Maturitu nemá mít každý, myslí si Češi

20.01.2015 15:50

Průzkum společnosti SANEP ukázal, že lidé mají jasno v tom, jak by to do budoucna mělo být s přijímáním studentů na střední školy. Pokud někdo chce mít maturitu, musí k tomu mít i nějaké studijní předpoklady. Ty by měl prověřit státem garantovaný test z matematiky, českého jazyka a všeobecného přehledu.

Maturitu nemá mít každý, myslí si Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

"Pokud žák u přijímacích zkoušek neuspěje, tedy neprokáže, že na základní škole nabyl určité znalosti, neměl by mít dle názoru v souhrnu 64 % dotázaných možnost studovat obor s maturitou. S názorem, že pokud žák u přijímacích zkoušek na střední školu s maturitou neuspěje, měl by se ucházet o učební obor bez maturity, kde má reálnou naději na úspěšné studium a budoucí uplatnění, pak vyjádřilo v souhrnu souhlas 74,9 % respondentů. 66,7 % respondentů se nedomnívá, že je bezpodmínečně nutné, aby byly i učební obory zakončeny maturitní zkouškou,“ píše agentura.

Celý průzkum ZDE.

O tom, z čeho by se měly přijímací testy skládat, je přesvědčeno necelých 47 procent obyvatel. Ti jsou přesvědčeni, že by se testy měly skládat z matematiky, českého jazyka a všeobecného přehledu. V současné době připravují testy soukromé společnosti a nechávají si za ně platit. Přes šedesát procent dotázaných má za to, že by přijímací testy měly být jednotné a měl by na ně dohlížet stát. Současné testy považují lidé povětšinou za špatné, s chybami, či nevypovídající.

Představy občanů se shodují se záměry současného ministra školství Marcela Chládka (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…