Maskovaného disidenta Kalouska si nikdo nevšiml. A v Brně mají v kavárně blázna, co se jezdí bičovat na Ukrajinu. Prezident Zeman ve formě vtipkoval i o tom, jaký je narcis

26.01.2017 16:25

Závěrečnou tiskovou konferencí ve Kdyni se prezident Miloš Zeman rozloučil s Plzeňským krajem, kde trávil svůj čas od úterý. Doprovázel jej hejtman kraje Josef Bernard (ČSSD).

Maskovaného disidenta Kalouska si nikdo nevšiml. A v Brně mají v kavárně blázna, co se jezdí bičovat na Ukrajinu. Prezident Zeman ve formě vtipkoval i o tom, jaký je narcis
Foto: archiv
Popisek: Miloš Zeman na domažlické střední škole

Anketa

Ve které partaji budou nejvíc naštvaní z výsledků sněmovních voleb?

3%
35%
0%
0%
52%
0%
0%
0%
6%
hlasovalo: 4743 lidí

Prvním tématem, které Bernard společně se Zemanem probral, byla podle hejtmanových slov péče o seniory. „Druhým tématem byly dětské domovy. Pořád ve společnosti přežívá dojem těch starých socialistických domovů. A já si myslím, že naše domovy v Plzeňském kraji jsou elitní. Málokdy se stává, že by děti odcházely z našich dětských domovů bez jakéhosi vzdělávání. Chtěl jsem se s tím pochlubit,“ dodal hejtman s tím, že není sice proti pěstounské péči, ale domnívá se, že současný systém vyžaduje i dětské domovy. Třetím tématem pak podle něj bylo téma Šumavy.

„Úvodem bych chtěl poděkovat panu hejtmanovi a jeho týmu za skvělou organizaci návštěvy Plzeňského kraje. Jsem rád, že Plzeňský kraj je prvním krajem, kde jsem mohl splnit svůj slib, že navštívím všechny obce nad pět tisíc obyvatel,“ řekl úvodem Zeman.

„Plzeňský kraj má trochu výjimečné postavení v tom, že je krajem bohatým, nezadluženým, s vysokou životní úrovní. Je to kraj, který sice není bezproblémový, ale má méně problémů než třeba kraj Ústecký nebo Moravskoslezský. Bolavým místem kraje je podle mého názoru park Šumava. Nemám nic proti tomu, aby existoval zákon o národních parcích, ale ptám se, proč je centrem zájmů Národní park Šumava, kdežto Krkonošský park je bezproblémový,“ zmínil následně Zeman nekompetentní bývalé vedení Národního parku Šumava, které podle jeho názoru způsobilo i kůrovcovou kalamitu. „Považuji za vhodné zvýšit úlohu šumavských obcí při rozhodování o národním parku a kompenzovat riziko, že si nějaký zelený fanatik udělá ze Šumavy Mordor,“ dodal Zeman. Ten podle svých slov jasně demonstroval i svoji podporu jaderné energetice jako energetice budoucnosti. „Nejsem přesvědčen o tom, že obnovitelné zdroje jsou tou správnou dlouhodobou volbou do budoucnosti,“ podotkl.

Závěrem svého úvodního slova pak Zeman zavtipkoval. „Pouze v jednom jediném případě za ty tři dny, tuším, že to byla Třemošná, tak jsem se dočkal jenom velmi střídmého potlesku. A já jsem starý narcis, tak jsem z toho byl trochu smutný. A večer, když hodnotíme uplynulý den, tak mně moji přátelé říkali: Miloši, oni měli všichni rukavice, a když se tleská v rukavicích, není to slyšet,“ řekl Zeman s tím, že jedině ten, kdo si dělá legraci sám ze sebe, může tak činit i z ostatních.

Následně, na základě dotazů, pak hlava státu vyjádřila svůj názor na intervence ČNB. „Není žádné tajemství, že jsem zásadním odpůrcem intervencí od samého počátku,“ řekl jasně.

Ke kauze Karla Srpa, jehož odmítl jmenovat premiér Bohuslav Sobotka členem etické komise, pak promluvil obšírněji. Srpa totiž sám Zeman do komise navrhl. „Jak víte, uvedl jsem důvody, které mě vedou k setrvání na mém původním návrhu. Karel Srp byl prokazatelně dva roky vězněn komunistickým režimem. Karel Srp stál v čele Jazzové sekce, která vydávala tzv. ineditní literaturu. Karel Srp byl účastníkem slavné snídaně disidentů s Mitterandem. Karel Srp vyhrál svůj soudní spor s ministerstvem vnitra, a resort se ani neodvolal, kdy rozsudek uvádí, že Karel Srp vědomě nespolupracoval s StB. Průměrně inteligentnímu člověku by to došlo a neobtěžoval by s nějakým podivným rozhodnutím. Některým politikům nestačí. Například takovým Kalouskům, kteří svou disidentskou činnost dělali tak zamaskovaně, že si jí do listopadové revoluce nikdo nevšiml. Jenom člověk, který nectí principy právního státu, může zpochybňovat rozhodnutí nezávislého soudu,“ poznamenal k této otázce Zeman.

Samozřejmě přišla řeč i na amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Donald Trump je mi nesmírně sympatický. Přesto, že mi je sympatický a jsou mi sympatická jeho prohlášení před volbami, považoval bych za vhodné neuspěchat svůj úsudek a počkat na jeho reálné kroky,“ uvedl Zeman. „Je mi také sympatické, že vyhrál válku s americkými médii, jako se to daří mně,“ řekl.

A přišlo i na bilancování, neboť Zeman je dnes ve funkci čtyři roky. Podařilo se mu sjednocovat lid, jak si předsevzal? „Já myslím, že ano, protože všichni lidé o mně vědí,“ řekl. Za nejlepší rozhodnutí pak považuje to, kdy odolal tlaku na pokračování Nečasovy vlády. „A tím pádem došlo k vyvolání předčasných voleb a ke změně politické struktury. Splnil jsem svůj slib z plakátů,“ řekl.

„Snažím se být prezidentem, který vyjadřuje jasně a tvrdě svoje názory,“ zhodnotil čtyři roky svého působení Zeman. „Jsem pro přímou demokracii a současně jsem pro povinnou volební účast, což je nepochybně názor, který není populární, protože ukládá lidem určitou povinnost. I můj postoj vůči migraci, jak víte, vyvolal výrazný odpor tzv. pražské kavárny. Mimochodem, uznávám, že je to zjednodušující vyjádření. Ona je i brněnská kavárna, kde je jakýsi blázen, jenž se jezdí nechávat bičovat do sado-maso salonu v Ukrajině,“ rýpl do brněnského radního Matěje Hollana. „Své názory členové pražské kavárny nadřazují názorům druhých,“ dodal závěrem důvod, který mu na kavárně vadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…