Masochista, co se mu přehřála voda v bazénku. I takový vzkaz dostal Škromach kvůli údajným rozbrojům v ČSSD

24.07.2014 4:41

Lidové noviny informovaly o rozbrojích v ČSSD ohledně sestavování kandidátek v Mohelnici, Šumperku či Slezské Ostravě. Problémy se sestavováním kandidátek má podle LN sociální demokracie v celé zemi. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach uvedl, že v ČSSD pozoruje syndrom ODS před osmi lety, kdy ta byla na vrcholu moci a měla vše, ale soustředila se jedině na vnitrostranický boj, a tak to i dopadlo. Co o tom soudí sociální demokraté?

Masochista, co se mu přehřála voda v bazénku. I takový vzkaz dostal Škromach kvůli údajným rozbrojům v ČSSD
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

V mnohých místních organizacích ČSSD podle LN na sebe naráží „tvrdé jádro“ s novou generací sociálních demokratů. Leckde už i někteří opouštějí její řady. Roste obavy, že vnitrostranický boj povede k pádu ČSSD, tak, jak se to stalo ODS.

Syndrom ODS

Podle deníku má ČSSD potíže se sestavováním kandidátek po celé zemi. Uvádí to na příkladu Mohelnice na Šumpersku, kde se straníci prý rozhádali tak, že sestavují dvě kandidátky. Jednu pod hlavičkou ČSSD a druhou pod názvem Mohelnická demokracie.

„Uvnitř strany teď pozoruji syndrom ODS před osmi, deseti lety, kdy byla na vrcholu slávy a moci, měla všechno, a kdy jediné, na co se soustředila, byl vnitrostranický boj. A jak to dopadlo,“ nechal se slyšet Zdeněk Škromach.

Nesmysl...

ParlamentníListy.cz se dotázaly sociálních demokratů, co si myslí o tom, co uvedly LN a řekl Zdeněk Škromach. Někteří členové problémy připouštějí, někteří si myslí, že se neděje nic dramatického.

„Nesmysl. Kandidátky do komunálních voleb tam, kde jsou organizace, jsou většinově schváleny už dávno, a členové pracují na programech a přípravě kampaně. Samozřejmě, že mezi dvaceti tisíci lidmi se najde vždy někdo, kdo má přehnané aspirační úrovně a pak se nechová úplně fér. Ale pravidla pro přípravu voleb stanovují jasný postup, který umí sociální demokraté vymáhat. To, že jsme vládní stranou, znamená pro nás všechny větší závazek a větší zodpovědnost vůči občanům než kdykoli před tím a tak to vnímá vedení ČSSD i většina členů,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi obecně platí, že jakákoli vnitrostranická rozepře poškozuje každou politickou stranu navenek. „Na druhou stranu je nutno si neplést tyto rozepře s vnitrostranickou diskuzí či demokratickým rozhodnutím většiny. ČSSD je demokratickou stranou řídící se stanovami a volebními řády. Má také nastavená pravidla pro případy, kdy jsou porušena práva člena či volební procedury. Pokud tady je někdo krácen na svých právech, pak nechť koná v souladu s těmito pravidly. Totéž platí i pro Zdeňka Škromacha, který by si měl uvědomit, že jeho některá nedoložená veřejná vyjádření poškozují ČSSD,“ vysvětlil Seďa.

„Máme přes tisíc kvalitních kandidátních listin. Všechny podáme řádně a včas,“ reagoval stručně místopředseda ČSSD Martin Starec.

Ale je něco shnilého ve státě dánském...

„Jsem pouze prostý pěšák. Ve všech armádách bývá zvykem, že se velení zvláště z této pozice veřejně nekritizuje. I kdyby k tomu byl důvod. V politice je to podobně. Odměnou totiž bývá před popravčí četou sloup a zavázané oči. Nuže, ve vší úctě, kdo neví, netuší, a navíc ani nevidí naše konkrétní volební ´úspěchy´, nechť se poptá u našich vyšších frček. Ale je něco shnilého ve státě dánském, jak praví klasik. A jeho hry jsou nadčasové, ne?“ odpověděl poslanec Jiří Koskuba.

