Média spekulují, že ve funkci skončí hradní protokolář Forejt

05.12.2016 11:50

Od pátečního večera se množí spekulace, že ve své funkci skončí ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechce zprávy, které jsou založeny jen na anonymních zdrojích, komentovat. Na Twitteru uvedl, že personální změny komentuje až v okamžiku, kdy jsou.

Média spekulují, že ve funkci skončí hradní protokolář Forejt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Podle informací webů Neovlivní.cz, Echo24.cz a Blesk.cz by měl Forejt odejít během několika dnů. Informace o údajném konci Forejta jako šéfa protokolářů na Pražském hradě ČTK získala z neověřených zdrojů v pátek večer. Podle některých informací byla jeho kancelář na Hradě zapečetěna.

Ovčáček nechtěl záležitost komentovat s tím, že jde o spekulace. Stejně se v sobotu vyjádřil i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, který ČTK v SMS zprávě napsal, že to jsou „jenom spekulace“. Hradní mluvčí dnes ČTK sdělil, že k žádné personální změně nedošlo. „Pokud by k ní došlo, jako vždy bych informoval veřejnost,“ poznamenal. Později na Twitteru napsal, že média v případě Forejta odkazují jen na anonymní zdroje. „Na ty nereaguji. Personální změny komentuji až v okamžiku, kdy jsou,“ uvedl.

Média píšou, že konec Forejta by mohl být oznámen tento týden. Podle Blesk.cz již je za něj vybrána náhrada.

Forejta ČTK s žádostí o vyjádření oslovila v pátek, dnes dotaz opakovala. Zůstal bez odpovědi.

Hradní protokol byl v poslední době spojen s několika spornými situacemi. Vysvětlovat musel zpoždění leteckého speciálu, ve kterém letěla delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče. Z hradního protokolu také měla podle oficiálního sdělení Hradu pocházet chybná informace, na jejímž základě Zeman obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Schapiro ale ve Vladislavském sále byl. Forejt byl také často zmiňován v kauze neudělení vyznamenání pamětníku židovského holokaustu Jiřímu Bradymu. Minulý rok v září pak při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga visela v Trůnním sále Pražského hradu vlajka OSN místo vlajky Severoatlantické aliance.

Forejt patří k blízkým spolupracovníkům Zemana, který se ho v minulosti několikrát zastal. Na Hradě má podle některých informací spory s kancléřem Vratislavem Mynářem nebo hlavním poradcem prezidenta Martinem Nejedlým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…