Máslo klidně za 180 korun, řekl v „Budějicích“ Ringo Čech. Aspoň si lidi budou jídla vážit a chleba nebude končit v popelnicích

24.08.2017 17:05

REPORTÁŽ „Češi by měli mít soběstačné zemědělství. Měli bychom vypěstovat tolik, abychom nemuseli žebrat o obilí, chleba, maso a mouku,“ řekl během své návštěvy agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích pro ParlamentníListy.cz František Ringo Čech. K návštěvníkům dnes již legendární výstavy promluvili také doslova bok po boku i současný prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus. Zjišťovali jsme, co nejen na Zemanovy názory ohledně zemědělství i regionálních potravin říkají čeští zemědělci.

Máslo klidně za 180 korun, řekl v „Budějicích“ Ringo Čech. Aspoň si lidi budou jídla vážit a chleba nebude končit v popelnicích
Foto: David Hora
Popisek: Agrosalon Země živitelka 2017 v Českých Budějovicích

František Ringo Čech, který dorazil na zahájení populárního agrosalonu, řekl, co si myslí o dotacích pro české zemědělce. Vyjádřil se i k českým potravinám.

„Já jsem z Římova u Českých Budějovic, a přestože jsem selský synek, nesouhlasím s dotacemi do zemědělství,“ řekl překvapivě František Ringo Čech a hned tento svůj názor vysvětlil. „Já si myslím, že zemědělci by měli dostávat to, aby vyrobili a vydělali i za cenu, že bude stát máslo 180 korun. Všichni si těch výrobků pak budou vážit a chleba nebude vyhozený v popelnicích,“ říká rázně superlídr Strany Práv Občanů a dodává.

„Prostě, Češi si musejí uvědomit tu námahu té výroby, co se do toho investuje. A že by to měli pořádně zaplatit. Je to nepopulární názor, ale ušetřily by se potraviny,“ míní František Ringo Čech s tím, že je neuvěřitelné, jaké množství potravin se v Čechách vyhazuje. Vyjádřil se i k produkci českých potravin. „Jeden z mých názorů je, že Češi by měli mít soběstačné zemědělství, jako to bylo za bolševika. Měli bychom vypěstovat tolik, abychom nemuseli žebrat o obilí, chleba, maso a mouku,“ říká superlídr Strany Práv Občanů.

 

Čeští zemědělci: Zeman má pravdu!

K českému zemědělství i k regionálním potravinám se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Při té příležitosti se mimo jiné opřel do Evropské unie. „Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie přikročuje ke krokům, o nichž jsme se dočetli pouze v románech, a sice, že vyplácí dotace na nevýrobu,“ řekl Zeman s tím, že pokud se mají vyplácet dotace, tak proto, abychom něco vyrobili, a ne výrobu zastavili. S jeho slovy vystavovatelé na agrosalonu rozhodně souhlasili.

„Má naprostou pravdu. Jednou nás ta Evropská unie normálně ‚sežere‘. Děláme jim jen poskoky,“ jásal nad Zemanovými slovy  jeden z pěstitelů z jižní Moravy, který prý na Zemi živitelku jezdí už deset let.

S pozitivním ohlasem se setkala i další Zemanova slova, a to ohledně dovozu do Číny. Z několika míst se po jeho prohlášení ozval i potlesk.

„Velice jsem uvítal, když můj přítel Milan Teplý z Madety nedávno podepsal smlouvu o vývozu sušeného mléka do Číny,“ řekl prezident s tím, že toto je podle něj naprosto konkrétní krok. Při té příležitosti zmínil i svůj nesouhlas se sankcemi vůči Rusku. Právě ty znamenaly od začátku pro největší jihočeskou mlékárnu velký problém.

Kupujte české potraviny!

Prezident Zeman složil při svém proslovu zemědělcům velkou poklonu.

„Zemědělci jsou nejdůležitějším oborem národního hospodářství. Když nebudeme mít co jíst, vyhyneme,“ řekl Zeman opět za souhlasu řady lidí.

„Dávejte přednost českým potravinám!“ Toto „heslo“ opakovali snad všichni zemědělci a prodejci regionálních potravin na letošní Zemi živitelce a upozorňovali na to, že je podle nich v obchodech málo regionálních výrobků na úkor toho, co se dováží například právě ze zemí Evropské unie.

„Dřív byla taková doba, že jsme nejedli nic jiného než místní věci. Lidé se chránili od toho, aby to dováželi. Chtěli vědět, co jedí, co dávají dětem, že je to zdravé, že to jedli jejich předkové. A to si myslím, že je správné,“ řekla Věra Meizlová z Kyjova, která prodávala na výstavišti obří papriky.

Dodala, že snažit se vyžít co nejvíc z vlastních zdrojů by měli ve všech zemích.

„I ti chudáci v Africe by se měli snažit si tam co nejvíce věcí pěstovat a žili by spokojeni, nemuseli by nikam utíkat,“ řekla Věra Meizlová.

Podporu pro české zemědělce z úst prezidenta Zemana ocenila i další prodejkyně regionálních potravin, která nabízela pravý český česnek. Ta se vyjádřila i ke stavu českého zemědělství.

„Bývala naše pole hezčí. Teď jsou jenom žlutá, málo se pěstuje. Dovážíme podle mne zbytečně moc věcí, které by vyrostly i tady. Já bych rozhodně byla pro české jídlo,“ řekla Hana Vyšínská z Roudnice nad Labem s tím, že co si pamatuje, tak co se doma vypěstovalo, vyšlo nejlevněji. „Vždycky za to, co se odněkud dovezlo, se muselo hodně zaplatit,“ dodala a zavzpomínala i na doby, kdy čeští zemědělci vylévali mléko.

„To je hodně špatné. A pak je v krámě za tolik, že člověk pije raději vodu,“ řekla Hana Vyšínská.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…