Média už jsou úplně zblblá korektností, zoufá si znalec. A přidal vtip, který díky Dienstbierovi zanedlouho nemusí být k smíchu

07.06.2014 14:31

TÝDEN V MÉDIÍCH V souvislosti s nejnovějšími aktivitami ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera se Petr Žantovský zamýšlí nad tím, zda jsou už všechna naše média tak zblblá falešnou politickou korektností, že se bojí nazvat věci pravým jménem. Zabývá se změnami na domácí televizní scéně a jeho pozornosti neušlo ani to, jak diletantsky si počínala Česká televize, když si zvala hosta k povídání o abdikaci španělského krále Juana Carlose.

Média už jsou úplně zblblá korektností, zoufá si znalec. A přidal vtip, který díky Dienstbierovi zanedlouho nemusí být k smíchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

V úvodu pravidelného ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích se Petr Žantovský věnuje dalšímu z nápadů ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera a tomu, jak s ním nedokázala média patřičně naložit. „Ministr Dienstbier poroučí větru a dešti. Stejně jako jeho duchovní guruové z Evropské unie. V rámci tzv. antidiskriminační politiky se rozhodl masově a plošně zvýhodnit české Romy. Chce pro ně zavést afirmativní akce v zaměstnání, ve školství a tak dále,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Podivuje se ministrovu přesvědčení, že „osoby ohrožené rasovou diskriminací“, jak je sám nazývá, lze často proti jejich vůli integrovat do majoritní společnosti inženýrským politickým rozhodnutím. „Prostě pan ministr to tak chce, a tak to bude. Poručíme větru, dešti. Jediným kvalifikačním ukazatelem je barva pleti. Je to podobné, jako kvotace pro ženy do funkcí v politice či hospodářství. Tam je jedinou kvalifikací obsah rozkroku,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Falešnou korektností zblblá média nenazývají věci pravými jmény

„Kdo by se zajímal o to, zda ten či onen Rom a ta či ona žena mají na danou práci, studium nebo funkci dost fištrónu, sociální a intelektové adaptability, talentu, pracovitosti a tak dále. To není podstatné. U Dienstbierů se rozhoduje podle na první pohled viditelných měřítek. Trochu mi to připomíná jednu výstižnou průpovídku z knihy Anthony Browna Úprk rozumu: Víte, kdo je nejzaměstnatelnější Američan? Pětapadesátiletá, invalidní, negramotná lesbická Portorikánka. Tu nelze nezaměstnat, protože by vyhrála všechny soudy se žalobou na diskriminaci,“ cituje mediální odborník.

A přidává ještě vtip, který se kdysi se vyprávěl, o tom, jak se sejdou na festivalu dva dirigenti symfonických orchestrů – jeden z Izraele, druhý ze Sovětského svazu. A ten sovětský se holedbá: „Představ si, jak já jsem rasově tolerantní. V mém orchestru je třicet procent Židů. A ve tvém?“ – „Já nevím,“ zní odpověď. „Ne většinová společnost, nýbrž sám pan ministr Dienstbier mluví jako rasista. Rozděluje rasy na ty, které je třeba zvýhodnit, asi jsou něčím lepší, a na ty druhé, které jsou méně hodné pozoru a výhod. To už jsou všechna naše média tak zblblá falešnou politickou korektností, že se věci bojí nazvat pravým jménem?“ podivuje se Petr Žantovský.

Televize Metropol zřejmě dojela na přemrštěnou velkorysost

Za druhé téma si vybral změny na domácí televizní scéně. „Televize končí i začínají. Končí pražská regionální televize Metropol. V těchto dnech ohlásil její provozovatel, společnost Mladá fronta Františka Savova, že na konci měsíce Metropol – už podruhé ve své historii – skončí své vysílání. Poprvé to bylo poté, co původnímu vlastníkovi Metropolu a také stanice Pětka, dnes již nežijícímu Luboši Měkotovi, došly peníze a chuť je házet do prodělečné televizní jímky,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Dvaačtyřicetiletý podnikatel František Savov, proti němuž bylo v minulém měsíci zahájeno trestní stíhání v souvislosti s kauzou nezákonných vratek DPH jako proti uprchlému, převzal televizi Metropol před rokem. „Za tu dobu se pokusil, nutno říci, že docela úctyhodně, postavit profesionální stanici, v níž se občas objevovali zajímaví hosté i moderátoři. Jak upozorňují komentátoři, televize Metropol pravděpodobně dojela na přemrštěnou velkorysost,“ říká Petr Žantovský.

