Matěj Stropnický hřímal. Tatínka za jeho slova v ANO nepochválí. Pak dostala slovo lídryně Zelených a taky to stálo za to

16.08.2017 17:38

REPORTÁŽ „Andrej Babiš šel do politiky s tím, že všichni kradou. Že ji vyčistí. Ukázalo se dost rychle, že ještě předtím, než do politiky vstoupil, odkláněl dotace do své vlastní firmy. Tudíž se choval tak, jako všichni politici, které tak strašně kritizoval,“ konstatoval pro PL.cz Matěj Stropnický. Na tiskovce v Liberci představil kandidátku v Libereckém kraji i návrhy Zelených v oblasti exekucí či výstavby nájemních bytů zejména pro mladé lidi.

Matěj Stropnický hřímal. Tatínka za jeho slova v ANO nepochválí. Pak dostala slovo lídryně Zelených a taky to stálo za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

„Andrej Babiš šel do politiky s tím, že všichni kradou. Že ji vyčistí, protože má čistý profil. Ukázalo se dost rychle, že dokonce ještě předtím, než do politiky vstoupil, odkláněl dotace do své vlastní firmy. Tudíž se choval tak, jako všichni politici, které tak strašně kritizoval,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Matěj Stropnický, předseda Strany zelených. „Z pohledu Andreje Babiše možná jako Zelení vypadáme jako tradiční strany. Ale naší vizitkou je, že když jsme byli ve vládě či v parlamentu, na úrovni jakéhokoliv města či kraje, s námi opravdu nejsou spojené žádné kauzy typu Čapí hnízdo nebo byty OKD či cokoliv další. Nebo tady ve městě s nechvalně známou firmou Syner v éře pana Kittnera a ODS. Tohle jsou věci, které za nehty nemáme. Pokud se voliči odcházející od ANO dobře rozhlédnou, můžeme být pro ně jednou z možností,“ sdělil.

Tím městem myslel Liberec kam přijel představit kandidátku Zelených do voleb v Libereckém kraji. Je sestavena nejen ze Zelených, ale i ze členů hnutí Změna, se kterou v tomto regionu Zelení dlouhodobě spolupracují. Lídryní kandidátky je Věra Nováková. Byla státní zástupkyní v Liberci a v Jablonci nad Nisou. Nejčastěji se věnovala případům trestné činnosti mládeže a na mládeži, sexuálního zneužívání, domácího násilí a sociálně právní ochraně dětí. Ještě jako severočeská státní zástupkyně podala podnět k trestnímu stíhání lídra Bloku proti Islámu Martina Konvičky za jeho xenofobní výroky.

Exekuce ničí lidské životy

Do voleb jde s hlavním tématem exekucí. „Exekuce jsou celospolečenský problém. V dnešní době jsou byznysem, který ničí lidské životy. V roce 2016 bylo v České republice vedeno celkem zhruba 4,5 milionu exekucí proti 834 tisícům dlužníků z řad fyzických osob. Což je téměř 10 procent obyvatel starších 15 let. Z toho 400 tisíc lidí má čtyři i více exekucí. To znamená, že už se ocitají v neřešitelné situaci,“ upozornila s tím, že Liberecký kraj je z tohoto hlediska třetí nejzatíženější v republice. V exekuci je zde 12 procent obyvatel a celkem se zde vymáhá skoro 15 miliard. „Zadlužení dopadá nejen na dlužníky, ale i na jejich děti. Má dopady na zdraví, zatěžuje sociální systém, způsobuje i přechod lidí do šedé ekonomiky. Dá se to nazvat jako ztráta lidského kapitálu, kterou si společnost nemůže dovolit,“ konstatovala právnička. „Je potřeba na tuto problematiku nahlížet tak, že příčinou zadlužení je nejen nezodpovědnost a finanční negramotnost. Důvody jsou daleko širší. Zpravidla jsou za tím nějaké nenadálé události jako je onemocnění, rozvod, ztráta partnera či zaměstnání či sdílení dluhů mezi manžely,“ upozornila. Exekuce podle ní dopadají na všechny skupiny obyvatelstva. Co se týče věku, exekuce se týkají i lidí mladších 18 let, i seniorů, i dalších osob různého sociálního postavení či vzdělání.

Zelení přicházejí s řešením. „Neříkáme, že dluhy se nemají platit. Chceme zachovat práva věřitelů a naopak posílit vymahatelnost práva. Ze současné exekuční praxe profitují hlavně skupiny zúčastněných advokátů, exekutorů, lichvářů – ale nikoliv samotní věřitelé,“ upozornila.

