Masové protesty v Londýně

23.03.2019 16:51

Jak informovala britská BBC, zástupci Evropské unie souhlasili s návrhem Theresy Mayové odložit datum výstupu Velké Británie z EU. Ovšem nikoliv bezpodmínečně. V Londýně také protestují zastánci druhého referenda. Podle předáka liberálních demokratů si nyní 60 % lidí přeje brexit zrušit. „Chci ukázat, že jsem rozzlobená a že jsem proti rasistické, xenofobní a nacionalistické rétorice, kterou se brexit zdůvodňuje všude ve zprávách,“ uvedla jedna z protestujících.

Masové protesty v Londýně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britské vlaječky v ulicích Londýna

Dohodu, kterou Theresa Mayová a její vyjednávači s EU dojednali, již dvakrát neschválil britský parlament. Aby nedošlo k odchodu bez dohody, musela Mayová do Bruselu, aby vyjednala odložení odchodu. Podle BBC chtěla posunout datum na 30. června. Z Bruselu však přišly dvě varianty: odklad do 22. května v případě, že poslanci schválí dohodu ve třetím hlasování. A odložení do 12. dubna, pokud se tak nestane. Vláda Spojeného království se do té doby má rozhodnout, co chce dělat dál – zda žádat o další prodloužení, nebo vystoupit tzv. natvrdo. A další prodloužení je prý podmíněno tím, že Mayová kývne na pořádání voleb do Evropského parlamentu.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí

Pokud nebude dohoda schválena ani napotřetí (a jsou zde pochybnosti, zda vůbec dojde k hlasování), je zde podle BBC několik možností. Parlament by se mohl ujmout kormidla a hlasováním zjistit, zda existuje většina pro některou z alternativ, jako třeba pro zachování celní unie. Mayová by pak alespoň měla jasno, s jakou pozicí by měla předstoupit před EU.

Opoziční Labour Party by mohla vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, ale k úspěchu by potřebovala i hlasy od konzervativců a není jisté, co by se pak stalo s termíny výstupu. Theresa Mayová by také mohla vyhlásit nové volby nebo dokonce další referendum. Popřípadě by mohla zrušit článek 50, což by brexit odložilo na neurčito. Ale podle BBC je Mayová silným odpůrcem tohoto kroku.

Celý článek ZDE

V mezičase Britové vyšli do ulic. Podle BBC se jedná „desítky tisíc“ protestujících, kteří si dle stanice žádají nové referendum. K demonstrantům se přidal i starosta Londýna, Sadiq Khan. Přidal se k němu lídr liberálních demokratů Vince Cable. Ten k tomu na twitteru napsal: „Účastní se lidé ze všech profesí, všech věků a ze všech koutů naší země. Jsme zemí, která chce zůstat, 60 % teď chce zastavit brexitový průšvih.“ Petici na stránkách parlamentu, která žádá zrušení článku 50, podepsalo podle BBC již 4,3 milionu lidí.

BBC také dala prostor některým demonstrantům, aby sdělili, proč na akci přišli. „Myslím, že druhé hlasování není příliš demokratické řešení, protože to vrhá stín na platnost všech referend, která jsme měli. Ale chci ukázat, že jsem rozzlobená a že jsem proti rasistické, xenofobní a nacionalistické rétorice, kterou se brexit zdůvodňuje všude ve zprávách,“ říká dvadvacetiletá Sophie Lathamová. „Měli jsme takových možností, když jsme vyrůstali v EU – svobodu cestovat, rovnost platů, rovnost pohlaví a tak. Budou naše děti mít to samé?“ ptá se Lin Worthy.

Celý článek ZDE

reklama

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …