Marvanová: Návrh zákona o státním zastupitelství zvyšuje závislost na politicích

12.12.2014 18:40

Bývalá náměstkyně na Ministerstvu spravedlnosti Hana Marvanová byla hostem Heleny Šulcové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Známá advokátka už dala najevo, že s novým návrhem zákona o státním zastupitelství nesouhlasí. Podle ní jde špatným směrem. Zvyšuje závislost na politicích a neřeší kárnou odpovědnost. Snad nejproblematičtější je vznik paralelní struktury, která by vyšetřovala ty nejzávažnější hospodářské delikty a zároveň by personálně záležela jen na libovůli ministra či ministryně.

Marvanová: Návrh zákona o státním zastupitelství zvyšuje závislost na politicích
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková připravila návrh zákona, jenž by jí umožnil zásadně ovlivňovat činnost státního zastupitelství a zcela volně by rozhodovala o obsazení nově zřízených speciálních státních zastupitelství, která by se věnovala vyšetřování těch nejzávažnějších kriminálních případů.

Jenže proti němu protestují státní zástupci a také iniciativa Veřejnost proti korupci, nepříjemně překvapil i Hanu Marvanovou, která ho považuje za krok zpátky. Návrh zákona Marvanová prostudovala a je k němu velice kritická, ubírá se podle ní špatným směrem. „Zákon neposiluje odpovědnost státních zástupců za průtahy a za nečinnost, tímto směrem se nijak nejde, ale posiluje se vliv ministerstva a tím vlastně i vlády na soustavu státního zastupitelství,“ tvrdí.

„Je třeba připomenout, že původním záměrem bylo posílit nezávislost státních zástupců a zvýšit jejich kárnou odpovědnost,“ řekla rozhlasovým posluchačům.

Nelíbí se jí, že na rozdíl od původní předlohy se ponechávají vrchní státní zastupitelství a zřizuje se další paralelní struktura, nový útvar, který by převzal dozorování té nejzávažnější kriminality. Navíc by právě tento útvar mohl být personálně obsazen bez ohledu na výsledky výběrových řízení, a to by prakticky znamenalo velkou možnost politiků ovlivňovat jeho chod.  

Zákon musí být nastaven tak, aby zabránil zneužití, ať už bude ministrem kdokoliv

 „Jde o to, aby zákon byl postaven na takovém systému, aby, ať je u vlády kdokoliv, neměla výkonná moc možnost zasahovat například do živých kauz či personální politiky,“ říká Marvanová na otázku, zda si myslí, že ministryně Válková by chtěla zasahovat do konkrétních kauz.

Návrh z dílny Válkové má prý velmi mnoho problematických bodů. Tím nejzávažnějším je podle Marvanové vznik oné paralelní struktury. Vznik speciálu by znamenal, že by se nejzávažnější hospodářská kriminalita odejmula současným státním zastupitelstvím v Olomouci a v Praze.

„Já nechápu, jestli to neznamená nějaký trest pro současné obsazení nynějších zastupitelství,“ řekla v rozhovoru advokátka. „Oslabí se postavení nejvyššího státního zástupce. Ten bude bez pravomocí, protože nebude moci dohlížet na žádné vyšetřování závažné hospodářské kriminality,“ vysvětlovala další problematický bod návrhu.

„Jestli má být nový zákon trestem pro paní doktorku Lenku Bradáčovou a zástupce Ištvana, tak ať to vláda řekne. Já se domnívám, že by neměl být. Tento nový návrh obsahuje velký korupční prostor,“ tvrdí Marvanová.

O kompetence py přišel i nejvyšší státní zástupce

Nová verze zákona z dílny Válkové prý paradoxně dozor nad vyšetřováním veškeré nejzávažnější hospodářské kriminality a korupce šestým odborům vrchních státních zastupitelství odebírá. „Už by tuto činnost provádět nemohly, veškerý dozor nad vyšetřováním závažných hospodářských a majetkových trestných činů přenáší na speciální státní zastupitelství, které by mělo být zřízeno na úrovni kraje v Praze. A nad tím by mělo být Speciální vrchní státní zastupitelství, rovněž v Praze,“ vysvětlila záměr Ministerstva spravedlnosti. „Já jsem pracovala na úplně jiném návrhu zákona,“ dodala.

