Máváte otrokářskou vlajkou, zpražil Zeman příznivce Tibetu. A poukázal na tragickou chybu Američanů

04.11.2016 14:54

Prezident republiky Miloš Zeman se v závěru své návštěvy Moravskoslezského kraje setkal s občany Frenštátu pod Radhoštěm. Kromě příznivců zde čekalo také pět občanů s tibetskými vlajkami. Tibetská vlajka vlaje i z jednoho z domů na náměstí.

Máváte otrokářskou vlajkou, zpražil Zeman příznivce Tibetu. A poukázal na tragickou chybu Američanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Na jednom z domů je také transparent „Kino Hrad uvádí: Nepřítel státu. Kde: Tady! Kdy: Teď!“. K tibetským vlajkám se Zeman nevyjádřil, poděkoval pouze přítomným za české vlajky. Předtím však ještě za potlesku přítomných sdělil, že důl Frenštát bude zasypán, a pohovořil o setkání s automobilovým závodníkem Karlem Lopraisem.

První dotaz však k Tibetu směřoval. „V Tibetu jsem nebyl, ale studoval jsem historii. Vím, že to byla otrokářsko-feudální společnost. Šlo o vládu kněží. Tibetští kněží se jmenují lámové. A v Tibetu byly stovky klášterů, které se jen modlily. A někdo na ně musel pracovat. A ti, kdo na ně pracovali, byli dílem otroci a dílem nevolníci,“ zmínil Zeman i tresty, které se v Tibetu děly. „Mávejte si, jakou vlajkou chcete, ale bylo by dobré, abyste věděli, že máváte otrokářskou vlajkou,“ řekl.

Další z žen poděkovala Zemanovi za boj proti exministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). K tomu se hlava státu nevyjádřila, až k dalšímu tématu – a to vyznamenáním a státnímu svátku 28. října. 

„Každý má právo vyjádřit svůj názor,“ zmínil k opačným stanoviskům ohledně (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho prezident. Znovu zopakoval, že Bradyho nevyznamenal ze stejných důvodů jako předchozí prezidenti.

Přišlo i na otázku eura. „Ano, máme svoji korunu. Francouzi měli svůj krásný frank. A vzdali se ho ve prospěch eura. Němci se své krásné marky vzdali také ve prospěch eura. A proč to udělali? Přineslo jim to prospěch. Strach z eura je strachem z neznámého. Představte si, že měníte teploměr. Co se stane? Nic. Ta teplota zůstane vždy stejná. A my si myslíme, že zavedením eura změníme teplotu ekonomiky. Euro je jen nástroj, nic víc, nic míň. Není to vůbec nic dramatického, pouze se z toho dělá dramatický symbol.

A co vystoupení ze Severoatlantické aliance a migrační krize? „Mám dvě stanoviska, která si mohou v zásadě odporovat. A pokusím se obě dvě vysvětlit. Jsem proti přijímání ilegálních imigrantů na naše území. A jsem pro zahraniční mise našich vojáků, kteří bojují proti terorismu. Ať už si vezmeme Afghánistán, ať už si vezmeme Irák, Sýrii, Libyi a další země, tak tyto země jsou pod nadvládou islámského terorismu,“ pokračoval Zeman. „A pokud nechceme, aby teroristé se dostali i na naše území, tak musíme proti nim bojovat tisíce kilometrů od našich hranic. Na druhé straně soudím, že Američané udělali tragickou chybu, že vstoupili do Iráku, do Sýrie, rozhasili vše, co se dalo rozhasit, a nyní tam cpou miliony a miliony dolarů, aniž by se jim podařilo situaci zklidnit. Ale stejnou chybu udělala i Evropská unie, když se připletla do Libye,“ uzavřel Zeman s tím, že je třeba bojovat proti islámské migraci. 

Závěrečná otázka směřovala k letním olympijským hrám. „Pevně doufám, že se zde nikdy konat nebudou. Můj argument proti olympijským hrám je ten, že to stojí šílené peníze a všechny olympijské hry skončily ztrátou, která se pak musí hradit ze státního rozpočtu. A my bychom měli dávat peníze na školství a další bohulibé účely,“ sdělil Zeman. „Investujme do lidí, do vzdělání,“ uzavřel a podepsal se do pamětní knihy města. Jeden z mužů se snažil prosadit se svým protinázorem, ale nebylo mu to umožněno. Ve chvíli, kdy Zeman připevnil na prapor města svou prezidentskou stuhu, lidé na náměstí zapěli státní hymnu. Závěrem došlo k předání darů.

„Lidé, kteří jsou zapšklí, začnou trpět žaludečními obtížemi a po čase umírají. A já přeju i svým oponentům pevné zdraví. Slunce v duši a krásný den,“ rozloučil se Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…