Válka zuří dál: Hana Marvanová pronesla toto ošklivé o Zemanovi

24.06.2014 4:41

Vadí právnička Hana Marvanová i bývalým exekutorům z okolí prezidenta Miloše Zemana? I tuto otázku si někteří lidé kladou v souvislosti s výroky prezidenta na adresu někdejší náměstkyně ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Zatímco samotnou ministryni Zeman pravidelně chválí, exnáměstkyni Marvanovou častuje výroky, kterými připomíná její dle něj neúspěšné politické angažmá.

Válka zuří dál: Hana Marvanová pronesla toto ošklivé o Zemanovi
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Zlaté časy lukrativního obchodu s vymáháním dluhů však pomalu končí a právě Hana Marvanová se snažila tuto lukrativní činnost na úkor milionu často těch nejchudších lidí ještě dál omezit.

Když prezident Miloš Zeman veřejně prohlásil, že nemá nejlepší mínění o advokátce Haně Marvanové, byla bývalá první náměstkyně ministryně spravedlnosti, která odešla z úřadu po sporech se svojí nadřízenou Helenou Válkovou, nejdříve překvapena, protože se prezident nezajímal o pozadí sporu v čele justice, ale pak prý pochopila další souvislosti. „Uvědomila jsem si, že to souvisí s tlakem exekutorské lobby nedopustit snížení odměn exekutorů v rámci byznysu s dluhy. Vzpomněla jsem si, že to byla celá řada exekutorů, kteří prezidenta sponzorovali během jeho kampaně. Už tehdy se spekulovalo, že k nim má prezident velmi blízko,“ připomněla advokátka ParlamentnímListům.cz informace v médiích v době předvolební prezidentské kampaně.

V nedělních rozhlasových Hovorech z Lán se Zeman Marvanové „věnoval" znovu: „Pokud jde o paní ministryni Válkovou, udělala chybu s Hanou Marvanovou, znám ji dlouhá léta jako jednu z mnoha předsedů zkrachovalé Unie svobody, tak o ní, a to říkám s krajní zdvořilostí, nemám nejlepší mínění," řekl prezident, přičemž obdobné konstatování na adresu exnáměstkyně a advokátky Marvanové pronesl v posledních týdnech opakovaně.

Miloše Zemana mají rádi exekutoři a vymahači

Novinář Jan Macháček totiž už před prezidentskými volbami upozornil, že Miloše Zemana mají rádi lidé z okruhu exekutorů, správců pohledávek a vymahačů. Blízcí spolustraníci ze SPOZ a spolupracovníci Miloše Zemana Vratislav Mynář, Zdeněk Štengl či František Gajdoš se před tím, než se vrhli na politiku, zabývali vymáháním pohledávek a byznysem s dluhy.

Tehdejší předseda Zemanovy strany SPOZ Vratislav Mynář, dnes kancléř prezidenta, ovládal akciové firmy Tessile ditta, Tesille ditta services či Credit Management, které byly správci a druhotnými vlastníky pohledávek pražského dopravního podniku a dalších firem a „dodavateli“ zakázek pro některé exekutorské úřady. A návrat Miloše Zemana do vysoké politiky exekutoři také štědře sponzorovali. Vsetínský exekutor Gajdoš mu například věnoval milion korun, ostravský exekutor Jiří Král čtvrt milionu, další poslali dary do sta tisíc. Možná jim to podle ní dnes prezident vrací.

Sám Mynář své angažmá v exekutorském byznysu pro Aktuálně.cz odmítl. „Já jsem byl pouze místopředsedou představenstva společnosti, která nese totožný, hodně podobný název Tessile ditta services. Ta nemá s firmou Tessile ditta, která vyhrála výběrové řízení pro DP, vůbec nic společného. Nejsem ani zaměstnancem, ani akcionářem, chtěl jsem jen pomoci kamarádovi. V momentě, kdy jsem viděl, že to je neslučitelné s výkonem mojí politické funkce, požádal jsem kamaráda, abych byl odvolán," uvedl loni hned po prezidentských volbách. Gajdoš od loňského listopadu v exekutorském byznysu nepůsobí.