I když advokátka byla na rozdíl od šéfky rezortu Válkové pro zrušení vrchních státních zastupitelství, protože došla k názoru, že by se soustava měla zjednodušit mimo jiné i proto, aby se posílil vliv Nejvyššího státního zastupitelství na kraje, protože viděla velké rezervy ve fungování krajských státních zastupitelství, považuje za naprosto nepochopitelné, když už se rozhodla ministryně zachovat vrchní státní zastupitelství, že jim paradoxně odnímá pravomoc dozorovat nejzávažnější kauzy. „Tím se zároveň odnímají kompetence i Nejvyššímu státnímu zastupitelství, protože to nebude moci dohlížet na vyšetřování žádných závažných kauz,“ upozornila na další podstatnou změnu v návrhu předlohy.

Nejsem solitérka a do Parlamentu jsem nakonec nechtěla

Odchodu z Ministerstva spravedlnosti Hana Marvanová nelituje, bere prý věci tak, jak jsou. „Já jsem odcházela po dohodě. Když nadřízený nechce, abyste tam pracovala, tak prostě odejdete,“ uvedla s tím, že původně předpokládala, že bude moci na ministerstvu působit alespoň dva roky a bude se třeba podílet na humanizaci exekučního řízení apod. To uvedla s jistou mírou zklamání.

„Nejsem solitérka, vím, že je třeba o věcech vyjednávat a hledat konsenzus,“ vysvětlovala advokátka ve studiu. Právě za solitérku ji totiž označila ministryně Válková. „Mrzela mě ta slova, samozřejmě,“ přiznala Marvanová.

Její jméno bylo také spojováno s hnutím ANO a předpokládalo se, že bude kandidovat do Senátu, což se nakonec nestalo.  „Já jsem se rozhodla, že nechci kandidovat do kterékoli komory, takže jsem to odmítla. A musím se přiznat, že jsem nechtěla ani kandidovat za hnutí ANO,“ dodala. „Nechtěla jsem, aby moje působení na ministerstvu bylo předehrou pro moji kandidaturu do Senátu, a také jsem se nechtěla zúčastňovat některých zbytečných půtek namísto prosazování nějakých idejí,“ vysvětlovala své rozhodnutí.

Svoboda je úžasná...

Pár slov v závěru rozhovoru bylo věnováno výročí sametové revoluce. Hana Marvanová se před rokem 1989 pohybovala v disentu a nyní prý ráda vzpomíná. „Vždycky na to vzpomínám. Je to určitá nostalgie, když se lámaly ledy a měnil se režim… Ta doba byla celkově těžká, když se člověk rozhodl, že nepůjde s hlavním proudem. Nemohli jste budovat kariéru, hrozilo vězení, ale v disentu jsem poznala tolik zajímavých lidí, že se mi to vynahradilo,“ vzpomínala na dobu nesvobody.

Nyní spokojená je. „Já si myslím, že ta svoboda je úžasná. Ale ta svoboda je proto, abychom něco dělali, aby to bylo ještě lepší,“ dodala rychle.

Moderátorku Šulcovou zajímalo, proč lidé z disentu už nejsou v politice. Podle Marvanové je to tím, že každý, kdo chce v politice uspět, se musí spojit s dalšími v nějaké straně, aby byla šance věci prosadit. A právě ve stranách se podle ní ztrácel prostor pro ideály. „Třeba v ODS se zmenšoval prostor pro ideje a naopak se dělalo místo pro takzvané kmotry, jak to pojmenoval Mirek Topolánek,“ uvedla Marvanová jako příklad.

Protestů proti Miloši Zemanovi se nezúčastnila, ale hleděla na ně se sympatiemi. Líbil se jí protest s červenými kartami. „I před rokem 1989 bylo přirozené, že při různých výročích jsme si připomínali jednak historické události, ale také jsme dávali najevo, co si myslíme,“ z toho důvodu považuje protesty v době vzpomínek na listopadové události za přirozené a vhodné. Prezidenta Miloše Zemana v Radiožurnálu také nešetřila. „Jeho výroky a činy dehonestují úřad prezidenta. To je nepřijatelné,“ říká. Zkritizovala například, že Zeman letěl zpět ze státní návštěvy Číny soukromým letadlem. „Proto si politiky platíme, aby je neuplatili soukromí podnikatelé. A prezident si přesto nechá zaplatit cestu domů,“ rozčílila se v samém závěru pořadu Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…