Matku, jíž norské úřady odebraly syny, v úterý asi přijme premiér

06.02.2015 21:15

S českou matkou Evou Michalákovou, které norské úřady odebraly před více než třemi lety syny, by se mohl příští týden sejít premiér. Schůzka by se měla konat v úterý ve Sněmovně. ČTK to dnes oznámila mluvčí petičního výboru na podporu rodiny Kateřina Jurigová. Podle ní Michalákovou bude v Česku provázet její norská advokátka, matka převezme i peníze ze sbírky na podporu rodiny. Úřad vlády zatím schůzku nepotvrdil.

Matku, jíž norské úřady odebraly syny, v úterý asi přijme premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Eva Michaláková, která bojuje s norskou sociální službou o vrácení svých synů do péče, by se měla v úterý spolu s dalšími členy rodiny sejít s premiérem Bohuslavem Sobotkou," uvedla mluvčí. Sobotka by se mohl se členy rodiny setkat v úterý dopoledne ve Sněmovně. Dolní komora by do poloviny února měla dostat zprávu o tom, jaké kroky na podporu Michalákových vláda podnikla. Odpoledne pak matka chlapců převezme symbolický šek s výtěžkem ze sbírky na její podporu, peníze by měly sloužit například na úhradu právníků v Norsku.

Podle dostupných informací norská sociální služba rodinu Michalákových sledovala od roku 2008. Syny české matce a otci odebrala v květnu 2011 kvůli podezření na násilí a zneužívání. Policie vyšetřování odložila, obvinění nepadla. Soud zjištění a posudky považoval ale za závažné, s odebráním souhlasil. Michaláková s odvoláními neuspěla. Evropský soud pro lidská práva její stížnost nepřijal. Loni v prosinci požádala v Norsku o přehodnocení případu a svěření synů do péče, o něž u českého soudu pak žádá i její rodina.

Český ministr zahraničí předal norské velvyslankyni už dvě verbální nóty. V tomto silném diplomatickém nástroji ČR rodinu podpořila. Stát nabízí norské straně spolupráci českých úřadů při řešení případů a záruky, že na rodinu v ČR dohlédne a pomůže jí. Norsko odpovědělo také nótou, projevilo zájem o spolupráci. Český premiér se obrátil kvůli případu na předsedkyni norské vlády, psal jí dopis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…