Mašíne, přestřelils. Obhajoba Jana Palacha

23.01.2012 10:58

Činy skupiny bratří Mašínů dodnes českou společnost rozdělují. Výrok Josefa Mašína na adresu Jana Palacha, že šlo prý o duševně labilního jedince, však pobouřil i ty občany, kteří Mašínům zpravidla projevovali pochopení. Komentátor Vladimír Kučera napsal komentář, v němž srovnal zcela odlišné podmínky života Mašínova a Palachova. Mašína také vyzval k omluvě.

Mašíne, přestřelils. Obhajoba Jana Palacha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před čtyřiačtyřiceti lety, 16. ledna 1969, se v centru Prahy upálil student Jan Palach

Josef Mašín se v čase výročí Palachova upálení vyslovil proti studentovu činu. Studenta filosofie označil dokonce za labilního. Dalo se očekávat, že podobný výrok vyvolá ostrou kritiku mezi odpůrci skupiny bratří Mašínů. Proti Mašínovu výroku se však staví i lidé, kteří Mašíny neoznačují obratem za vrahy. Mezi takové občany se počítá i komentátor Vladimír Kučera, který v komentáři pro dnešní MF Dnes napsal, že by Mašín neměl postupovat v duchu revolučních komunistů: kdo nejde s námi, jde proti nám.

Síla hrdinství se neměří počtem výstřelů z pistole

Kučera zmiňuje především fakt, že skupina bratří Mašínů opouštěla Československo v úplně jiné atmosféře, než v jaké se upálil student filosofické fakulty.  Pohnutky synů známého odbojáře z druhé světové války lze zajisté pochopit, ozbrojený odchod z vlasti na počátku padesátých let měl svůj smysl. Komentátor ovšem dodává, že už v roce 1956 po krvavém potlačení revoluce v Maďarsku mohlo být emigrantům jasné, že k otevřenému ozbrojenému střetu mezi západem a východem nedojde.

„Zdá se mi ale, že Mašínové občas berou za své heslo, tolik užívané komunisty: „Kdo není s námi, je proti nám!“ Proto nejsem ani „mašínofilem“, jejich obdivovatelem a vyznavačem. Také si myslím, že bylo mnoho těch, kteří nevolili jejich cestu, a přitom byli stejně stateční. Míra hrdinství není rovna počtu výstřelů. Nyní Josef Mašín přezíravě a velmi zjednodušeně smetl Jana Palacha. Občas slovy užívanými už normalizační propagandou: „labilní mladý člověk ve stavu duševní deprese“ apod. Už tehdejší vyšetřování prokázalo, že Palach nebyl duševně nevyrovnaný. Vedle míří i názor, že Jan Palach byl „zklamaný ve svých představách o svém ideálu, v tomto případě Sovětském svazu“, píše Kučera.

Komentátor navíc přidává zajímavé srovnání, které pro Mašíny nevyznívá nijak lichotivě. Kučera totiž poukazuje na to, že čin Mašínů českou společnost k odporu nevyburcoval, pomohl jen k zesílení komunistických represí. Palachův čin také našel širší odezvu až po dvaceti letech, ale skutečností zůstává, že čin Jana Palacha nerozděluje společnost tak, jako činy skupiny bratrů Mašínů a to může v odbojáři budit hořkost. V závěru Kučera Josefa Mašína vyzývá, aby se Janu Palachovi omluvil za své výroky, byť Palach omluvu neuslyší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…