Mě se nezbavíte. Prohráli jste, vmetl Babiš nastupující vládě. Řekl, co dál

13.10.2021 9:14

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš stále dokola opakuje, že jediným cílem obou opozičních koalic, tedy ODS, lidovců a TOP 09 sdružených v koalici SPOLU na straně jedné a STAN s Piráty na straně druhé, bylo vyhnat ho z politiky. A on jim odmítá udělat tu radost. Vyhnat se nenechá. Z tohoto pohledu proto podle Babiše opoziční koalice vlastně prohrály. Alespoň prozatím.

Mě se nezbavíte. Prohráli jste, vmetl Babiš nastupující vládě. Řekl, co dál
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi

Prezident Miloš Zeman už od ledna stále dokola opakuje, že sestavením vlády pověří lídra nejsilnější samostatně stojící strany, tady Andreje Babiše (ANO). Končící premiér Babiš však v rozhovoru pro deník Právo naznačil, že si teprve rozmyslí, jestli pověření k sestavení vlády přijme. Je si totiž vědom toho, že fakticky nemá s kým sestavit většinový kabinet.

„Je pravda, že na základě různých odhadů jsme počítali s tím, že se do Sněmovny dostane víc stran a budeme schopni sestavit vládu. Tím, že se do Sněmovny nedostaly, se ta situace změnila. Nepočítali jsme s tím, že pětikoalice bude mít většinu,“ přiznal Babiš.

Matematicky to vychází tak, že by ANO a ODS měly 106 mandátů a ANO se STANem 105 křesel. Ale jak ODS, tak STAN už oznámily, že s ANO budou jednat jen o složení Sněmovny. Na debaty o vládě může podle nich Babiš rovnou zapomenout.

Dosluhující premiér má stále za to, že hlavním cílem obou těchto koalic bylo vyhnat ho z politiky a ač před volbami ohlásil, že nehodlá hrát roli opozičního politika a pokud nebude vládnout, z politiky raději odejde, po volbách obrátil o sto osmdesát stupňů a oznámil, že opozičním koalicím tu radost neudělá a v politice zůstane i jako opoziční politik. Alespoň prozatím.

„Budu řadový poslanec. Když jsem v neděli oznámil, že zůstanu v politice, tak mi přišly k tomuto rozhodnutí stovky gratulací. Tak vlastně dosavadní opozice, která mě chtěla dostat z politiky, nesplnila svůj plán. Mysleli si, že odejdu, ale já to neudělám kvůli lidem,“ pravil Babiš.

V neděli se viděl s prezidentem Milošem Zemanem a uznal, že prezident je nemocen, ale vykonávat své pravomoci jako hlava státu může i ve svém současném zdravotním stavu. Tak to vidí Babiš.

Je přesvědčen, že koalice SPOLU a Pirátů a STAN nastartuje novou vládu do Vánoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

15:43 Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček, který má ve stínové vládě ANO na starosti vědu, p…