Zlaté časy vysokých výdělků exekutorů jsou každopádně pomalu pryč. Už nemohou tak snadno vydělávat na tom, že proti jednomu člověku povedou třeba deset oddělených exekučních řízení a získávat tučné poplatky z každého zvlášť. Aby se vymáhání dluhů v Česku přiblížilo způsobům v západních demokraciích, prosazovala Hana Marvanová v resortu spravedlnosti přijetí dalších zákonů, například omezit působení exekutorů na místa, kde sídlí, a omezit poplatky pro exekutory a advokáty za bagatelní dluhy. I podle Ústavního soudu jsou totiž nesmyslně vysoké.

Prezident jedná pokrytecky

Podle dalšího prezidentského kandidáta, předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, „je pravda, že stav exekutorů a exekucí je v České republice hluboce neuspokojivý“. „Potřebuje hlubokou reformu,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. Je ovšem otázka, jestli se podaří tyto normy co nejdříve přijmout, jak slíbila vláda. Podle Hany Marvanové na její odvolání z funkce tlačily různé zájmové lobby, mezi nimi i exekutorská.

A právnička nevyloučila, že by tlaky mohly vést i přes hlavu státu. „Vyjádření prezidenta, že o mně nemá nejlepší mínění, zřejmě souvisí s tlakem, který byl vyvinut na moji osobu, a s dlouhodobým neřešením byznysu s dluhy, na kterém vydělává úzká skupina lidí na úkor skoro milionu občanů,“ řekla ParlamentnímListům.cz Marvanová. Myslí si, že v tomto případě jedná prezident „dost pokrytecky, protože na jedné straně vystupuje jako člověk, který hájí zájmy většiny občanů, a v tomto případě je tomu přesně opačně“.

Mnohé osobnosti byly prezidentovými slovy na adresu advokátky Hany Marvanové překvapeny. Karel Schwarzenberg vyjádřil údiv nad tím, že by se hlava státu měla takto vyjadřovat o dámě, navíc disidentce, která prokázala často v životě velkou odvahu. „Nebylo to s ní vždycky v životě lehké, to vím také, ale byla odvážná, přímá, právu rozumí,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Senátorka Eliška Wagnerová uvedla, že neví, co má v hlavě pan prezident, kvůli čemu to řekl. „Ale můj názor to prostě není,“ uvedla. Socioložka Jiřina Šiklová ParlamentnímListům.cz sdělila, že doktorku Marvanovou zná léta a považuje ji za opravdu velice čestnou ženu. „Nevím, co bych jí mohla
vytknout, nanejvýš to, že není kooperativní, v politických stranách nezajišťovala kooperaci,“ míní.

A jak si vysvětluje výroky prezidenta Miloše Zemana? „V každém případě tak na sebe upozorňuje, protože ví, že když něco takového řekne, bude se o něm mluvit. Tenhle jeho rys je v tomto případě nejdůležitější,“ je přesvědčena socioložka. Někteří politici prohlásili, že oni zase nemají nejlepší mínění o Miloši Zemanovi.

Je pravděpodobné, že za výroky prezidenta jsou zájmy exekutorů

Advokát Milan Hulík prohlásil, že i když pro to nemá důkazy, považuje za velmi pravděpodobné, že za výrokem prezidenta jsou zájmy exekutorů. „Protože boj Hany Marvanové proti mafii je i boj proti exekutorské mafii a jejich lidi jsou mezi těmi podivnými lidmi kolem Zemana,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Je to podle něj jeho hypotéza, ale velice pravděpodobná.

„Myslím, že ten výrok Miloše Zemana může být pro Hanku vyznamenáním. Na to by měla být pyšná,“ naznačil, že být mezi těmi, o nichž nemá prezident nejlepší mínění, je nejlepší ocenění charakteru. Stačí se prý totiž podívat, jakými lidmi se hlava státu obklopuje.

Politici se předhánějí, za koho bude Marvanová kandidovat do Senátu

Na rozdíl od prezidenta si prý osobnosti i veřejnost právničky a dlouholeté protikorupční aktivistky váží, politické subjekty se předhánějí v tom, za koho bude kandidovat do Senátu. „Pan prezident se může vyjádřit, ke komu má nebo nemá důvěru. Ale něco jiného jsou voliči,“ řekl ParlamentnímListům.cz vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který by rád viděl, aby Hana Marvanová kandidovala v Praze za lidovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…