Máte v tom chyby, sdělilo naše vnitro Evropské unii k návrhu kvót

21.09.2015 11:01

Ministerstvo vnitra České republiky předalo dnes lucemburskému předsednictví EU právní analýzu, podle které obsahuje návrh na zavedení povinných kvót v rámci uprchlické krize tři typy zásadních nejasností. Uvedla to ČT24.

Máte v tom chyby, sdělilo naše vnitro Evropské unii k návrhu kvót
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Česká republika dlouhodobě s povinným přerozdělováním uprchlíků nesouhlasí. 

Podle ministerstva totiž systém povinných kvót již jednou při migrační krizi selhal, a to před šesti lety na Maltě. Podle analýzy jsou dokonce povinné kvóty zřejmě nezákonné. 

Je zcela nejasné, proč dnes EU znovu vychází z tohoto neúspěšného maltského řešení a proč nevyužívá alternativního institutu tzv. dočasné ochrany, jenž se pro řešení masové migrace jeví jako daleko vhodnější,“ uvedlo vnitro.

Podle analýzy také není jasné, jak se technicky a právně uskuteční nedobrovolné umístění uprchlíka, který bude přidělen určitému státu. Zároveň není zřejmé, jak se zajistí, aby uprchlík zemi neopustil a nevydal se jinam. Analýza také tvrdí, že není vyřešeno, jestli nedobrovolné umístění uprchlíků není v rozporu s evropskou listinou práv a svobod.

Podle dokumentu rovněž není jasné, zda mohou členské státy EU návrh na povinné kvóty odmítnout prostřednictvím národních parlamentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…