Matěj byl vždycky hubatej... Ministr Stropnický hájil na ČT svého zeleného syna

28.04.2016 19:54

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který zároveň vede organizaci hnutí Andreje Babiše v Praze, zavítal do čtvrtečního Interview na ČT24. Stalo se tak jen den poté, co ve stejném křesle pro hosta seděl jeho syn Matěj, který si rozhodně nebral servítky, pokud jde o hnutí ANO v Praze. Otec k tomu poznamenal: „On byl vždycky hubatej, no.“ Zmínil však také Andreje Babiše, prezidenta Zemana a český boj proti Islámskému státu.

Matěj byl vždycky hubatej... Ministr Stropnický hájil na ČT svého zeleného syna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Městský soud osvobodil ruského mladíka Igora Ševcova, jenž čelil žalobě za útok na domov člena vlády zápalnými láhvemi. Stropnický se odmítl k rozhodnutí vyjadřovat. Soud měl k dispozici v podstatě jediný důkaz a ministra nepřekvapilo, že možný útočník nebyl odsouzen. Ať už to byl, kdo chtěl, stále chodí mezi námi, což prý politika ani trochu netěší, protože společnost se podle jeho názoru stále radikalizuje.

V minulosti v České republice došlo k útoku na policejní auta i na vozidla restaurace Řízkárna, ale i na pražské kavárny HateFree. Podle hosta jde o různé úkazy téhož problému – tedy nebezpečné radikalizace společnosti. Ministr nemá nic proti diskusi a kritice, ale tato kritika musí být vyslovena kultivovaně.

A co pan prezident, jak vnímáte jeho chování v této situaci, ptala se moderátorka. Stropnický má za to, že Miloš Zeman vnímá uprchlickou krizi jako problém, a ministr obrany by hlavu státu neoznačil za „dobrodruha, který se chce na tématu přiživit“.

Pár slov padlo také o Čapím hnízdě Andreje Babiše. Stropnický všechny žádal o trpělivost nad svým stranickým šéfem, protože se celá věc vyšetřuje. Vyšetřují to české orgány i ty bruselské a ještě neskončily. Dokud nebude jasno, musíme ctít presumpci neviny. I politik je jen člověk a všichni lidé jsou si rovni, takže mají i všichni stejná práva.

Ocenil také, že se na farmu dostaly děti z Klokánků. Klokánky jsou dlouhodobým tématem pana prezidenta a farma byla koncipována i pro děti, takže člen vlády nevidí vůbec nic špatného na tom, že se tam ty děti dostaly.

Ve druhé polovině pořadu zareagoval také na středeční vystoupení svého syna a předsedy zelených Matěje Stropnického v témže pořadu. Ministrův potomek konstatoval, že právě hnutí ANO v Praze komplikovalo situaci, protože řada zastupitelů Babišova uskupení zůstává věrná Radmile Kleslové. A další část zastupitelů ANO nemá žádný názor.

„On byl vždycky hubatej, no. Takovýchhle názorových výstřelů byla opravdu řada a já jsem rád, že se vrátila ta původní sestava a dostala druhou šanci. ANO prý jednalo s mnohými stranami v Praze, ale nakonec se ukázalo, že staronová koalice je jediná nosná. Šéfovi pražského ANO se nezdá, že by řada členů v hlavním městě neměla názor. Prý ho mají a leckdy si na něm tvrdohlavě trvají, takže se s nimi občas obtížně jedná.

Nesmíme jen sedět s rukama v klíně

Nakonec došlo i na situaci v armádě. Už jsme prý poslali miliony kusů střeliva na boj proti Islámskému státu. V Iráku začnou létat bitevníky L-159, na kterých bude probíhat výcvik. Toto zapojení českých armádních sil do boje proti radikálům nebude podle hosta znamenat větší teroristickou hrozbu pro samotné Česko. Podle jeho názoru je jednoznačně správné, abychom se zapojili do řešení problémů. Podle ministra prostě nemůžeme jen sedět s rukama v klíně.

Nesmíme zapomínat na to, že v řadách islamistů nebojují jen amatéři, ale také vojenští profesionálové diktátorů Saddáma Husajna a Muammara Kaddáfího. To jsou lidé, kteří mají bojové zkušenosti a dobře znají tamní terén. Nejde o nijak slabého protivníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…