Matematika je rasistická, padlo v USA

28.06.2020 21:27

I nadále přibývají dlouhé seznamy věcí a kulturních odkazů, které mají být podle mnohých aktivistů rasistické. Nedochází však již jen na sochy, filmy, hudbu či knihy. Problémové se již jeví i jídla či matematika.

Matematika je rasistická, padlo v USA
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protest na podporu práv občanů černé pleti, Praha, 13.6.2020

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
Nejde přitom jen o pouhé obaly produktů s cereáliemi či s rýží, jejichž loga se v současnosti velmi často mění, jelikož podle mínění samotných výrobců působí rasisticky (zmizet musí například logo černošského farmáře z produktů značky Uncle Ben’s), ale i o samotné pokrmy.

Rasistické může kupříkladu být sushi, jež připravil kuchař bílé barvy pleti. Tím, že vaří pokrmy cizí kultury, prý zatajuje kulturní původ receptu.

Revizi už proto spustili mnohé kulinářské časopisy či pořady včetně amerického Bon Appétitu či britského kulinářského pořadu Olive plus od BBC Good Food.

„Byli jsme právem kritizováni za vytržení receptů pocházejících z nebělošských kultur z kontextu,“ kaje se nyní jeden z ředitelů magazínu Bon Appétit, Joseph Hernandez.

U pokrmů na webových stránkách se chystají u nevhodně vyhodnocených receptů doplnit upozorňující vysvětlivky.

Firmy se též chystají najímat více multikulturního personálu, který se bude na přípravě pokrmů podílet se snahou, aby se jídel jejich kultur při přípravě nedotýkal běloch.

Vedle pokrmů je zřejmě rasistická i matematika

Profesorka matematiky na Illinoiské univerzitě Rochelle Gutierrezová totiž přišla s tvrzením, že právě matematika podněcuje k rasové nenávisti, protože je doménou bílých a studenti původem z rasových menšin se z ní mají cítit méněcenní.

„Školní matematické plány kladou důraz na pojmy jako Pythagorova věta nebo teorie o číslu pí, což do značné míry vyvolává dojem, že matematika byla vyvinuta Řeky a dalšími Evropany,“ píše kupříkladu ve své publikaci, kde se rasismu matematiky věnuje.

Matematika a její znalost podle pedagožky nedělá lidi chytrými a podobně jako ona by měly být podporovány i další předměty sociálních a humanitních studií.

„Pokud se člověk necítí být matematikem, může mít pocit, že je méněcenný, protože společnost to spojuje s inteligencí,“ upozornila. Kvůli znalostem matematiky má podle ní často docházet k mikroagresím, přičemž důležitou roli v tom hraje barva pleti studenta, pokud není bílý.

Vedení univerzity se pedagožky zastalo. Řešení otázek týkajících se rovnosti a přístupu ve vzdělání má mít podle univerzity velkou důležitost a pojí se s tím „významné důsledky pro celý vzdělávací systém“.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …