Matka oběti z mačetového útoku se Samkové omlouvat nemusí

26.07.2013 16:21

Krajský soud v Liberci dnes zamítl žalobu advokátky Kláry Samkové, která se v souvislosti s takzvaným mačetovým útokem domáhala omluvy za údajnou pomluvu od matky nejhůře zraněné oběti. Advokátka by jí také měla zaplatit náklady řízení.

Matka oběti z mačetového útoku se Samkové omlouvat nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Rozsudek není pravomocný, Samková se proti němu odvolá. Při incidentu v Novém Boru byli v srpnu 2011 zraněni tři lidé, Samková v kauze obhajovala útočníky.

Jádrem sporu je citace, která vyšla před rokem v jednom textu v deníku Mladá fronta Dnes a na portálu iDnes.cz. Ivana Mašková v něm mimo jiné řekla, že Samková učí Romy lhát a na kauze se chce zviditelnit, aby se mohla vrátit do politiky.

Musela prý s kritikou počítat

Podle soudce Pavla Vacka vystupovala Samková v kauze mačetového útoku jako veřejná osoba, když přijala funkci obhájkyně, a musela proto počítat s kritikou svých kroků v této mediálně sledované kauze. Výrok Ivany Maškové byl podle rozhodnutí soudce v mezích svobodného vyjádření, navíc podle něj nešlo o tvrzení, ale jen o názor. Maškové v tomto směru pomohlo, že výrok začínal slovy "mám pocit".

Samková v takzvaném mačetovém útoku zastupovala čtyři z pěti obžalovaných. V únoru ji však vrchní soud z kauzy vyloučil pro kolizi zájmů, neboť jeden z jejích klientů začal vypovídat v rozporu s dalšími obžalovanými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…