Zelení chtějí zastavit byznys s bagatelními pohledávkami a změnit celou exekuční praxi. Míní zavést územní příslušnost exekutorů. „Z toho důvodu, že výkon spravedlnosti nemůže být ovládán tržními principy,“ objasnila. Dále chtějí Zelení zavést povinné sloučení řízení proti jednotlivým dlužníkům. „Znamená to, že dlužník, který má více dluhů, bude spadat pod jednoho exekutora. Sníží to celkové náklady vymáhání, zpřehlední to situaci a zvýší to efektivitu efektivitu,“ vysvětlila volební lídryně Zelených v Libereckém kraji. Zelení chtějí také omezit výši úroků z prodlení, které dnes nemají žádnou horní hranici.  Zamezit tomu, aby mohly být uzavírány nevýhodné smlouvy, které předem předpokládají to, že dlužník bude v prodlení. A z toho prodlení dlužníka tyjí,“ uvedla.

Zelení míní též snížit odměny exekutorům a celkově vůbec náklady vymáhání, aby původní pohledávka nemohla narůst na mnohdy až desetinásobky. „Což dlužníky dostává do bezvýchodné situace. Nikoliv dluh jako takový, ale to vymáhání,“ objasnila. Zelení navrhují usnadnit osobní bankrot, oddlužení – zmírnit jeho podmínky. Podporují jednorázovou amnestii dluhových příslušenství, to jest úroků a poplatků z prodlení u dluhů vázaných na veřejnou sféru. „Což by vedlo k odbřemenění dlužníků a zároveň by zachovalo věřitelům to, že dlužník bude schopen zaplatit jistinu,“ vysvětlila Věra Nováková.

Lídryně Zelených v Libereckém kraji Věra Nováková. Foto: Oldřich Szaban

Na sucho se musí od lesa

Jak připomněl předseda Zelených Matěj Stropnický, rozjeli minulý týden petici Na sucho se musí od lesa. „Věnuje se aktuální problematice českých lesů. V České republice jsou lesy většinou ve státním vlastnictví. Ať už jsou to Lesy České republiky patřící pod Ministerstvo zemědělství, nebo Vojenské lesy a statky ČR,“ upozornil. Tyto lesy mají nižší stupeň certifikace. Zejména největší odběratel českého dřeva – společnost IKEA – tlačí na to, abychom přešli do roku 2020 na certifikaci modelu FSC. „Je důležitá z našeho pohledu tím, že kdo dodává toto dřevo a je nositelem tohoto certifikátu, hospodaří s lesy udržitelně. To znamená, že se především vyhýbá holosečím pod jeden hektar a obnova je prováděna způsobem smíšeného lesa. Dochází k obnově velmi často původnějších nemonokulturních skladeb lesů. Což je důležité pro zadržování vody v místě, kde přímo spadne. Domníváme se, že není žádoucí stahovat tuto vodu do přehrad a řešit ji velkými betonovými díly, ale pokoušet se zadržet maximum vody v místě jejího dopadu,“ vysvětlil Matěj Stropnický. Stát se tomu podle něj zatím brání, proto Zelení iniciovali tuto petici. „Pro Zelené je neobvyklé, že se stejným apelem se na vládu obrátily Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora České republiky, včetně jednotlivých nábytkářských svazů, pro které je IKEA klíčový odběratel,“ objasnil jeden z programových bodů z oblasti ochrany přírody.

„Snažíme se přijít s návrhy, které zajistí co největšímu počtu lidí střechu nad hlavou. To je základním předpokladem k tomu, aby lidé žili v regulérním rodinném prostředí, získali trvalou práci, pociťovali jakousi existenční jistotu v rámci života. Bohužel tam, kde je nižší sociální úroveň, klesá dostupnost bytů,“ upozornil. Základní návrh Zelených je, aby veřejná sféra obnovila výstavbu nájemních bytů. „Byty jsou na trhu stále méně dostupné. Je to dáno jednak ekonomickou konjunkturou i tím, že si lidé kupují druhý, třetí, čtvrtý byt, který potom pronajímají. To žene ceny realit zejména ve velkých městech nahoru a tím se opět vzdaluje dostupnost bydlení,“ sdělil.

V některých krajích může podle něj být kladen důraz na jakési konverze u bytů, které jsou nevyužívané či zchátralé a jsou v majetku města. „Týká se to i ubytoven, které chceme touto formou vykoupit a proměnit v regulérní byty. Navštívil jsem celou řadu ubytoven, to nejsou byty. Trošku připomínají hotel kategorie C nebo D. Máte tam společná sociální zařízení, sedí tam vrátný, který kontroluje v kolik jste přišli, v kolik odešli, koho si tam vedete. Práh soukromí je narušen a není to prostředí, ze kterého člověk vyletí s nějakou perspektivou,“ zmínil. Chtějí tedy podpořit výstavbu regulérních bytů. „Domníváme se, že deset tisíc bytů ročně by stát byl schopen postavit, tedy ročně, a pronajmout je na deset let. Především mladých lidem v období, kdy člověk dělá rozhodnutí na celý život,“ objasnil Matěj Stropnický.

Jednička kandidátky Strany zelených a Změny Věra Nováková nyní pracuje jako advokátka v Liberci. Dvojkou je ekonom, vysokoškolský učitel a vědecký pracovník Univerzity Karlovy, zastupitel Liberce i Libereckého kraje Jaromír Baxa, trojkou dětský psycholog a zastupitel České Lípy Miroslav Hudec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…