Matěj Stropnický začal bojovat se školními jídelnami. Vykrmují prý děti jak husy na posvícení

01.09.2016 22:48

Do kritiky školního stravování se pustila Strana zelených. Informoval o tom server Bleskově.cz.

Matěj Stropnický začal bojovat se školními jídelnami. Vykrmují prý děti jak husy na posvícení
Foto: Zdravé stravování
Popisek: Zdravé stravování, ukázka jídla

Česká republika má podle zelených skvěle fungující systém školních jídelen. Upozorňují ale na to, že od roku 1993 neproběhla smysluplná novelizace vyhlášky o školním stravování. Čtvrtstoletí stará vyhláška ministerstva školství bude tento školní rok opět určovat, jaké výživové požadavky mají jídla ve školní jídelně splňovat. Problém ale strana vidí v tom, že vyhláška vznikala v době, kdy na trhu nebyly dostupné v takové míře polotovary, chemická aditiva, náhražky a dochucovadla. Nemůže tedy na tento nešvar nijak reagovat.

Ministerská vyhláška určuje závaznou spotřebu masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, volných tuků, volného cukru, zeleniny, ovoce, brambor a luštěnin na žáka a den. Nedokáže ale zajistit pestrost a vyváženost stravy. Neříká, z jakých surovin se má vařit, ani jak se mají v kuchyni upravovat, aby zůstaly plné vitamínů a živin.

Celý text je ZDE.

„Tu vyhlášku je potřeba novelizovat. Nahrává tak akorát výrobcům polotovarů, pro které je několik set tisíc obědů denně jistý zisk. Zatímco děti doporučuje vykrmovat jak posvícenské husy a úplně zbytečně,“ dodává šéf zelených Matěj Stropnický s tím, že by stačilo, kdyby ministerstvo školství převzalo dávno upravená doporučení ministerstva zdravotnictví. „Asi o nich ale neví, proto posíláme dopis,“ dodal Stropnický.

Praktická a zdravá Nutriční doporučení pro vaření ve školních jídelnách přitom připravilo ministerstvo zdravotnictví už loni v létě. Server ale upozorňuje, že pokud by chtěl někdo vařit skutečně podle nich, tak plnit požadavky spotřebního koše, což je ze zákona povinné, se mu podle odborníků nepodaří.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…