Média spekulují, že schůzka Trumpa a Kima by se mohla uskutečnit v Praze

18.04.2018 21:21

Pomalu a jistě se blíží historické politické jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které je plánováno na květen či červen. Zatím ale není zcela jasné, kde přesně by se mělo uskutečnit. Mezi devíti vybranými místy je město Praha, uvedla agentura Bloomberg ve zprávě odvolávající se na nejmenovanou osobu blízkou rozhovorům Trumpa s japonským premiérem Šinzó Abem na Floridě.

Média spekulují, že schůzka Trumpa a Kima by se mohla uskutečnit v Praze
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Prezident Trump tam v úterý prohlásil, že v úvahu připadá pět míst, konkrétní však nebyl. ČTK informovala, že Pražský hrad odmítl komentovat informaci americké agentury Bloomberg, podle které by Praha mohla jako jedno z možných míst summitu připadat v úvahu, protože velvyslancem KLDR v České republice je Kimův strýc Kim Pchjong-il. „Nebudu tuto zprávu jakkoli komentovat,“ řekl ČTK muvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Čtyřiašedesátiletý ambasador Kim Pchjong-il se od nástupu do funkce velvyslance v ČR v roce 2015 údajně příliš na veřejnosti nevyskytuje a jen málokterý jiný šéf diplomatické mise v Praze se s ním setkal. Loni se v soulských médiích objevily informace o tom, že poté, co byl v únoru 2017 v Malajsii otráven Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una, může být velvyslanec Kim Pchjong-il dalším vražedným cílem. Praha údajně kvůli obavě z atentátu velvyslanci Kimovi věnuje zvýšenou pozornost.

  • Původní zdroj ZDE.

Donald Trump v úterý při setkání s Abem vyjádřil naději, že se jeho setkání s Kim Čong-unem uskuteční, připustil ale, že k němu nemusí nutně dojít. Novináři se prý „docela brzy“ dozvědí, kdy a kde se summit uskuteční. Agentura pak jako další možná místa setkání uvádí například Oslo, Helsinky, Stockholm, Ženevu, Varšavu, Ulánbátar, Bangkok a Singapur. V úvahu prý naopak nepřicházejí Peking, Pchjongjang, Soul nebo Pchanmundžom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…