Maturitu skládají i ti, kteří nejsou dost inteligentní, upozorňuje šéf Cermatu

23.10.2013 19:17

Ředitel Cermatu Jiří Zíka v ČT prohlásil, že státní maturity jsou za současného stavu smysluplné. Upozornil ale, že část maturantů by podle hodnot IQ vůbec neměla maturitu skládat, protože jsou prakticky nevzdělatelní.

Maturitu skládají i ti, kteří nejsou dost inteligentní, upozorňuje šéf Cermatu
Foto: SSŠVT
Popisek: Soukromá střední škola výpočetní techniky NEPOUŽÍVAT

V pořadu Zíka potvrdil, že v následujících letech nepočítá s žádnými změnami. „Zdá se, že odborná i laická veřejnost přijala státní maturity jako vhodný model. Hlavní problém maturit v roce 2012 souvisel s tím, že více úrovní je proti duchu zákona, protože všichni mají podle certifikačního zákona mít stejné podmínky,“ uvedl.

Chybí motivační složka

„V tuto chvíli je maturita předvídatelná. Počítá se s tím, že se podoba maturit už měnit nebude. Systém vyhovuje současným podmínkám legislativy a je veřejností přijatý,“ řekl. Přesto k ní výhrady má. „Podle mě jí ale chybí silnější motivační složka,“ myslí si. A dodal: „Maturita by neměla být těžká a ona není.“

Zároveň ale upozornil, že maturitu skládají i žáci, kteří na ni objektivně nemají. „Platí, že například v populaci jednoho ročníku maturuje 80 procent dívek a 70 procent chlapců. Když se to číslo porovná s křivkou inteligence, tak zjistíte, že mezi maturanty jsou žáci, kteří mají IQ pod 90, takže jsou prakticky nevzdělatelní. Podle mě je cesta střední školy bez maturity,“ nastínil Zíka možné řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…