Marvanová: Ústavní žaloba? Jinak to nejde. Podezřívám Zemana, že projev ladil s lidmi kolem Putina

28.04.2021 18:21

Horní komora Parlamentu se začala zabývat možností ústavní žaloby z velezrady na prezidenta Miloše Zemana kvůli způsobu, jakým přistupuje ke kauze výbuchu ve Vrběticích, ze kterého jsou podezřelí agenti ruské tajné služby. Postupuje prezident Zeman proti zájmům, bezpečnosti a svrchovanosti České republiky? V pořadu Pro a proti Českého rozhlasu spolu debatovali advokátka Hana Marvanová Kordová a poslanec vládního hnutí ANO, člen sněmovní stálé komise pro Ústavu České republiky Milan Feranec.

Marvanová: Ústavní žaloba? Jinak to nejde. Podezřívám Zemana, že projev ladil s lidmi kolem Putina
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na CNN Prima News

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí
Úvodem se oba dotazovaní vyjadřovali k tomu, zda má smysl žalovat prezidenta po jeho projevu ohledně vrbětické kauzy z velezrady. „Já jsem přesvědčená, že tím posledním projevem Miloše Zemana jako prezidenta přetekl pohár. Ta situace je velmi vážná. Máme prezidenta, který dlouhodobě, soustavně, a dá se to doložit konkrétními kroky, zastává zájmy nikoliv České republiky, ale Ruska, o kterém teď vláda, bezpečnostní služby, policie, sdělily, že vlastně Rusko a jeho tajné služby se podílely na teroristickém činu ve Vrběticích. A zároveň prezident tyto své kroky dovršil tím, že úplně ignoruje svou povinnost mlčenlivosti ohledně utajování částí zpráv BIS, a tím přímo prezident ohrožuje bezpečnost země. A není žádný jiný nástroj, než je právě žaloba k Ústavnímu soudu, žaloba Senátu pro velezradu, nebo pro podobný delikt proti ústavnímu pořádku. Takže jestliže není jiný nástroj a jestliže nelze pohnat jinak prezidenta k odpovědnosti a zabránit jeho dalším krokům, aby mohl ohrožovat zájmy bezpečnosti naší země, tak ta žaloba je teď naprosto namístě,“ poznamenala Marvanová.

Své ke stejné otázce řekl i poslanec Feranec. „Ta ústavní žaloba má dvě stránky. První je ústavněprávní, to znamená ústava jasně definuje, co je velezrada. To je jednání prezidenta, které směřuje proti svrchovanosti, celistvosti a demokratickému řádu republiky. Tam nevidím ten důvod... A potom je ta stránka politická, určití politici se nikdy nesmířili s volbou pana Zemana prezidentem a jednou za čas se objevují pokusy o jeho odvolání formou ústavní žaloby,“ sdělil Feranec.

Myslí si tedy Feranec, že pokud je ústavní žaloba na stole, jde o politikum a nejde o podstatu té věci, jestli prezident překračuje nebo ohrožuje bezpečnost České republiky? „V tomto stavu to skutečně vnímám jako určitý politický postoj, který je naprosto legitimní. To, že Senát a Sněmovna k ústavní žalobě tu kompetenci mají, je velmi závažné. Že skutečně může její rozhodnutí vést až k odvolání prezidenta. Prezidenta, který byl zvolen v přímé volbě. A skutečně by se tento institut neměl nadužívat a skutečně by se měl používat ve chvíli, kdy nastanou velmi závažné skutečnosti – a v případě velezrady tak, jak to definuje ústava. Takže z mého pohledu se jedná o určité politické gesto,“ podotkl Feranec. 

