Mazaní uprchlíci přišli na to, jak se dají vydělat peníze. Bohužel je to nezákonné

17.04.2018 13:41

Migranti z Blízkého východu a Afriky jsou často obviňováni z laxního přístupu k práci a integraci vůbec. Jak ale dokazuje magazín Spiegel, někteří z nich jsou velmi podnikaví a schopni vydělat si sami na svoji obživu.

Mazaní uprchlíci přišli na to, jak se dají vydělat peníze. Bohužel je to nezákonné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Hned zkraje je však třeba zmínit, že „podnikatelské“ aktivity některých migrantů překračují zákon. Jejích „podnikatelským“ záměrem je totiž prodej občanského průkazu, kartičky zdravotní pojišťovny a dalších dokumentů, které obdrží úspěšný žadatel o azyl v Německu. Jak reportéři německého magazínu zjistili, ve většině případů prodávají dokumenty na sociálních sítích a obecně na internetu Syřané, kterým byl v zemi přiznán úřady uprchlický status.

„Například na Facebooku spolu migranti komunikují hned v několika skupinách. Zcela otevřeně se tam navzájem dotazují na pas a další dokumenty. Částky se pohybují kolem 800 až 1500 eur. Důležité je, aby současný držitel dokumentu a kupující vypadali aspoň trochu podobně,“ píše Spiegel s tím, že stávající držitel dokumentu nahlásí jeho ztrátu na úřadech a je mu úřady vystaven nový. Svůj starý tak může prodat někomu jinému.“

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Nejvíce na odbyt jdou německé cestovní doklady. Tvrdí to aspoň nejmenované policejní zdroje, které ilegální obchody dlouhodobě monitorují. „Především od konce roku 2016 se množí nahlášené ztráty dokumentů v Turecku na tamějších velvyslanectvích členských států Evropské unie,“ uvádí se v reportáži vlivného německého magazínu. Úřadům se již mnohokrát potvrdilo, že nahlášené ztráty cestovních a jiných dokladů byly podvodem.

„Ve značné míře se obchoduje s těmito dokumenty také v Řecku. Po jejich získání mohou migranti nerušeně nasednou do letadla a vycestovat bez jakýchkoli hraničních kontrol do Stockholmu, Frankfurtu, Amsterdamu a dalších evropských metropolí,“ konstatuje Spiegel a dodává, že německé policii se podařilo v loňském roce odhalit 554 případů, kdy migranti použili ke své identifikaci falešné cestovní či jiné dokumenty.

Více než pětinu ze zadržených dokumentů byla německých, přibližně stejný počet italských a dále následovala Francie, Švédsko, Řecko a Belgie. Podle údajů německého ministerstva vnitra se jednalo především o již zmiňované Syřany, ale také Iráčany. „Mnozí z nich využili pro vstup do Německa průkazy totožnosti jiných uprchlíků. Podobným způsobem se do Evropy dostávají také džihádisté.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…