Mediálně to pos... Pořád stejně blbej. Imigranti mi vadí, srší upřímností velmi výrazný kandidát do Senátu

30.05.2016 10:38

Dění na české politické scéně a zejména počínání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše znepokojilo undergroundovou legendu a disidenta Františka „Čuňase“ Stárka natolik, že se rozhodl kandidovat do Senátu v barvách ODS. Uvedl to v rozhovoru pro časopis Týden, kde také pohovořil o účasti někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše na trutnovském hudebním festivalu či o svém postoji k uprchlíkům.

Mediálně to pos... Pořád stejně blbej. Imigranti mi vadí, srší upřímností velmi výrazný kandidát do Senátu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: František „Čuňas“ Stárek je český publicista, bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, disident a vězeň totality odsouzený na 5 let odnětí svobody

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

Stárek tvrdí, že současná doba je nehorší za posledních pětadvacet let. „To, že tady nastalo spojení oligarchizace politiky s levicovým ubíráním svobod na úkor státu, je strašlivý mix,“ říká s tím, že tento mix považuje za nebezpečný, protože „nás vede do principů, že nahoře je nějaká high society a dole se socialisticky žije“.

Stárek naráží na šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, jehož i přes osvobozující verdikt bratislavského soudu považuje za spolupracovníka StB. „Víte, já pracuji v Ústavu pro studium totalitních režimů, dělal jsem v BIS. Po dobu pětadvaceti let se de facto zabývám svazky StB. Mě nějaký soud v Bratislavě oblafnout nemůže,“ má jasno Stárek.

Pokud by se dostal do Senátu, chtěl by v prvé řadě bránit svobodu. „Hlavně, aby občanům nebyly utahovány šrouby. To je to podstatné, čeho se bojím, a proto do toho jdu,“ objasnil občanskodemokratický kandidát na senátora.

Jakeš jako severokorejský diktátor

V rozhovoru pro časopis Týden se Stárek také kupříkladu vyjádřil o účasti někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše na trutnovském hudebním festivalu, který Stárek spolupomáhal za komunistů organizovat. Organizátor Martin Věchet za pozvání Jakeše na festival schytal kritiku ze všech stran. Podle Stárka je zkrátka Věchet ke „každýmu hodnej“ – stejně jako jeho velký guru Václav Havel. „Ale mediálně to posral,“ míní Stárek, který se s Jakešem sám sešel.

Dle svých slov si ze setkání odnesl to, že Jakeš není senilní, nýbrž „furt stejně blbej, pořád ten kůl v plotě“. Navíc prý neuhnul ani o píď. „Kdyby ho dnes vzali a posadili do Severní Koreje, tak by mohl z fleku nahradit Kim Čong-una,“ konstatoval Stárek.

V závěru Stárek okomentoval uprchlickou krizi. Uvedl, že s velkým despektem hledí především na to, co provedla Evropská unie, neboť nevěří v koncepty multikulturalismu. „To není nic o etnicitách a o náboženstvích. Ale prostě mi vadí nekompatibilita těch příchozích. Kdyby přicházeli s tím, že chtějí být Evropany, řeknu: Pojďte dál. Ale oni nechtějí být Evropany. Oni chtějí mít Molenbeek (muslimská čtvrť v Bruselu, odkud pocházeli pařížští atentátníci, pozn. red.), kde bude exteritoriální území Islámského státu,“ varuje disident s tím, že důsledky multikulturalismu budou patrně nevratné. „Když si někdy v roce 2100 naši potomci řeknou, že multikulturalismus byla chybka, už to nepůjde vrátit,“ má za to Stárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…