Marvanová následně uvedla, že nevnímá, že by institut ústavní žaloby byl nadužíván. „Za sebe naprosto odmítám, že by z mé strany šlo jenom o politické vyřizování jakýchkoliv účtů s Milošem Zemanem. Respektuji každého zvoleného prezidenta. Takže jsem respektovala i to, že byl zvolen Miloš Zeman. Nicméně pokud se prezident dopouští trestných činů, ale nelze ho pohnat k trestní odpovědnosti podle ústavy a lze ho pohnat jenom k odpovědnosti za velezradu, tak je to namístě. A chtěla bych říct ještě k tomu něco jako člověk, který byl členem ústavní komise, který se podílel na české ústavě a právě na tom článku o velezradě. Já si velmi dobře pamatuji, jsem byla tehdy poslankyně české Národní rady a zpravodajka pro ústavu, pro Parlament, tak jsme tehdy tu velezradu pojali jako vlastně obdobu impeachmentu třeba amerického prezidenta. A protože prezident je u nás jinak neodpovědný, tak přece není možné, aby ústavní činitel v demokratickém státě si mohl dělat cokoliv. Tady prezident přímo ve svém projevu v televizi citoval – a přímo to uváděl, že cituje – zprávy BIS, citoval je nepravdivě, což potvrdili ti, kteří se s těmi zprávami seznámili, napříč nejen politickým spektrem, ale BIS a policie, prezident zpochybnil závěry tajných služeb, na základě nichž vláda vypověděla osmnáct tajných agentů z ruské ambasády. Prezident vyčkal se svým projevem týden a zjevně, já mám tedy to důvodné podezření, že si to ladil s Kremlem, Moskvou, s lidmi kolem pana Putina,“ vyjádřila podezření Marvanová.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí
Podle jejích slov prezident ve svém projevu i v následném rozhovoru Partie na TV Prima předvedl sofistikovanou dezinformační akci, které se po odvysílání chytila ruská média a všechna informovala o tom, že konečně se tady prezident zastal toho, že to nemuseli být Rusové. 

Feranec následně hovořil o tom, že on ruská média nesleduje, takže neví, jak to rezonovalo. „Pro mě je ten postup ve vrbětické kauze prezidenta a vlády, ten je v součinnosti. Prezident řekl, že podporuje vyhoštění těch osmnácti špionů. Pokud se mýlil v tom, jestli jsou jedna, nebo dvě verze, tak se mýlil, ale to určitě není důvod pro to, aby to byla velezrada. Ale uvidíme, jestli Senát zpracuje tu žalobu, jaké argumenty tam budou, jestli tam budou argumenty typu přátelství s Putinem, tak nevím, nakolik jsou to relevantní právní argumenty, ale já si počkám na tu žalobu, bude-li podána, protože já jsem pochopil, že zatím senátoři nad tím hloubají. Tak až něco vyhloubají a přijde to do Sněmovny, budeme to řešit,“ dodal Feranec.

„Pojem velezrada se velmi podobá slovu vlastizrada. Ten byl zvolen záměrně, tento pojem. Vlastizrada je závažný zločin proti vlastní zemi, ve spojení s cizí mocí. Ta velezrada právě má mít takovouto intenzitu, pokud by se jí prezident dopustil. Já jsem přesvědčená, že to právě tuto intenzitu tady má. Mluvím jako člověk, který rozhodně neiniciuje všechny petice. Já jsem naposledy iniciovala petici za zrušení amnestie Václava Klause a za jeho pohnání k odpovědnosti před Ústavní soud, což se také stalo a Ústavní soud tehdy tu žalobu odmítl jenom proto, že skončilo funkční období prezidenta Klause. Já si myslím, že když se prezident závažného vlastně zločinu, nemůže spáchat zločin podle trestního práva, ale zločin v tom smyslu, že to ubližuje národu a zemi a třeba ústavnímu pořádku nebo právnímu státu, že to je na jeho pohnání k odpovědnosti. Pokud máme demokratický právní stát, není možné, aby prezident se úplně vymykal, nemusel dodržovat žádné zákony,“ vysvětlovala dále svůj postoj Marvanová. Zemana nazvala agentem, obhájcem Ruska – a to dlouhodobě. 

Feranec následně zopakoval to, co již řekl. „V kauze diplomatů, Vrbětice, to jednání bylo v naprostém souladu prezidenta a vlády, a proto to bylo tak, jak mělo. Skutečně nechci tady řešit různé špionománie a teorie spiknutí. Já to beru, že ta iniciativa k žalobě je politický akt, až bude ta žaloba podána, sepsána a přijde do Sněmovny, potom můžeme řešit formálně právní stránku neboli ústavněprávní stránku. Jestli jsou tam naplněny podmínky té velezrady tak, jak je definuje ústava. Jinak je to jenom politické plácnutí do vody,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…