Marvanová se prý už s ministryní Válkovou nesnese. ANO ji má „přesunout“ do Senátu

06.05.2014 7:12

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její první náměstkyně Hana Marvanová se prý za tři měsíce společného působení na ministerstvu shodly jen výjimečně. Jejich pohledy na reformu justice a další změny se mají lišit natolik fatálně, že další spolupráce není možná. Řešením má být uvolnění Marvanové, která má za hnutí ANO kandidovat do Senátu.

Marvanová se prý už s ministryní Válkovou nesnese. ANO ji má „přesunout“ do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Složité vyjednávání kompromisů má podle MF DNES být na Ministerstvu spravedlnosti na denním pořádku. Ostrý spor se měl rozpoutat například o podobu změn v exekucích. Dalším ožehavým tématem mělo být další fungování státních zastupitelství. Marvanová by chtěla zrušit vrchní zastupitelství a místo nich vytvořit v Praze a Olomouci specializované útvary, zaměřující se výhradně na boj s korupcí. Válková naopak tyto „protikorupční speciály“ odmítá.

Obecně lze prý postoje obou dam charakterizovat tak, že Marvanová přichází s razantními a převratnými změnami, zatímco Válková se snaží především zajistit, aby resort bez zádrhelů fungoval. Obě přitom ze svých postojů odmítají ustupovat. Jejich rozpory už podle některých lidí z resortu přerostly v trvalou vzájemnou nedůvěru, která začíná ohrožovat i hnutí ANO.

I vedení ANO se prý začíná klonit k názoru, že jediným řešením je odchod jedné z žen z ministerstva. A silnější pozici má jako ministryně Válková, balení by tedy nejspíš čekalo na Hanu Marvanovou. Elegantním řešením, které by utnulo spory a zachovalo důvěryhodnost hnutí, by prý mohl být její „přesun“ na jiné viditelné místo.

Hovoří se i o tom, že by populární právnička Marvanová mohla na podzim za hnutí kandidovat do Senátu. Ta již připustila, že podobnou nabídku by zvažovala. „Já jsem na ministerstvu z vůle ANO. Záleží na nich,“ vzkazuje náměstkyně. Jeden z pražských politiků, který je jí blízký, potvrdil, že nabídku kandidovat do Senátu by Marvanová nejspíš využila, což by mělo za následek její odchod z ministerstva.

Vedení ANO má prý tlačit především na to, aby odchod Marvanové z ministerstva proběhl klidně, a bez veřejných střetů. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…