Maturant v ČT: Ke zkoušce jsem nechtěl jít. Kvůli viru jsem se nemohl pořádně učit

01.07.2020 10:30

V Událostech, komentářích České televize se sešli ministr školství Robert Plaga, šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová a maturant Benedikt Albrecht. Ministr si ve studiu vyslechl slovní ohodnocení své práce a student prohlašoval, že letošním maturantům měla být vzhledem ke složitým podmínkám maturita prominuta. Mazancová proti tomu důrazně protestovala.

Maturant v ČT: Ke zkoušce jsem nechtěl jít. Kvůli viru jsem se nemohl pořádně učit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

Školní rok 2019–2020 včerejším dnem definitivně skončil. Tento školní rok byl ale hodně specifický. Ve druhém pololetí chodili žáci a studenti do škol jen do začátku března a pak už se učili jen na dálku. U většiny z nich to tak zůstalo až do 30. června. Co tento školní rok studentům vzal a co jim dal?

Ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga označil koronavirové pololetí jako „neskutečné“.

Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová, učitelka Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích, popsala druhé pololetí jako „výjimečné“. Má za to, že v práci ministerstva je co zlepšit, ale obecně ocenila snahu ministra Plaga celou situaci řešit. Jen by prý byla ráda, kdyby více komunikoval s řediteli a učiteli.  

Student Benedikt Albrecht, iniciátor petice „Prominutí maturity 2020“ před kamerami České televize prozradil, že sám odmaturoval, ale i tak by letos prosazoval prominutí maturity všem studentům.

Vzhledem k událostem, jaké byly, jsme neměli srovnatelné podmínky s jinými ročníky k tomu tu maturitu složit a bylo to velice náročné, protože jsme dostali málo inforací. My jsme ani nevěděli kdy a jestli vůbec bude maturita, takže jsme byli držení v nejistotě. Dalším problémem bylo, že ta on-line výuka, my jsme na ni nebyli připraveni. A dost studentů mi psalo, že nemají počítač a nemohli se té on-line výuky zúčastnit. Pak byly konzultace, ale těch se mnohdy nemohli zúčastnit, protože měli třeba doma babičku a nemohli ji ohrozit,“ popisoval mladý muž svůj pohled na situaci.

Mazancová oponovala, že maturanti měli čas na přípravu a mohli se zúčastnit i konzultací. „Já jsem měla tolik lekcí jeden na jednoho, jako bych nikdy v běžném provozu neměla. I moji studenti mi to potvrdili, že jsou rádi, že odmaturovali a že to zvládli i za těchto ztížených podmínek,“ ozvala se předsedkyně.

Benedikta Albrechta však nepřesvědčila. Mladý muž má za to, že kdyby chodili do školy, byli by více motivováni se učit, takhle seděli doma a někteří se k tomu nedokázali donutit. Uznal sice, že toto je problém každého studenta, ale jedním dechem dodal, že studenti zdravotních škol měli času méně, protože v době koronavirové pomáhali, kde mohli, šili roušky a tak podobně.

Mazancová studentovi sdělila, že s učením na dálku se museli vyrovnat i učitelé a pro nikoho to nebylo snadné. Uznala však, že studenti odborných škol to měli v tomto čase složité, protože přišli o svou praktickou výuku.

Pár slov hosté věnovali i situaci na základních školách. Mazancová i Plaga vyjádřili naději, že se na základních školách podaří vylepšit výuku natolik, že děti budou na těchto školách zůstávat a nebudou se houfně hlásit na víceletá gymnázia. Ministr prozradil, že připravuje strategické dokumenty, které by tento trend měly podpořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…