Martine, jestli ti můžu poradit... Analytik Koller obdržel veřejný vzkaz od poradce „genštábu“

09.12.2015 12:50

Ludvík Cimburek, poradce náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře, napsal otevřený dopis vojenskému analytikovi Martinu Kollerovi. Jako kanál pro svůj vzkaz využil server Pavla Šafra Svobodné fórum. Reagoval zejména na Kollerova slova v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Martine, jestli ti můžu poradit... Analytik Koller obdržel veřejný vzkaz od poradce „genštábu“
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

Hned na začátku dopisu Cimburek Kollera oslovuje „Martine“ a připomíná, že se poznali na české ambasádě v Kuvajtu v roce 2003. Vždy na něm prý oceňoval vyargumentované názory, a proto jej výše zmíněný rozhovor neobyčejně zklamal, i když nepopírá, že některé hypotézy jsou velmi originální.

Ocenil by proto prý, kdyby Koller nějakým způsobem doložil své názory, že vedení EU plní zadání z Washingtonu, že Merkelová realizuje americký úkol islamizace Evropy, že občanská válka na Ukrajině byla jednou z posledních možnosti, jak vyvolat válku s Ruskem, že NATO neslouží k obraně Evropy, ale k prosazování amerických zájmů, že Američany ovládaná média vytvářejí pocit ohrožení, a že by USA rády viděly naším prezidentem generála Petra Pavla.

Pak Kollerovi připomíná, že na něj prasklo, že byl od roku 1979 aktivním spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky, aby následně vyjádřil zklamání, že se Koller v rozhovoru navážel do jeho vlastní minulosti.

CELÝ OTEVŘENÝ DOPIS ZDE

Pak již přechází k hlavnímu tématu – ke Kollerově kritice jeho odmítavého postoje ke spolku „Českoslovenští vojáci v záloze“. Odmítá Kollerův názor, že se jedná o konkurenci aktivních záloh provozovaných přímo Armádou ČR.  „Příslušníci aktivní zálohy jsou velmi znechuceni, když si je někdo z jejich známých plete s ‚obrtelovci‘. Berou to jako velkou urážku,“ píše Cimburek.

Připouští Kollerovo tvrzení, že příslušníci aktivních záloh mohou být vysíláni na zahraniční vojenské mise, ale opomněl prý dodat, že se tak musí dít s prokazatelným souhlasem vysílaného, a navíc každou zahraniční misi schvaluje Parlament.

Cimburek odmítá tvrzení, že by on sám aktivním zálohám velel. Vůbec prý není součástí armády, pouze náčelníkovi Generálního štábu jako soukromník externě radí. „Aktivní zálohy nejsou „moje“ a nevelím žádnému „tělesu velikosti brigády“. Jsem pouze poradce náčelníka Generálního štábu a koordinátor pro aktivní zálohy,“ píše Kollerovi.

Odmítá Kollerovy poznámky, že to v armádě dotáhl pouze na kapitána (každý vysoký důstojník prý říká, že právě toto je ta nejkrásnější hodnost); a také není pravda, že by byl z armády „vyštípán“. Závěrem Kollerovi radí: „Jestli Ti mohu jako (externí) poradce poradit, až zas budeš něco o někom, nebo o něčem psát, zadej na webové stránce https://www.google.cz/ klíčové slovo a chvilku počkej.

A v postskriptu ještě rýpe, že jej velmi překvapuje, že Koller tak pohrdá českými politiky, když po odchodu z armády vydržel téměř dvacet let pracovat pro různá ministerstva. „Do důchodu jsi odešel jako redaktor vojenského měsíčníku A-report, tedy jako zaměstnanec tiskového odboru Ministerstva obrany,“ dodává.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…