Maturitu nemůže mít každý, prohlásil budoucí ministr se čtyřkou z matematiky

08.01.2014 17:35

Do křesla ministra školství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejspíš usedne jeho stranický kolega senátor Marcel Chládek. Ten kritizuje někdejší pravicovou vládu za údajně laxní přístupu k předškolnímu vzdělávání, ale také za podobu státních maturit, které jsou podle jeho názoru předražené. Český stát navíc mladé lidi nutí k tomu, aby o maturitu usiloval úplně každý. To se prý musí změnit. Jako perličku prozrazuje, že sám měl u maturity čtyřku z matematiky.

Maturitu nemůže mít každý, prohlásil budoucí ministr se čtyřkou z matematiky
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Senátor Marcel Chládek (ČSSD) se může stát příštím ministrem školství. Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu popisoval, jak si představuje své působení na tomto resortu. Stranou nezůstala ani problematika jmenování profesorů. K jejich jmenování totiž odmítá přikročit prezident Miloš Zeman, takže se hledají jiná řešení, aby se nehromadil počet nejmenovaných profesorů. Již teď jde asi o osmdesát případů.

„Očekávám, že pan prezident jmenuje vládu tak, jak je navržena,“ poznamenal hned v úvodu vysílání Chládek. Proces jmenování vlády se zpomalil i kvůli neblahé situaci v ČSSD krátce po volbách, za kterou se voličům znovu omluvil.

A následně přišla řeč právě na jmenování profesorů. Je sice stále možné, že by profesory jmenoval prezident, ale ten o to podle všeho nestojí, takže se nabízejí další tři možnosti. Profesory by mohly jmenovat jednotlivé vysoké školy, ale v takovém případě by pak nešlo o profesuru přenosnou. Pak je také možné že profesory jmenuje ministr školství, a poslední možnost představuje jmenování ze strany předsedy Senátu. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) k tomu však dnes poznamenal, že o tuto pravomoc nijak zvlášť neusiluje. Podle Chládka jsou prostory Senátu jednoznačně dosti reprezentativní na to, aby se tam mohl odehrát akt jmenování. Vysoké školy si ale stěžují na to, že ministr školství Dalibor Štys dopředu s dotčenými školami neprojednal plánovanou novelu, podle které by na příště profesory jmenoval šéf resortu školství.

Pravicové vlády neřešily zásadní problémy

Ve vysílání přišla řeč také na předškolní vzdělávání. Budoucí koalice plánuje zavést poslední rok předškolní docházky jako povinný. Předtím však bude třeba vystavět dostatek školek. Na nedostatek školek prý přitom ČSSD upozorňovala z opozičních lavic, ale pravicové vlády tento problém neřešily. Podle něj je na místě, aby se budoucí objekty školek daly v případě potřeby přestavět např. na startovní byty pro mladé rodiny.

V pozici ministra se hodlá věnovat i středním školám, přesněji řečeno problematice státních maturit, ty jsou podle Chládka předražené. Z tohoto hlediska si chce Chládek na státní maturitu posvítit. V obecné rovině s konceptem státních maturit souhlasí.

„Dnešní systém je nastaven tak, že maturitu získává skoro každý... Stát má nastavené zákony tak, že všude chce mít maturitu,“ poznamenal Chládek. Maturita je totiž později vyžadována v profesním životě. A to by se do budoucna mělo změnit. Podle Chládka je třeba zanalyzovat potřeby trhu práce tak, aby české školství nevyrábělo armádu nezaměstnaných. Jako perličku ve vysílání také prozradil, že sám odmaturoval se dvěma jedničkami, jednou dvojkou a nakonec se čtyřkou z matematiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…