Matěj Stropnický vypleskl Hřiba, Koláře i Novotného. A jel dál. Ricin, válka s Ruskem, muslimové

13.05.2020 18:12

„Rusové jsou muslimové liberálů,“ píše ve svém komentáři k aktuální vyhrocené situaci s Ruskem bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický. Podle jeho slov se aktuální snaha mnoha liberálních zástupců vytvářet nepřítele z Ruska a Rusů podobá vytváření obrazu nepřítele z islámu, Arabů a muslimských uprchlíků. „Jen je určena jiným uším,“ píše a vzpomíná, jak se liberálové někdejšímu strachu dost velké části obyvatel z muslimské imigrace vysmívali. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) podle něj aktuálně svými kroky „hlavně vedou boj o pražské liberální voliče“ a „dmýchají“ přitom sami nenávist.

Matěj Stropnický vypleskl Hřiba, Koláře i Novotného. A jel dál. Ricin, válka s Ruskem, muslimové
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
„Pražské komunální trio Kolář – Novotný – Hřib, t.č. již pod ochranou policie, předstírá, že vede hrdinnou válku s Ruskem. Náměstí Borise Němcova, pomník vlasovcům, odstranění Koněva a během výročních dnů konce války nejnověji objev primátora, že Rudá armáda přijela do Prahy už osvobozené. Mezitím podle časopisu Respekt přijíždí údajně z Ruska muž s ricinem, který je podle prezidenta projímadlem, podle listu však ohrožením všech tří bojovníků na životech. Tajným službám sdělil to anonym, únik zprávy je nyní vyšetřován. Tolik vcelku známá fakta,“ shrnuje Stropnický ve zkratce dění provázané s trojicí komunálních politiků v komentáři na svém facebookovém profilu, který byl publikován i pro Deník.cz.

Přikládá, že o fakta však podle něj ve všech těch sporech moc nejde a záležitosti označuje za „rozporné historické otázky“.

Kolář, Novotný a Hřib podle Stropnického „hlavně vedou boj o pražské liberální voliče“. „A ti jsou ve své většině proevropští, proameričtí a léta latentně protiruští. Je dobré si přiznat, že Putinův režim je v mnoha ohledech odpudivý. To ale i Trumpova politika třeba. Hlasy u liberálů ale nese ‚boj s Ruskem‘, ono je v očích liberálního elektorátu ohrožením Evropy, demokracie a svobody. Není jen cizí a jiné, je zlé, je to nepřítel a chce nás zničit,“ nastiňuje voličskou základnu podporovatelů oné trojice.

Rétoriku pak srovnává s tou, která varuje před islámem a muslimskými migranty a uprchlíky. „Rétorika vytvářející nepřítele z Ruska, z Putina a často i z Rusů samotných je až nápadně podobná vytváření obrazu nepřítele z islámu, Arabů a muslimských uprchlíků, jen je určena jiným uším,“ píše.

„Liberálové se někdejšímu strachu dost velké části obyvatel z muslimské imigrace, totiž, že každý terorista je muslim, že přijíždějí znásilňovat české ženy a zničit naši sekulární kulturu, že naše právo nahradí šaría a že nám tu plíživě zastaví volné kopce mešitami a časem donutí i místní nosit burky a hidžáby – vysmívali. A pokud někdo kladl odpor, byl promptně označen za šovinistu, xenofoba, i rasistu, přičemž vše, co nebylo pozitivní zprávou o uprchlících, mohl být jen hoax nebo fake news,“ pronesl. Doplňuje, že sice netvrdí, že tehdy nebujel „žádný šovinismus, nerašila žádná xenofobie a nekolovaly žádné hoaxy“. Co ho však zaráží, je „rychlý soud“, „jehož se všem, kdo nechtěli vítat dost radostně, vzápětí dostávalo“.

A srovnává aktuální pohnutky pražských liberálů: „Jenže jak se čelní liberálové chovají, když jde o strachy a předsudky jejich voličů? Najednou se mnozí neštítí účelově přepisované historie v neprospěch Ruska, nefiltrované zášti, panruského (nejen protiputinovského) šovinismu, xenofobie vytvářející z Ruska a Putina monstra a z Rusů přitroublé balíky, kteří si jeho vládu nechají líbit.“ Najednou dle něho ani nevadí „ricinové hoaxy a fake newsy o hrozících vraždách“.

„Chápu, že má někdo z něčeho strach. Na každém tom ohrožení zpravidla bývá i víc nebo míň pravdy. I na těch muslimských uprchlících bylo a je, a i na ruském vměšování. Tady jsme ale znovu svědky toho, že se politici tomuto strachu podbízejí, živí ho a nenávist sami dmýchají,“ upozornil.

„Naše trio je ve stále méně komické válce s Ruskem, co sami vyvolali a dál v ní přitápějí, čekají, těší se na reakce protistrany, aby jim dodala aureolu mučedníků, srdnatě si (pod deštníkem NATO a se slovy podpory velení aliance) nedělají starost z žádné reakce, ačkoli jsou jejich činy i vyjádření cílené a systematické provokace, mají zaručenu beztrestnost. Kalí vodu, lidově řečeno,“ naráží dále s připomenutím slov podpory, které se trojici pražských politiků dostalo i od generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Stoltenberg se za pražského primátora a dvojici starostů, jimž byla v návaznosti na jejich kritiku Ruska přidělena policejní ochrana, postavil. „Nechci se pouštět do spekulací, ale chci říct, že jakýkoli pokus o zastrašování, o vyhrožování veřejně zvoleným zástupcům, to je naprosto nepřijatelné, protože když se něco takového děje, tak se jedná o snahu o podkopání síly naší demokracie,“ upozornil během rozhovoru pro Českou televizi.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Stropnický nepozoruje, že by trojice politiků za své aktuální výpady proti Rusku čelila jakékoli kritice od svých partají, voličů či liberálně laděných médií. „Souhlasí se tam s tím tedy – Rusové jsou muslimové našich liberálních vrstev, na ty se ve slušné společnosti plivat může,“ poznačil. A doplňuje, že ač „je protiruský šovinismus přítomnější u vzdělanějších a bohatších vrstev, o to si zaslouží větší opovržení“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…