Matador světové politiky Kissinger důrazně varuje své USA. V Kyjevě nechť to radši nečtou

11.12.2014 11:02

Henry Kissinger sloužil jako poradce či ministr mnoha americkým prezidentům, a i Barack Obama prý s uznávaným profesorem konzultuje otázky světové politiky. Nyní vydává knihu Světový řád (World Order), ve které vyzývá k mnoha změnám, a zároveň reflektuje aktuální dění. Jeho knihu rozhodně nebudou číst rádi například v Kyjevě.

Matador světové politiky Kissinger důrazně varuje své USA. V Kyjevě nechť to radši nečtou
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Značnou část knihy totiž Kissinger věnuje současné ukrajinské krizi a zemi jasně vzkazuje: Na vstup do NATO zapomeňte. K tomuto zjištění podle něj stačí přečíst si zakládající smlouvu NATO, podle které musí vstup nového člena schválit všechny země. „A všichni víme, že tohle nikdy jednohlasně neprojde,“ shodil nápad ze stolu. Dodává, že přílišný tlak na přistoupení Ukrajiny, spojený s ignorováním protestů z Moskvy, byl velkou chybou posledních let.

Podle Kissingerovy knihy, kterou představují v časopisu Reflex, základem světového uspořádání stále budou vztahy mezi velmocemi. Alternativou spolupráce s Ruskem a Čínou je podle něj nová studená válka, které se ale USA musí stůj co stůj vyvarovat. Spolupráci obou zemí totiž budou potřebovat při řešení mnoha světových problémů, aktuálně například v Sýrii.

Kumulující se problémy mají podle profesora Kissingera své kořeny v přežité struktuře mezinárodního společenství. To je již od konce třicetileté války roku 1648 postaveno na zásadě svrchovanosti států a nevměšování z ciziny. Jenže dnes se dostáváme do stavu, kdy se celé regiony vymykají kontrole států, které tam tak nemohou udělat pořádek v rámci své svrchovanosti. Proto musí svět přemýšlet o tom, jak za těchto okolností zajistit pořádek.

Právě proto bude prý v budoucnu muset vzniknout nový světový řád. Bude však nezbytné, aby vznikl samovolně, a ne aby byl někým vnucován.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…