Masakr v Nice, útok sekerou v Bavorsku, pobodané Francouzky v Alpách... Pozor na kolektivní vinu, zločiny muslimů posuzujme jednotlivě, varuje publicista

22.07.2016 12:27

Publicista Daniel Veselý se na serveru Britské listy zastal migrantů a muslimů. „Posuzujme zločiny migrantů a muslimů individuálně, nikoliv na základě kolektivní viny,“ uvedl.

Masakr v Nice, útok sekerou v Bavorsku, pobodané Francouzky v Alpách... Pozor na kolektivní vinu, zločiny muslimů posuzujme jednotlivě, varuje publicista
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti na maďarsko-chorvatské hranici

„Z produkce některých alarmistických sdělovacích prostředků a četby komentářů na sociálních sítích můžeme nabýt dojmu, že se Evropa po otřesném masakru ve francouzském městě Nice ocitla ve válečném stavu s islámským světem,“ pozastavuje se Veselý a vzpomíná na útok v Bavorsku či pobodání žen v hotelovém rezortu ve Francii. „Mají snad tyto zločiny společného jmenovatele v islámském fundamentalismu, nebo je realita poněkud komplikovanější?“ ptá se.

  • Původní text ZDE
„Zatímco útoky v redakci Charlie Hebdo a běsnění na různých místech Paříže ještě téhož roku lze klasifikovat jako teroristické činy inspirované islámským fundamentalismem, nedávná tragédie z Nice typické rysy džihádistického útoku naopak postrádá,“ domnívá se Veselý. Podle něj nelze brát na zřetel údajný útočníkův výkřik Alláhu Akbar ani přihlášení se Daeše k útoku. Všímá si i incidentu v Bavorsku. „Útočník Rijád se ve své videozpovědi označil za vojáka Daeše a v domě jeho pěstounů byla nalezena ručně zhotovená vlajka tohoto teroristického kultu. Podle vyjádření experta na terorismus Rolfa Tophovena šlo o obyčejného mladého muže, který se patrně velice rychle zradikalizoval, pravděpodobně byl frustrován, žil v beznaději, a proto snadno podlehl online propagandě Daeše,“ sdělil. A stejně tak prý neměl s islámským fundamentalismem nic společného útok nožem na čtyři Francouzky v alpském letovisku Colombe na jihu Francie. 

„Nemůžeme si přirozeně nalhávat, že islamistický terorismus není žádným problémem, avšak je nutno posuzovat každý útok, jehož se dopouštějí starousedlíci, migranti či uprchlíci muslimské víry individuálně, aniž bychom volali po kolektivní vině. Tyto násilné trestné činy je zapotřebí náležitě vyšetřit a pachatele po právu potrestat, opět ale individuálně,“ řekl s tím, že nelze ze zločinu ani vinit en bloc migraci a uprchlictví. „Nemůžeme samozřejmě předpokládat, že se kupříkladu francouzští muslimové, jichž je pět milionů, nebudou dopouštět násilné trestné činnosti, ať již je motivována náboženstvím, neutěšenou sociální situací, osobními problémy, či kombinací těchto a dalších faktorů. Totéž nelze očekávat od jednoho milionu německých uprchlíků, kteří se často nacházejí v bezútěšné situaci. ‚Výsada‘ páchat kriminální činnost pochopitelně nepatří pouze nemuslimům,“ zmínil se Veselý. 

Vzpomíná také na 70. až 90. léta minulého století, kdy byla Evropa sužována stovkami teroristických činů Irské republikánské armády či baskických separatistů z ETA. 

„Uvažme rovněž, že muslimové na Blízkém východě jsou počínaje 11. zářím 2001 vystaveni globální kampani vedené Spojenými státy s asistencí jejich spojenců, jež si mohla vyžádat až dva miliony lidských životů, a to pouze v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu,“ zmiňuje. Všímá si také toho, že v těchto dnech americké letouny usmrtily téměř 60 civilistů v syrském městě Manbij, aniž by byl tento akt státního terorismu silně medializován jako každý útok muslimů na Západě. „Při teroristických útocích v Bagdádu na začátku června letošního roku bylo za jediný den zabito víc lidí než ve Francii počínaje masakrem v redakci Charlie Hebdo až po masovou vraždu v Nice; zde opět prolévali krev obyčejní muslimové, kteří jsou primárními oběťmi fanatiků z Daeš,“ tvrdí. 

Závěrem udává, že i když není možné brát hrozbu džihádistického terorismu v Evropě na lehkou váhu, měli bychom mít na paměti, že v první linii jsou v drtivé míře životy běžných muslimů. Ty navíc sužují katastrofální dopady západních intervencí. „Vyvarujme se především vyvolávání nebezpečného konceptu kolektivní viny při hodnocení násilných činů spáchaných v Evropě či ve Spojených státech muslimy, neboť tato strategie může vést k tragickému dějinnému déjà vu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…