Marvanová v listopadu 89 neměla přehnaná očekávání. Ale jak to vypadá dnes...

17.11.2013 15:43

ROZHOVOR Advokátka Hana Marvanová se před listopadem ´89 pohybovala v prostředí disentu a v devadesátých letech z pozice poslankyně částečně ovlivňovala podobu budovaných poměrů. Dnes má pocit, že ve srovnání se současností byla devadesátá léta ještě celkem bezproblémová. Přesto prý již lze pozorovat určité změny.

Marvanová v listopadu 89 neměla přehnaná očekávání. Ale jak to vypadá dnes...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expolitička, advokátka a bojovnice proti korupci Hana Marvanová

Patřila jste mezi zakladatele Občanského fóra, angažovala jste se v disentu. Určitě jste si po listopadových událostech představovala něco jiného, než je teď. Anebo se mýlím?

Neměla jsem v listopadu 1989 nějaká přehnaná očekávání. Bylo mi jasné, že se jen otevírají možnosti zásadní změny u nás, když předchozí režim byl zkostnatělý a bránil jakémukoli vývoji. Už začátkem roku 1990 ale bylo jasné, že názory na to, jakým směrem se má Československo ubírat, se liší.

Myslíte si, že je nyní svoboda v ohrožení, tak jak se tvrdí v souvislosti s konáním prezidenta Miloše Zemana?

V souvislosti s konáním prezidenta Miloše Zemana mi velmi vadí, že prezident nerespektuje ústavní zvyklosti a nepředstavuje spojovací prvek v ústavním systému. Přitom každá země potřebuje alespoň jeden pevný bod, tím by u nás měl být prezident (v Británii je to královna), který by byl schopen přispívat k dohodě a spolupráci politických stran a politiků. Namísto toho současný prezident vidí svou roli ve vytváření vlastního mocenského centra a chce tak konkurovat politickým subjektům, které jsou zvoleny do Poslanecké sněmovny.

Byla jsem u přípravy české Ústavy a role prezidenta podle naší Ústavy, která je založena na parlamentní demokracii, spočívá právě v tom, že má být spojovacím prvkem a ne tím, kdo politickou scénu dále polarizuje. Prezident by také neměl prosazovat řešení na hraně Ústavy, například jmenování vlády bez šance na získání důvěry v Parlamentu a bez mandátu od voličů, a měl by bez ohledu na své sympatie či antipatie respektovat výsledky voleb a usilovat vždy o co nejrychlejší sestavení vlády, která může získat důvěru v Parlamentu, tedy vlastně důvěru většiny voličů, kteří volili do Poslanecké sněmovny.

Jak se díváte na dnešní politickou situaci? Dá se to srovnat s devadesátými lety, kdy jste byla v politice činná?

Dnešní politická situace je horší než v devadesátých letech, protože příliš mnoho afér a skandálů nemá žádné viníky, nenásleduje žádná odpovědnost a tedy ani katarze a náprava. Také oproti zejména počátku devadesátých let chybí snaha o kompromisy a široké dohody napříč politickým spektrem ohledně dlouhodobých reforem.

Přitom záměry, které se týkají vývoje v dalších deseti i více letech, by měly být projednávány podle mého názoru nejen v rámci vládní koalice (tedy těch, kteří jsou aktuálně u moci), ale i s opozicí (která může po volbách vládu vystřídat) a s odborníky. Pokud se to neděje, reformy nemají širokou podporu a následující vlády je zase zruší. Země se pak nepohybuje dopředu, ale stojí na místě. Typické je to třeba u dosud neprovedené reformy státní služby nebo důchodové reformy.

Jak byste zhodnotila nástup nových politických subjektů, jako je ANO či Úsvit Tomia Okamury?

Jestliže jsou lidé nespokojeni s politiky, je logické, že slyší na nabídku nových subjektů. Nepřipadá mi to tedy nijak zvláštní, ale měly by si to důsledně analyzovat zavedené strany. Například ODS podle mě nejeví ani malé známky toho, že by pochopila, proč ji voliči opustili a co je na jejich politice špatně.

Hovoří se o tom, že se korupce a další kauzy řeší víc než kdy jindy. Máte ten dojem také?

Změna v tomto směru nastala po výměně nejvyššího státního zástupce, kdy odešla JUDr. Vesecká a nastoupil doktor Zeman. Takže se skutečně některé významné případy začaly vyšetřovat. Nejvíce však podle mého názoru v tomto směru selhávají nižší články soustavy státního zastupitelství (okresní a krajská státní zastupitelství). Tam, mám pocit (alespoň v některých místech ČR, například v Praze), k žádným změnám dosud nedošlo. S tím souvisí i to, že jen velmi málo případů, které se týkají komunální politiky, jsou vyšetřovány, přitom existuje obrovské množství případů u obcí či krajů, kdy dochází k podivným privatizacím a pronájmům obecního nebo krajského majetku a přidělování podezřelých veřejných zakázek.

Kvůli nespláceným úvěrům a dalším podvodům ve firmách - které mnohdy podnikatelé získali díky kuponové privatizaci - se Česko proslavilo slovem "tunelování". Jak se na ztráty obrovských finančních částek při privatizaci díváte?

Tyto ztráty považuji za jednu z největších chyb transformace ekonomiky 90. let, což souviselo s tzv. útěkem před právníky a podceňováním budování právního státu. Polostátní banky byly plné lidí, kteří v podstatě banku okrádali tím, že poskytovali svým přátelům a známým velké úvěry, které banky nevymáhaly. Tyto dluhy pak v souvislosti s privatizací a očištěním bank od špatných úvěrů skončily v Konsolidační agentuře, takže jsme ty úvěry namísto dlužníků zaplatili my všichni daňoví poplatníci. To zásadně zvýšilo zadlužení země. Podle mě je však ještě horší to, že za tyto podvody vesměs nebyl nikdo potrestán. Jestliže totiž za zločin nepřijde trest, ale naopak odměna v podobě nelegálního zisku, vede to k velké demoralizaci a lidé pak nevěří ani v demokracii a ani v právní stát.

Veřejnost se více než kdy jindy aktivizuje v různých občanských společnostech. Spatřujete v tom smysl? A jaký?

Jsem přesvědčena, že pro nápravu věcí nestačí ve volbách zvolit jiné politiky, ale že politici a politické subjekty musí být pod trvalým tlakem veřejnosti. Občanské inciativy sice nemají moc, ale mohou pomoci vytvářet tlak na politiku a mohou tak prosadit změny, které by politické strany samy nechtěly učinit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…