Kniha dějin české regionální TV produkce se uzavírá

Zároveň si klade otázku, zda regionální televize tohoto typu má vůbec nějakou šanci na ekonomické přežití. „Nejenže jsou diváci zhýčkaní nabídkou celoplošných televizí a jejich donekonečna reprízovaným zábavně-kriminálním klystýrem mozku, ale i ti mladší, kteří netráví své večery ve společnosti Vyprávěj nebo Místa činu, mají hlavně internetová média – pro informaci i zábavu. Bojím se, že případ Metropol je poslední kapitolou uzavírající knihu dějin české regionální TV produkce,“ přiznává mediální analytik.

Naopak odstartovala jiná televize DVTV, neboli webová stanice pojmenovaná podle svých tváří – Daniely Drtinové a Martina Veselovského. „Zatím se ukazuje jen na půdorysu interview, což je konec konců žánr, jemuž se oba jmenovaní věnovali v České televizi. Nic inovativního se od takto profilované stanice čekat nedá. Její životnost je, myslím, odvislá od ochoty Zdeňka Bakaly, vlastníka Economie, pod jejíž střechou DVTV stojí, celý projekt dotovat,“ konstatuje Petr Žantovský.

Dlouhodobý provoz televize na webu je zcela neekonomický

Upozorňuje také na to, že miliardáři – a Zdeněk Bakala nebude výjimkou – nebývají z podstaty filantropičtí, a tak lze za rozjezdem DVTV tušit budoucí záměry. „Dlouhodobý provoz takovéto publicistické televize – notabene jejího například zpravodajského rozšíření – pouze na webu je zcela neekonomický. Může sloužit pouze jako předstupeň projektu budoucího, mnohem velkorysejšího, tedy terestrického,“ myslí si mediální odborník.

Protože však v Česku není momentálně k mání žádná televize, kterou by Zdeněk Bakala jednoduše koupil a předělal k obrazu svých zájmů, přichází se zajímavou spekulací. „Česká televize provozuje jako jeden z kanálů ČT 2, jehož někdejší specifika – publicistika, kultura, filmové umění a podobně – se většinou přesunula na ČT Art. Z Dvojky se tak stal vcelku bezvýrazný menší bratr Jedničky,“ podotýká Petr Žantovský.

Na odbornou práci musí být odborníci

Proto je přesvědčen, že je jen otázkou času, kdy někdo přijde s nápadem ČT 2 privatizovat. „Nu a kdo je dnes ministrem financí, který v tom bude mít hlavní slovo? Přece Andrej Babiš, jemuž nákup médií loni tak zachutnal. A protože jako ministr sám sobě asi televizi přihrát nemůže – i když časy se mění a jeden už fakt neví – tak se nabízí přihrát ji někomu hodně blízkému, alespoň co do politicko-ekonomických zájmů. Že by Bakalovi, s nímž Babiš tak dovedně utkal onen "paskovský zázrak"? Nechme se překvapit,“ doporučuje mediální analytik.

Na závěr si nechal poznámku o tom, jak si veřejnoprávní televize vybírá do svých pořadů hosty. „Jan Werich v jedné pohádce říkal: ´Na odbornou práci musí být odborníci.´ Vzpomněl jsem si na tu větu v pondělí při sledování České televize. Události komentáře se toho večera věnovaly mimo jiné výměně na španělském trůnu, který opouští ve prospěch svého syna legendární Juan Carlos, kterému se podařil politický zázrak: zemi zdecimovanou frankismem vrátil k demokracii a prosperitě bez jediné kapky krve,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Význam krále Juana Carlose nemohl hodnotit protokolista

Zároveň se pozastavuje nad tím, jak je možné, že za tuto zásluhu král Juan Carlos nedostal Nobelovu cenu míru, když ji dostávají i takoví, kteří místo míru vyvážejí válku, jako třeba Barack Obama nebo teroristé jako Jásir Arafat. „Ale to jen na okraj. Zpět k pořadu. Česká televize pozvala do studia ke komentování změny ve Španělsku prezidentského protokolistu Jindřicha Forejta. Čekal bych, že se k otázkám uspořádání španělské vrcholné politiky bude vyjadřovat hispanista, historik, politolog, prostě kdokoli, o němž se dá říci, že je v dané věci odborníkem,“ říká mediální odborník.

„Pan Forejt je však pouze odborníkem na hradní protokol. Na to, kterou nohou se vstupuje do sálu, kdo s kým sedí na slavnostní večeři a který chod se podává jako první. Význam Juana Carlose však nespočívá v inovativních vynálezech v ceremoniální proceduře, nýbrž v průlomové politické aktivitě. Co však může pan Forejt říci podstatného o politice? Nic proti panu Forejtovi, ale kterého editora napadlo jej do toho pořadu pozvat? Dal bych mu k úhradě ten zbůhdarma vyplácaný vysílací čas,“ uzavírá Petr Žantovský své hodnocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…