teď odehrává, je systémová korupce. Tady se přibližujeme Rusku nebo jiným republikám. Bylo to vidět třeba v jihoamerických republikách. Systémová korupce je, když si připravujete zákony a v souladu s nimi si posíláte dotace a k tomu se ještě pokoušíte kontrolovat policii, tak to nejde,“ hřímal Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

V tu chvíli se ozval Moravec. „Pane poslanče, já bych vám tady namítl, že míříte vedle, protože ty zákony si v minulosti nepřipravil Andrej Babiš,“ připomněl moderátor. Laudát to uznal, jen doplnil, že je lepší zareagovat později než nikdy. Už jako člen ODS prý Laudát varoval před prorůstáním byznysu a politiky. Ví o tom své, jelikož byl členem ODS ještě o půl roku déle než Václav Klaus. Uzavřel prý také soukromou sázku o to, že prezident Miloš Zeman novelu zákona o střetu zájmů nevetuje. „Já jsem uzavřel soukromou sázku, že pan prezident ten zákon nevetuje, protože kdyby to udělal, tak už nemůže mluvit o boji s korupcí,“ řekl Laudát.

To už Komárek neudržel nervy na uzdě. „On naštěstí tak trošku mumlá, že tomu nikdo nerozumí. Já se prostě vytočím, já si nemůžu pomoct. O systémové korupci tady mluví někdo, kdo nakupoval padáky, které padaly, vrtulníky bez motorů a tak podobně,“ rozčílil se Babišův poslanec na Laudáta.  

I jemu však Moravec připomněl, že Andrej Babiš udržoval dobré styky se Stanislavem Grossem nebo Ivanem Langerem. „No vidíte, tak se o tom pojďme bavit. Od toho jste vy, novináři, abyste odhalili Andreje Babiše a zjistili jste, jestli něco ukradl,“ oponoval zákonodárce ANO.  

Novela zákona o střetu zájmů je prý bohapustá, protože člověku znemožňuje vlastnit majetek, znemožňuje mu třeba vlastnit noviny, což je také majetek. „Je to opravdu bohapusté, protože Bůh uznává majetek,“ uvedl Komárek. „Vy už mluvíte za Boha?“ ptal se okamžitě Moravec. „My katolíci máme velkou výhodu, tatínek s námi občas mluví,“ odpověděl zákonodárce. A bleskově přidal dva příklady, na kterých chtěl ukázat, proč je novela zákona o střetu zájmů nemravná.

„Máme seznamku. Jeden. Máme seznamku, kde je většina brunet, a protože se většině mužů líbí brunety, tak nařídíme blondýnám, aby se ostříhaly. To je úplně totéž. A druhý příklad. Vy jste slavný moderátor. Mohl byste dostat pořad, ale najednou někdo přijde a řekne, že vy už jste moc slavnej, tak to raději dáme nějakýmu nýmandovi.“ Tyto příklady podle Komárka ukazují, že novela zákona o střetu zájmů je nemravná a necivilizovaná.

Budete se mi omlouvat. A nebudu. A budete. A nebudu

Před kamerami došlo také k ostré slovní přestřelce o kodex České televize. Komárek Moravcovi vyčetl, že ČT si etický kodex připravuje sama, a to se jí to pak dodržuje. Politik, na něhož klade veřejnost vysoké mravní nároky, to má mnohdy složitější.

Moravec se okamžitě začal bránit. „Kodex české televize je schvalovaný Poslaneckou sněmovnou. Je to svého druhu zákon. Je to schvalovaná norma Poslaneckou sněmovnou a vy se mi za toto tvrzení ještě budete omlouvat, pane poslanče,“ řekl. „A nebudu,“ vypálil Komárek. „A budete,“ vrátil mu to Moravec.

Komárek pro změnu přidal jednu historku pro dokreslení. „Víte, já to tady mám rád, já jsem tady byl na svatební cestě se ženou, dneska máme výročí svatby. Ale když něco schvalujete, tak to ještě neznamená, že můžete něco přepisovat,“ vysvětloval.

Nakonec došlo i na téma omezování času na debaty ve sněmovně. Komárek si posteskl, že hnutí ANO zatím naráží na odpor ve snaze omezit zbytečné řečnění, ale jednou se to prý podaří prosadit. „Nepůjde to, dokud nebude mít ANO ve sněmovně 101 hlasů, což bude po příštích volbách. Já v to doufám,“ vyjádřil své přání Komárek. Z toho, co vidí ve sněmovně, je mu občas teskno, protože nám schází nějaká dobrá tradice. „Tradice odkazuje k něčemu hezkému a na těchto stranách nic hezkého není,“ vypálil od boku Konárek. „A proto přijde hnutí ANO a uzavře s těmito stranami koalici,“ rýpl si obratem Moravec. „No tak, pane moderátore, oba víme, co je politika,“ odbyl ho Komárek.

Se svou troškou do mlýna však přispěl i Laudát, když prozradil, že poslanci ANO se občas stydí za to, pro co v koalici hlasují. „Poslanci ANO vám občas řeknou, že se stydí za to, pro co občas hlasují... Já jsem si vás v minulosti jako novináře vážil, ale to, co předvádíte teď, to je jen samé urážení a sprostota,“ obrátil se na Komárka. „Buď jste lhal tehdy, nebo lžete teď,“ uzavřel Laudát slovní bitvu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…