Masakr v Oděse: Hájkův Protiproud píše, že vše bylo jinak. A prý ještě mnohem horší

07.05.2014 9:01

Smrt několika desítek proruských aktivistů v Domě odborů v jihoukrajinské Oděse byla následkem provokace Pravého sektoru. V nepodepsaném článku to uvádí server Petra Hájka Protiproud s tím, že obětí bylo mnohem více, než se dosud uvádělo.

Masakr v Oděse: Hájkův Protiproud píše, že vše bylo jinak. A prý ještě mnohem horší
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Připomíná, že v pátek odpoledne v Oděse před fotbalovým utkáním místního fotbalového klubu s Charkovem došlo k demonstraci za jednotu Ukrajiny, které se zúčastnila zhruba tisícovka fotbalových fanoušků. „V jedné z oděských ulic byli napadeni ozbrojeným oddílem, který připomínal spíše trestné oddíly Pravého sektoru. Jen s tím rozdílem, že místo ukrajinských barev měl připnuty svatojiřské stuhy `proruských` aktivistů,“ píše server s tím, že oddíl evidentně dobře vycházel s místní policií, která mu dala volnou ruku. „Došlo k tvrdým pouličním střetům, ve kterých tito „neznámí“ ozbrojenci použili i střelné zbraně, několik fotbalových fanoušků zastřelili a mnoho zranili,“ tvrdí Protiproud.

Celý článek ZDE.

Masakr vyprovokoval Pravý sektor?

Po těchto střetech prý oddíl zmizel. „Až poté se podle svědků mnozí z jeho členů objevili – už bez svatojiřských stuh, ale naopak s červenými páskami Pravého sektoru – před budovou odborů. Úplně stejný princip jako na Majdanu: Zahájit palbu do vlastních lidí – a tím vyprovokovat masakr,“ píše Protiproud.

Masakr z pohledu kyjevské vlády ZDE

Ten dále popisuje situaci před budovou odborů, kde v předchozích dnech vyrostlo stanové městečko tvořené zhruba pětistovkou převážně mladých neozbrojených lidí, zastánců federalizace Ukrajiny. „Ještě než před budovu dorazil rozvášněný dav přivolaných fanoušků, vedených spolehlivými agenty, kteří měli celou vyprovokovanou operaci `přikrýt` jako projev občanského rozhořčení, přepadly stanový tábor z několika stran oddíly speciálních polovojenských jednotek tvořené převážně `kolonami smrti` ze západní Ukrajiny,“ tvrdí server. Podle něj tyto kolony smrti tvoří specializované „protiteroristické“ jednotky „Vostok“ a „Úder“, složené převážně ze „specialistů“ Pravého sektoru.

Vše k dění na Ukrajině ZDE.

Komanda prý měla od Kyjeva rozkaz zmasakrovat demonstranty

Součástí těchto komand jsou prý i jednotky tzv. Národní gardy, které server označuje jako neonacistické, a rovněž obávaný kriminálnický oddíl složený převážně z propuštěných vězňů, který operuje pod názvem Kyjev 1.

Tato uskupení měla podle Protiproudu od kyjevského vedení rozkaz zmasakrovat demonstranty před Domem odborů a zamést po sobě stopy. Tato akce měla odradit všechny civilisty od snahy postavit se kdekoliv pučistům z Kyjeva.

Server dále uvádí, že ozbrojené oddíly nahnaly zhruba pět stovek demonstrantů pod hlavněmi samopalů do budovy. „Tam potom nastalo skutečné peklo. Jak tvrdí ti, co přežili, byly nejprve odděleny ženy od mužů. Ženy odvedli do druhého patra, kde byly mučeny a hromadně znásilňovány. Byly potom polity benzínem a zapalovány, aby se zahladily stopy.Obdobný úděl potkal na jiném místě také muže,“ tvrdí server s tím, že skutečná bilance obětí je mnohonásobně vyšší, než Kyjev uvádí. Má jít  o více než stovku mrtvých a několik stovek těžce zraněných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…