Masivní protiteroristický zátah v Rakousku. Policisté našli podezřelé nádoby, vysvětlení zadrženého muslima jim vyrazilo dech

27.01.2017 7:02

V Rakousku včera proběhla masivní protiteroristická operace, při které bylo zatčeno několik členů teroristické buňky. Vyšetřovatelům se podařilo zajistit velké množství důkazního materiálu, včetně podezřelých látek.

Masivní protiteroristický zátah v Rakousku. Policisté našli podezřelé nádoby, vysvětlení zadrženého muslima jim vyrazilo dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Jak píše deník Kronen Zeitung, protiteroristické operace se účastnilo na 800 policistů, vyšetřovatelů a členů speciálních jednotek. Zátah proběhl v časných ranních hodinách ve Vídni a Grazu a podle zjištění rakouského deníku se na něj příslušné složky připravovaly velmi dlouho. Zatčeno bylo jedenáct mužů a tři ženy, z nichž většina přišla do země z bývalých zemí Jugoslávie. Všichni patřili k příznivcům teroristy Mirsada O., který byl loni v létě odsouzen ke dvaceti letům vězení.

Bosenský rodák Mirsad O. byl uznán vinným za členství a pro spolupráci s Islámským státem a rekrutování nových bojovníků a mezi mladými muslimy je považován za vzor hodný následování. Zkraje tohoto týdne redakce ParlamentníListy.cz informovala o zatčení dvou mladých muslimů, kteří se při vyšetřování přihlásili k Mirsadově odkazu. Mladý sedmnáctiletý muslim z Rakouska a jeho německý kolega plánovali teroristický útok.

Případ jedenácti zatčených radikálů ze včerejšího rána však mohl mít podle dostupných zpráv možná ještě dalekosáhlejší důsledky. Skupina byla velmi dobře organizována a příslušníci speciálních protiteroristických jednotek našli u pětadvacetiletého člena skupiny podezřelé látky. Po muži bylo vyhlášeno pátrání již před dvěma měsíci, ale doposud se mu podařilo před zatčením ukrývat. Mladík byl hluboce věřící a pravidelně navštěvoval kázání v místních mešitách.

Mladý muslim u výslechu tvrdil, že láhve naplněné tekutinami i práškem má pouze pro zdravotní účely. „Slyšel jsem, jak policisté klepou u jeho dveří. Když nikdo neotvíral, tak dveře vyrazili a následně jej vyvedli pryč,“ cituje rakouský deník výpověď souseda podezřelého radikála. Hlavní podezřelý mimochodem navštěvoval mešitu ve vídeňské čtvrti Ottakring , kam mimochodem před svým loňským zatčením a následným odsouzením chodíval také jeho vzor Mirsad O.

Operace probíhala ve dvanácti bytech a dvou mešitách ve čtvrtích Grazu Lend a Eggenberg. Obyvatele této lokality probudil hlasitý rámus už někdy kolem půl šesté ráno. Vyšetřování je teprve na začátku, ale lze očekávat, že v případě prokázání vinny podezřelých u soudu, budou čelit tvrdým trestům. Podobně jako jejich „duchovní vůdce“ Mirsad O. alias Abu Tejma, který, jak již bylo zmíněno, byl odsouzen ke dvaceti letům odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…