Marvanovou prý před mafiánskými strukturami kolem soudů varovala i rozvědka

07.06.2014 6:54

Hana Marvanová byla údajně pověřena Ministerstvem spravedlnosti k jednání s tajnou službou o situaci v justici, informace o tom získaly Lidové noviny. Dostalo se jí prý varování před prorůstáním klientelistických sítí s kořeny v podsvětí do krajských soudů v Ústí nad Labem a v Brně.

Marvanovou prý před mafiánskými strukturami kolem soudů varovala i rozvědka
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Dnes již bývalá první náměstkyně MS Hana Marvanová se podle LN sešla kvůli situaci v justici s ředitelem BIS. Bezpečnostní služba totiž už ve zprávách z roku 2009 a 2011 upozorňovala na problémové regiony a nyní prý potvrdila, že se nic nezměnilo. Krajské soudy v Brně a Ústí nad Labem jsou podle ní ohroženy prorůstáním klientelistických sítí s kořeny v podsvětí. Marvanová ani ředitel BIS Jiří Lang oficiálně schůzku nepotvrdili.

„Zjišťovala jsem si, jestli tato situace trvá, anebo došlo k posunu a ten problém je vyřešen. Dozvěděla jsem se, že problém existuje stále,“ uvedla k tomu pro LN Hana Marvanová. Zpravodajci podle LN v minulosti upozorňovali například na netransparentní insolvenční řízení. Dokonce kvůli tomu vznikla pracovní komise zástupců resortu spravedlnosti a BIS. Jenže podle advokátky tato komise neměla žádný výstup.

„Komise žádný konkrétní výstup neměla. Upozornila jsem na tyto vážné problémy na poradě za účasti paní ministryně a jejích náměstků. Šlo o alarmující zprávu,“ uvádí Marvanová.

Jde o bezpečnostní riziko a ohrožení právního státu

„Některými dobře informovanými lidmi jsem byla upozorněna na to, že otevírat toto téma je pro některé kruhy nepřijatelné a riskantní. Blíže to nemůžu specifikovat,“ uvedla advokátka.

Marvanová v rozhovoru v LN také uvedla, že pravděpodobně se v předchozích letech problému údajného organizovaného zločinu mezi soudci věnovalo málo pozornosti. „Obávám se, že tak jako se s tím nezabývala vláda v roce 2009 a 2010, tak se tím nezabývaly ani další vlády. Přitom je to bezpečnostní riziko a ohrožuje to právní stát,“ říká Marvanová.

Právě výběr nových šéfů krajských soudů v Ústí nad Labem a v Brně debatu vystupňoval a podle Marvanové vygradoval spor mezi ministryní Válkovou (ANO) a jí. Komise pod vedením Marvanové totiž pro Ústí vybrala Jana Veselého, předsedu Okresního soudu v Mělníku. Do Brna měl nastoupit Milan Bořek z Vrchního soudu v Brně. Jenže jak připomínají LN, například v Ústí toto doporučení vyvolalo u soudců vlnu odporu. Na tři desítky ústeckých soudců podepsalo petici, v níž výběr nového šéfa zpochybnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…