Poslanec Richard Dolejš říká, že v každé politické straně lze v průběhu primárních voleb registrovat určité pnutí, což je zcela přirozené a není to nic výjimečného.

„Týká se to i sociální demokracie, ale také nových politických subjektů. Stačí se podívat na politické hnutí ANO a dění v Praze okolo nominace pana Kasla. Zdeněk Škromach má zřejmě ve svém bazénku přehřátou vodu a omezuje to jeho úsudek a nadhled. Jsem členem ČSSD 24 let a mohu porovnat atmosféru před komunálními volbami. Z tohoto hlediska současná situace v ČSSD rozhodně není tak dramatická a výjimečná. V jiných politických subjektech je daleko složitější a napjatější. V tomto směru je postoj Zdeňka Škromacha tak trochu masochistický,“ myslí si Dolejš.

Kmotříci rozdělí strany na dvě křídla...

„Pokud nemá sestavování kandidátek jasná pravidla a objektivní měřitelná kritéria, ale záleží na subjektivním rozhodnutí momentální většiny, je zřejmé, že neúspěšná menšina je frustrována. A pokud neexistuje objektivní orgán, který by míru subjektivity posoudil a rozhodl, je zřejmé, že takový postup vyvolává reakce neúspěšných či spíše neuspokojených. ČSSD bude muset hledat jiné cesty, například tu, kterou jsme realizovali při stranických primárkách před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 1996 ve východních Čechách anebo tu, kterou jsem zpracoval pro vedení ČSSD už v roce 2001,“ říká člen ÚVV Michal Kraus.

„Již nejsem členem ČSSD. Tato strana si postupně vybudovala organizace, které ve městech a krajích ovládají 15 let stejní lidé. Jde jim pouze o vlastní moc a kdo nejde s nimi, je zatlačen mimo jako já, když nesmím obhajovat senátní křeslo, k tomu aféry v Ústí, Ostravě a jinde, kmotříci rozdělí strany na dvě křídla a tak dále. Je toho moc, proč jde strana dolů, a já jsem vystoupil po vzoru Miloše Zemana, který tam už také nemohl vydržet. Dal by se napsat román o poctivosti a férovosti lidí ve vedení,“ posteskl si nedávno bývalý člen ČSSD Miloš Janeček, který je nicméně stále místopředsedou senátorského klubu ČSSD.

Referendum uvnitř ČSSD, které prosadil šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka, by měl změnit klíč, podle kterého se dosud kandidátní listiny sestavují. Pak by o jejich podobě rozhodovali a hlasovali všichni členové ČSSD v regionu a ne jen úzká skupina vedení.

Bohuslav Sobotka dobře vnímá, že personální politiku dělají lokální oligarchové a bojaři

„Bohuslav Sobotka dobře vnímá, že personální politiku strany dělají jacísi lokální oligarchové a bojaři typu Rykaly, Onderky, Semeráda, a ví, že oni dávají palec nahoru či dolů u různých lidí a na kandidátkách se objevují příbuzní či různí známí. Nebo nejsou respektováni ti, kteří v Senátu odvedli dobrou práci. To je například případ profesora Janečka v Brně, kdy se panu Onderkovi znelíbil a ten si našel někoho jiného. A pak se nedá nic dělat, to centrum s tím neudělá nic. Toto by chtělo vnitrostranickým referendem změnit. Že by o kandidátních listinách nerozhodovali jedinci nebo úzký klan v kraji či místní organizaci, ale bylo by to rozhodování širší a pak by byly kandidátní listiny všeobecně přijatelnější. Bohuslav Sobotka má takovýto dobrý záměr, ale obávám se, že s tím moc nehne, tedy s tou zažitou praxí místních oligarchů a bojarů,“ řekl k tomu člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda.

Nabízí se otázka po důvodech podobných problémů. Příčin je údajně několik. Vesměs prý jde o střet „tvrdého jádra“ s nastupující generací sociálních demokratů. LN uvádějí, že leckde se konflikt podařilo vyřešit, ale za vysokou cenu. Údajně to znamená odliv lidí ze strany a často i jejich přechod ke konkurenci. Ve Slezské Ostravě podle LN na protest proti způsobu sestavení kandidátky část lidí stranu opustila.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…