Média: Barack Obama je úplně v ...

10.11.2016 9:31

Odcházející prezident Barack Obama dostal těžkou ránu. Alespoň si to myslí deník Politico, na nějž odkazuje server Echo24.cz. Nově zvolený republikánský kandidát Donald Trump totiž může zrušit jeho předcházející rozhodnutí.

Média: Barack Obama je úplně v ...
Foto: archív autora
Popisek: Obama

„Ačkoli ekonomika se vzpamatovala z krize, kterou Obama zdědil na začátku svého mandátu, a nezaměstnanost klesla pod pět procent, Američanům to nestačilo. Pocit, že systém je zmanipulovaný ve prospěch bohatých, byl hnacím motorem populistických kampaní nalevo (Bernie Sanders) i napravo (Donald Trump),“ konstatuje server. 

Původní text ZDE.

Stejná situace je i u zdravotnické reformy, pro niž Obama nedokázal získat nadpoloviční většinu veřejnosti. Nyní republikáni podle serveru doufají, že Trump reformu zruší. 

Servítky si, co se týče Baracka Obamy, nebral ani šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl ve svém komentáři. „Nového amerického prezidenta vynesl do Bílého domu washingtonský establishment, kterého má velká část voličů plné zuby, stejně jako špatně distribuovaných plodů globalizace,“ zmínil Plesl. Za prohrou demokratky Hillary Clintonové podle něj stojí především touha po změně. 

„Trumpovo vítězství je také protestem proti státy řízenému procesu globalizace ekonomiky. Velká část Američanů evidentně cítí, že z nich globalizace udělala poražené a zvítězily korporace, které si pak z vydělaných peněz kupují nájemníky Bílého domu. Proto volili Trumpa, který jim ve své kampani dával naději alespoň tím, že k nim mluvil. To někdy stačí,“ zmínil Plesl. 
 
A vzpomněl i na George W. Bushe, jenž má podle jeho slov na svědomí rozklad Blízkého východu. „A právě jemu může Evropa do značné míry poděkovat za současné problémy spojené s migrační krizí. V tomto ohledu ostatně za Bushem mladším nijak nezaostával ani Barack Obama. Těžko si představit, že by právě příští prezident uměl napáchat ještě větší škody,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…