Marvanové se nelíbí vyšetřování Opencard. Lidé prý opět ztratili iluze

27.02.2014 23:04

Lidé se budou bát oznamovat korupci, strachuje se náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Aby na tento černý scénář nedošlo, obrátila se ministryně spravedlnosti Helena Válková dokonce i na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Byla totiž znepokojena postupem soudu v kauze Opencard. Karta Pražana stála už 1,6 miliardy a stále plní jen zlomek slibovaných funkcí. Podaří se tento gordický uzel vůbec někdy rozetnout?

Marvanové se nelíbí vyšetřování Opencard. Lidé prý opět ztratili iluze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Ve studiu čtvrtečních Událostí, komentářů České televize zasedli pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová a předseda klubu zastupitelů ČSSD Miroslav Poche. Přeli se nad jednou z nejpalčivějších pražských kauz - Opencard.  

Je třeba chytit „velké ryby“, hřímala Marvanová

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se obrátila na nejvyššího státního zástupce v kauze Opencard. Šéfka resortu je totiž znepokojena tím, že v této kauze byli nepravomocně odsouzeni úředníci, ale nikoli „větší ryby“, které z toho měly profit. Právě před tím varovala i náměstkyně Marvanová.

„Pokud se v takovýchto kauzách vyšetřují pochybení úředníků, ale nesleduje se tok peněz, u koho peníze skončily, tak to je smutné," posteskla si Marvanová. Poukázala dále na to, že mezi odsouzenými byl i úředník Chytil, který korupci oznámil. To je také znepokojivý jev, neboť odradí od nahlašování korupce další občany. „Veřejnost to musí vnímat tak, že výkon spravedlnosti je tady určitým způsobem znejistěn,“ pokračovala náměstkyně.

Pomůže nám strategický partner, shodli se Poche a Hudeček

Hudeček a Poche následně debatovali nad budoucností projektu Opencard. Primátor vysvětloval, proč byla založena nová městská obchodní společnost, která má řešit Opencard. Rozhodně prý není pravda, že by založení společnosti mělo vést k dalšímu prodražení karty, a to až o sto milionů korun, které mají skončit právě v nové společnosti. „Není to tak,“ trval na svém Hudeček s poukazem na to, že do společnosti může vstoupit strategický partner a nakonec může být i prodána. V tuto chvíli se jedná o licence na Opencard.

Zřízení společnosti ocenil i Poche. Předchozímu primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) naopak vytkl, že nějaký obdobný krok neudělal už dříve. Kdyby tak učinil, nemusela být dnešní situace tak složitá. „Radní zachraňují tu situaci a neuvažují o jejím dalším rozvoji,“ uvedl dále Poche.

Hudeček také přiznal, že karta prozatím stála 1,6 miliardy korun a tyto peníze se už nevrátí. Teoreticky ale bude možné zařídit, aby si karta vydělala sama na sebe, což by se mohlo podařit právě skrze vstup strategického partnera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…