Máte tady smrad, to je hrůza, vy idioti, jen kecáte. Ohlas na vystoupení Babišovy ministryně

23.10.2014 11:43

V úterý Poslaneckou sněmovnu doplnila náhradnice za exministryni Věru Jourovou, která odešla působit do Evropské komise. Mnohem větší rozruch než sněmovní novicka ale způsobila nástupkyně Jourové ve funkci ministryně pro místní rozvoj. Karla Šlechtová vystoupila po skončení debaty o rozpočtu způsobem skutečně nevídaným.

Máte tady smrad, to je hrůza, vy idioti, jen kecáte. Ohlas na vystoupení Babišovy ministryně
Foto: Archiv Radima Holečka
Popisek: Radim F. Holeček

Jak připomněla, stojí před poslanci poprvé, a proto, jak uvedla, by jim ráda představila pohled „zvenku“. „Berte to jako od občana České republiky,“ doporučila poslancům.

„Já jsem se domnívala, že fungujete jinak,“ vybalila na poslance hned na začátku. Domnívala se prý, že se poslanci navzájem respektují a nejsou mezi nimi žádné vulgarity. Byla prý nemile překvapena, že o rozpočtu debatovali jen muži, žádná žena. Po tomto rázném úvodu, který vyvolal v jednacím sále značný rozruch, pak ministryně Šlechtová začala jakoby nic předčítat své úvodní slovo k návrhu změn v podnikání v cestovním ruchu.

Na její slova začali poměrně bouřlivě reagovat zejména poslanci z ODS. Předseda klubu Zbyněk Stanjura označil její slova za neuvěřitelná a připomněl, že je to poprvé, kdy někdo rozděluje poslance podle pohlaví. Kromě toho připomněl, že výrok, že v debatě nevystoupila žádná žena, je nepravdivý.

Jeho kolega Martin Novotný pak vstoupil do řečniště se slovy: „Známý výrok říká, že nikdo nemá druhou šanci udělat dobrý první dojem. Tak to se paní ministryni nepodařilo.“ K jejímu prohlášení, že hovoří k poslancům jako občan, poznamenal, že poslanci byli zvoleni občany, zatímco ona se do své funkce dostala „nějakým jiným způsobem“.

Hájit kolegyni se pak pokusil Martin Komárek z ANO, který poznamenal, že ministryni Šlechtové ze srdce závidí, že dosud nevěděla, jak to ve Sněmovně vypadá. To ovšem rozčílilo Miroslavu Němcovou z ODS, která poznamenala, že už jí opravdu nebaví poslouchat neustálé lamentace nad tím, jak to vypadá ve sněmovně. Je prý smutné, že Martin Komárek, který dvacet let komentuje českou politiku, nechápe, co je podstatou demokratického parlamentu.

Ministryni Šlechtové pak vzkázala, že si před nástupem do funkce měla zjistit, co vlastně obnáší, než se poté vymlouvat, že s něčím nepočítala a překvapilo jí to. „Na tu židli si v takovém případě neměla sedat,“ zakončila Němcová svůj výstup, za který si vysloužila podle stenozáznamu bouřlivý potlesk ze všech lavic, kromě hnutí ANO.

Následně opět nastoupila do řečniště ministryně Šlechtová, která se podivila, že poslanci neocení, když jim někdo nový, doposud nepoznamenaný, chce sdělit své dojmy. To ji prý mrzí, nicméně, jak následně ujistila, poučila se z toho.

Na oba její diskusní příspěvky zareagoval na své Facebooku další z poslanců ODS, Radim Holeček. „Paní ministryně předvedla asi obdobnou věc, jako kdybych jako učitel přišel poprvé do třídy a řekl studentům: "Máte tady smrad, to je hrůza, jste negramotní líní idioti, kteří se stejně nic nenaučí, jen kecáte, to já mám vystudováno a vím vše nejlíp,” napsal. Z jejího vystoupení mu prý byla taková hanba, až z toho měl “husinu”.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …