Máte to blbé, uprchlíci. Rakušané už toho mají dost a jdou na vás tvrdě. A budete koukat, co řekl Sobotka

28.04.2016 11:38

Rakouský parlament včera schválil zákon, který umožňuje vládě vyhlásit v důsledku migrační krize stav nouze a následně do země nevpustit žádné žadatele o azyl. Rakousko se tak podle britského deníku The Telegraph stalo jednou ze zemí s nejpřísnější migrační politikou.

Máte to blbé, uprchlíci. Rakušané už toho mají dost a jdou na vás tvrdě. A budete koukat, co řekl Sobotka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Anketa

Který ministr zahraničí byl nejlepší?

18%
hlasovalo: 3329 lidí

V posledních měsících Rakousko v oblasti přistěhovalecké politiky skutečně přitvrzuje. Zatímco v loňském roce patřila země k nejbližším spojencům Německa, v posledních týdnech se jeho postoje vůči migrantům ubírají naprosto jiným směrem. Dalo by se s nadsázkou říci, že se Rakušané ubírají „maďarskou cestou“. Vláda mimo jiné nastavila roční hranici přijatých žádostí o azyl na 37 500 a země odmítá přes své území nechat proudit další desítky tisíc migrantů, kteří se pouze chtějí dostat do Německa.

V rámci nově přijatých opatření také Rakousko zavádí pohraniční kontroly, na hranicích s Itálií staví přibližně 370 metrů dlouhý plot. Jak poukazuje The Telegraph, rakouská vláda doufá, že přijetím přísnějších pravidel v oblasti přistěhovalecké politiky zabrání dalšímu vzestupu rakouských Svobodných (FPÖ), kterým aktuální průzkumy přisuzují zisk více než třiceti procent hlasů. Svobodní navíc slavili úspěch v prvním kole prezidentských voleb, kdy dokázal jejich kandidát Norbert Hofer s přehledem zvítězit a získat v součtu více procent než oba vládní kandidáti dohromady.

Celý text  v angličtině je ZDE.

Zatímco rakouští voliči kroky přijaté vládou a parlamentem vítají, italský premiér Matteo Renzi se vyjádřil na adresu svého rakouského souseda značně kriticky. „Zavedení hraničních kontrol je ostudným krokem porušujícím evropská pravidla,“ cituje britský deník italského premiéra a dodává, že v případě vyhlášení stavu nouze Rakušané do své země vpustí pouze migranty, kteří již mají v Rakousku své příbuzné, či ty, kteří prokážou, že se v sousedních tranzitních zemích ocitli v ohrožení života.

„Nemůžeme spasit celý svět. Mnoho dalších členských států Evropské unie bohužel neplní své úkoly,“ poznamenal nově jmenovaný ministr vnitra Wolfgang Sobotka, který na tomto postu vystřídal Johannu Miklovou-Leitnerovou, která rezignovala na vlastní žádost, protože necítila dostatečnou podporu od svých stranických i vládních kolegů. Jak již bylo zmíněno, vláda chce dalším zpřísněním pravidel v oblasti přistěhovalecké politiky zamezit nárůstu preferenci FPÖ a také zvolení stranického kandidáta Hofera prezidentem.

Hoferovým rivalem ve druhém kole prezidentských voleb je však bývalý šéf strany Zelených Alexander van der Bellen, který proti přistěhovalecké politice vlády dlouhodobě vystupuje. Zůstává tedy otázkou, do jaké míry vládní koalice složená ze socialistů a lidovců vlastně van der Bellena hodlá podporovat. Pokud by ovšem doporučila svým voličům, aby mu dali svůj hlas, pravděpodobně by se Hoferovi jeho úspěch poněkud vzdálil. Byť zatím není jasné, koho doporučí svým voličům podpořit 22. května třetí v pořadí Irmgard Griss.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…