Máte pár hlasů, tak neotravujte. Bělobrádek popsal jednání ANO na počátku vlády

24.10.2014 8:02

„Vy máte těch svých pár hlasů, tak neotravujte,“ slýchávali zpočátku lidovci od hnutí ANO. V komunálních volbách ale dostala strana Andreje Babiše přes prsty, když byla v některých městech (ač vítězem) vyšachována ostatními stranami z vyjednávání o vedení radnic. Tvrdá lekce prý ANO naučila pokoře a jeho chování k menšímu koaličnímu partnerovi se zlepšuje. I to uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v obsáhlém rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Máte pár hlasů, tak neotravujte. Bělobrádek popsal jednání ANO na počátku vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Lidovcům se pod vedením Pavla Bělobrádka daří. Loni se po čtyřech letech vrátili do Poslanecké sněmovny, v květnových eurovolbách získala KDU-ČSL historické tři posty europoslanců a zabodovala i v podzimních komunálních a senátních volbách. Do Senátu se dostali čtyři lidovci a další tři kandidáti uspěli v rámci koalice se Stranou zelených a Pirátskou stranou. V komunálních volbách se s téměř 3800 zastupiteli stali nejúspěšnějším politickým subjektem.

„Úspěch KDU-ČSL a fenomenální návrat zpět tkví především v tom, že jsme neztratili charakter. Že vyznáváme určité hodnoty a z těch hodnot vychází náš program. I když tyto hodnoty nejsou třeba v dnešní populaci většinové, tak to neznamená, že nejsou správné,“ vysvětloval předseda KDU-ČSL.

Na svém postoji nehodlají nic měnit ani do budoucna. „Bavíme se o křesťansko-demokratickém pohledu na svět, jenž na Západě vyhrává i v absolutních číslech. Těchto idejí se nezbavujeme. Nemá smysl dělat prudké pohyby. Chodí za mnou různí lidé s tím, že musíme jít víc doleva, doprava, proti EU, proti přistěhovalcům, protože `tady je ten prostor`. Ten prostor ať si vyplní jiní, to není nic pro nás. My máme své hodnoty stále stejné,“ zdůraznil Bělobrádek.

Následně se Bělobrádek poměrně otevřeně pustil do popisu koaličního vládnutí. Jako slabší subjekt prý byli lidovci zpočátku ve vládě válcováni hnutím ANO jakožto silnějším koaličním partnerem. „To bylo spíš na začátku – vy máte těch svých pár hlasů, tak neotravujte a podobně. Myslím, že na to ANO dojelo v některých vyjednáváních na komunálních úrovních, kdy neschopnost dohody došla tak daleko, až si ostatní řekli, že to nemají zapotřebí. Myslím, že takové věci se už nedějí. Je to otázka komunikace, zkušenosti i určité schopnosti věcem předcházet – a to se myslím zlepšuje,“ vyjádřil své přesvědčení. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…