Marvanová prý vystupuje jako Johanka z Arku. Pracovala sólově a chaoticky, postěžovala si Moravcovi Válková

08.06.2014 13:28

Šéfka resortu spravedlnosti po vzoru předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nazvala Hanu Marvanovou Johankou z Arku, která vystupovala jako solitérka v boji s korupcí, což je podle Válkové nepřijatelné. Nejvíc jí prý vadilo, že Marvanová postupovala příliš chaoticky a předkládala návrhy k debatě různým poslancům bez toho, aby k tomu ministryně jako její šéfka mohla říci konečné slovo. Mluvila i o prezidentu Miloši Zemanovi.

Marvanová prý vystupuje jako Johanka z Arku. Pracovala sólově a chaoticky, postěžovala si Moravcovi Válková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zavítala do nedělních Otázek Václava Moravce České televize a vysvětlovala, jak se to má s výměnou jejího prvního náměstka Roberta Pelikána za Hanu Marvanovou. „Teď tady sedím i proto, že je možné to již mediálně prezentovat. Já jsem do této doby nevystupovala,“ začala své vystoupení ministryně s tím, že boj s korupcí nestojí na jedné solitérce, která vystupuje jako Johanka z Arku. Proti korupci je třeba stále bojovat.

Kým se ministryně obklopuje?

Nástupce Parkanové Robert Pelikán je prý muž, se kterým hnutí ANO v minulosti již počítalo, takže jeho angažmá v pozici prvního náměstka vnímá ministryně jako logický krok. Marvanová prý jako náměstkyně postupovala příliš chaoticky, což vedlo k odchodu několika pracovníků v legislativním odboru. A to nejhorší podle Válkové bylo, že některé normy byly debatovány s různými poslanci bez toho, aby k nim ministryně mohla říci konečné slovo.

Následně se bránila nařčení, že by se klientelisticky na resortu obklopovala pouze svými přáteli, jako je profesor Pavel Šámal, který pracuje na nové podobě trestního řádu. Tým, který na tom pracuje, je však mnohem širší, což je podle ministryně třeba mít na paměti. „Když to slyším, musím se usmívat,“ odmítla Válková kritiku, že by se obklopovala pouze svými přáteli. Na to upozorňuje profesor z pražské Právnické fakulty Jiří Jelínek. Sám je však členem onoho širšího týmu, který na trestním řádu pracuje.

Prezidentův názor mě těší, ale není to odborník, připomíná ministryně

Personální spory na ministerstvu prý rozhodně nezbrzdily přípravu nových nezbytných zákonů. Zdržení sice existuje, ale ne kvůli personálním sporům. Dá se tak říci, že se pracuje i na novém zákoně o státním zastupitelství. Válková by byla nejraději, kdyby nebyla zrušena vrchní zastupitelství v Praze a v Olomouci, o této věci hodlá ještě vést debatu, a to i se svým prvním náměstkem Robertem Pelikánem. To, že její vlastní názor podpořil před časem i prezident Miloš Zeman, ji sice těší, ale nese to s sebou i jisté ale.

„Těší mě to, ale prezident Miloš Zeman není odborník, jeho názor je čistě politický. Nechci říct, že mi přímo nepomáhá, ale já bych o tom ještě ráda hovořila s odborníky. V konečném důsledku by mělo dojít k posílení nezávislosti státních zástupců, ale také zvýšení jejich odpovědnosti. Byť ministryně na druhé straně připustila, že role žalobců je mnohdy ztížena, když dochází k ovlivňování veřejnosti v různých kauzách skrze média. V rámci nějaké strategie obhajoby může docházet např. ke zveřejňování částí odposlechů, jak to vidíme např. v kauze Ivo Rittiga a spol.

Noví předsedové krajských soudů

Hana Marvanová při svém odchodu také uvedla, že cítila tlaky ze strany soudců, když se pokoušela prosadit otevřené výběrové řízení na předsedy Krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem. V Brně se předsedou pravděpodobně stane Milan Bořek, pokud ho nakonec jmenuje prezident republiky. Válková věří, že to bude člověk na svém místě.

V Ústí nad Labem to možná bude složitější, protože si stěžovali tamní soudci, kteří ministryni zaslali otevřený dopis. Podle ministryně by bylo nejlepší, kdyby v České republice platil podobný zákon jako v Německu, kde se novým předsedou nesmí stát člověk z regionu. Novým předsedou by se teoreticky mohl stát Jan Veselý z Mělníku, problém však je, že vůči němu prý zazněly výhrady od Soudcovské unie. Podklady prý má Krajský soud v Praze. Navíc prý na Krajském soudu v Praze nebyl na stáži, což se považuje za standardní. Soudce Veselý je nyní na čtyřtýdenní dovolené.

„Na tu má každý nárok, byť v této situaci bych byla raději, kdybych s ním mohla hovořit dříve. Zkusím se s ním spojit, ale ani nevím, kde je,“ poznamenala k tomu ministryně. Až se na konci června soudce Veselý vrátí, ministryně s ním bude hovořit. A pokud rozptýlí nejrůznější pochybnosti, bude nakonec předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem navržen. V opačném případě se tak nestane.  

„Jestli něco chci, tak aby se předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem stal odvážný a zkušený člověk,“ poznamenala k tomu Válková. Nový předseda by měl vyvrátit či rozkrýt podezření, která jsou s Krajským soudem v Ústí nad Labem spojována. Pokud se předsedou nestane Jan Veselý, ministryně v tuto chvíli nechává otevřenou otázku, kdo by to nakonec byl.

Válková je připravena hovořit také se šéfem BIS Jiřím Langem. Na schůzku prý dojde příští týden. Hana Marvanová se prý na BIS již obracela, ale Helena Válková netuší, kdo ji k tomu dával podezření. Ministryně to prý rozhodně nebyla. Doufá však, že by právě BIS mohla pomoci vnést světlo do dění na Krajském soudu v Brně a v Ústí nad Labem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…