Mašín? Ten zavraždil člověka, prodával zbraně. A Palach... Zemanem vyznamenaný umělec šokovaně vyznal svou pravdu

22.08.2018 16:38

Režisér Robert Sedláček, jenž dostal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, pro které si přišel v mikině, natočil film o Janu Palachovi. V rozhovoru pro server Info.cz se vyjádřil nejen k událostem roku 1968, ale také k bratrům Mašínům či k prezidentu Zemanovi. Sedláčkovi prý nevadilo, že Zeman k padesátému výročí srpna nepromluvil.

Mašín? Ten zavraždil člověka, prodával zbraně. A Palach... Zemanem vyznamenaný umělec šokovaně vyznal svou pravdu
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček v pořadu Interview ČT24

Je toho názoru, že rok 1968 nebyl jen o tancích. Byl do značné míry o tom, co vzešlo z nás samých. Film o Janu Palachovi byl pro Sedláčka velmi obtížný. „Byl to pro mě nejtěžší film. ... Kamera sleduje někoho, kdo se rozhodne provést atentát na společnost,, atentát na svědomí,“ uvedl režisér. Chtěl prý Jana Palacha ukázat jako člověka, který chce žít a který se raduje ze života. V jednu chvíli se v něm ale něco změní, Palach chce společnost probudit.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

Cílem filmu prý bylo probudit v lidech zájem o to, co Jan Palach udělal. Názor si ale má udělat každý divák sám. „Není vyloučeno, že chtěl někoho vzít s sebou. Obsadit rozhlas nebo sejmout někoho z těch proruskej politiků - Vasila Bilaka třeba?“ pokračoval dál Sedlláček s tím, že velikost Palachova činu tkví i v tom, že nikoho dalšího s sebou nevzal. A provedl to, co prvedl, i když tušil, jak bude trpět.

Pavle Štrunc, který rozhovor vedl, o chvíli později citoval z rozhovoru s Josefem Mašínem z počátku tisíciletí, podle něhož byl čin Jana Palacha labilním činem mladého jedince, který není vhodné oslavovat. Na to měl však Sedláček jasnou odpověď. „A to říká člověk, který podřeže bezbranného úředníka jako podsvinče, aby získal prachy. Bezva, zdravíme Mašína,“ uvedl Sedláček a zamával do kamery.

Jednoho ze skupiny bratrů Mašínů Sedláček obvinil, že zbohatl na nelegálním prodeji zbraní. „Jeden z nich je velmi úspěšný a bohatý právě proto, že kšeftoval se zbraněmi s diktátorskými režimy. Protože to Američané oficiálně dělat nemohli, dělali to přes něj.“

Stejně jako o dnešních činech ve světě, i o Palachovi kolovaly tzv. fake news a lidé jim věřili. Kupříkladu dvaadevadesátiletá babička režiséra dodnes tvrdí, že mohl být Palach „zblbnutý“ a mohl věřit, že ho oheň nespálí. „Těch informací je tolik. I ta nejserióznější média prý citují... a lžou. Jen tam používají slovíčko ‚údajně‘,“ podotkl k tomu Sedláček. Obratem dodal, že své mocenské zájmy uplatňují v Česku i Američané. Jen to prý dělají sofistikovaněji než Rusové se svými fake news.

Jsme v hledáčku velmocí, ale Sedláček má za to, že se neřítíme na východ. Alespoň zatím ne. Už proto, že stávající premiér Andrej Babiš (ANO) má obchodní zájmy v Německu, takže se bude snažit být s Německem zadobře. To však podle Sedláčka nic nemění na tom, že není v pořádku, když je český premiér trestně stíhán. Demonstrace proti trestně stíhanému premiérovi jsou podle režiséra v pořádku. „Ale pan Babiš je demokraticky zvolený, těch dva a půl milionu lidí, kteří ho zvolili, nejsou pitomci. A když řeknete, že to jsou pitomci, no tak jste sám za pitomce,“ upozornil host.

Pokud jde o prezidenta Zemana, Sedláček by rád připravil film, v němž by přišla řeč i na prezidenta Zemana a jeho způsob uvažování. Dílko však vznikne až tak za pět let, protože režisér potřebuje odstup vůči tomu, co se děje. Režisérovi se zdá, že lidé se slovně ostřelují. Ti, kteří jsou u moci, by prý měli být velkorysejší. Místo velkorysosti se však tahají stále těžší slovní kanóny.

Ale ať je to jak chce, Miloš Zeman je pro Sedláčka člověkem, který má nějaký názor, nějaký ideál a jde za ním. Tím se podle režiséra liší od Tomia Okamury (SPD), který podle hosta nemá žádný ideál. Režisér je přesvědčen, že Okamura vypustí z úst cokoli, co přiláká pozornost a vydělá mu to peníze. Naprosto cokoli. A to Sedláčka děsí. Děsí ho billboardy s nápisy „Stop migrantům“. „Vždyť tady žádní nejsou. ... A ta země vzkvétá,“ zdůraznil režisér. I když si je vědom toho, že se dobře nedaří zdaleka všem. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…