Mediální expert: Kalousek musí využít potenciálu knížete. Vždyť do něj tolik investoval...

02.02.2013 17:42

TÝDEN V MÉDIÍCH Fiskální pakt Evropské unie, neochota Michala Haška kandidovat na blížícím se sjezdu ČSSD na předsedu strany a rozhodnutí Andreje Babiše ukončit vydávání regionálních týdeníků jsou podle mediálního odborníka Petra Žantovského nejzajímavější témata sdělovacích prostředků uplynulého týdne.

Mediální expert: Kalousek musí využít potenciálu knížete. Vždyť do něj tolik investoval...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Dlouhodobě oblíbené téma Petra Žantovského – fiskální pakt Evropské unie – se stalo v uplynulém týdnu jádrem sporu mezi koaličními stranami ODS a TOP 09. „Já jsem na tohle téma měl už od slovutného vystoupení pana Barrosa v Evropském parlamentu na podzim mnoho komentářů. Barroso tehdy obhajoval nutnost fiskálního paktu a bankovní unie s poukazem na to, že Evropu, je-li dnes ve velkých problémech organizačních, které způsobila špatně zkomponovaná eurozóna, dostane z problémů to, že se prohloubí eurozóna v celé škále svého působení,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

„To je stejně absurdní jako člověku, který si na lyžích zlomil nohu, nedat sádru, antibiotika ani léky na bolest, ale snažit se ho naopak vyléčit tím, že ho nutíte, aby ještě více jezdil na lyžích, protože jedině tak si tu kost procvičí. Je to úplně stejná situace. Říkal jsem to už na podzim a tehdy se předseda vlády Nečas postavil poměrně radikálně po bok Velké Británie v tom, že odmítá vstup Česka do fiskálního paktu a bankovní unie i s poukazem na to, že my nemáme zavedené euro a kdoví, kdy by mělo být v Česku zavedeno,“ připomíná Petr Žantovský. .

Je škoda vyhodit oknem peníze za Schwarzenbergovu kampaň

Důvod pro odmítnutí má logiku, protože fiskální pakt bude mít působnost – oficiálně – pouze na země eurozóny. „Ono to ´oficiálně´ je trošku zrádné, protože jeho působnost bude pochopitelně tlačit na země, které jsou mimo eurozónu, k tomu, aby se rychleji přizpůsobily, rychleji koordinovaly svoje státní rozpočty se zeměmi eurozóny a v podstatě do té zóny vstoupily také a odevzdaly veškeré své národní majetky do jednotného rámce. To je velmi nebezpečná situace. Já jsem tedy velmi ocenil pana premiéra a ODS, že to odmítli,“ konstatuje Petr Žantovský.

Vůbec ho přitom nepřekvapuje, že téma fiskálního paktu vytahuje na domácí politické scéně TOP 09. „Připravuje exit z této vlády, připravuje si jiné strategie, dokud ještě pel na mediální podobě pana Schwarzenberga neoschl a neoprýskal. Chtějí využít jeho mediálního potenciálu, který se mu povedlo nashromáždit při druhém kole prezidentské volby. A také peníze, které šly na kampaň, to je investice, kterou je škoda vyhodit z okna. A protože pan Kalousek je inteligentní stratég, tak proto hned vyšel s tvrzením o tom, že není-li Karel Schwarzenberg prezidentem, měl by být premiérem. To do sebe zapadá,“ myslí si mediální odborník.

Kdykoli lze vytáhnout argument, že součástí koaliční smlouvy není LIDEM

Stejně tak mohla TOP 09 přijít s jiným tématem, ale rozhodně v sobě najednou neobjevila nějaké hlubinné evropanství, takže využití fiskálního paktu je velice účelové. „A to bez ohledu na to, co říkají politici TOP 09 v médiích. To jsou jen zástupné krycí barvy, které mají zakrýt skutečnost, že TOP 09 nemá zájem na podpisu koaliční smlouvy, ve které by figurovala strana LIDEM. Nechává si v kapse kartu, že tahle vláda vlastně není úplně legitimní, protože strana LIDEM v té koaliční smlouvě není, takže je možnost tu vládu kdykoli rozbít nebo opustit. Všechny řeči kolem fiskálního paktu je třeba vnímat v tomto kontextu,“ podotýká Petr Žantovský.

Zatímco koalice se handrkuje o podpisu smlouvy a fiskálním paktu, opoziční ČSSD už vyhlíží volební sjezd, na němž se ale překvapivě nebude ucházet o funkci předsedy dosavadní statutární místopředseda Michal Hašek. „Překvapení je to jen zdánlivé. To, že pan Hašek chce být ´jen´ prvním místopředsedou a to ho ještě torpéduje pan Zaorálek, který se v posledních měsících proslavil hlavně tím, jak urputně bojoval za prezidentského kandidáta Dienstbiera, jenž po prvním kole prohlásil, že doporučení sociální demokracie pro něj není závazné, může být strategická hra,“ domnívá se Petr Žantovský.

Nad Haškovým rozhodnutím je třeba přemýšlet z několika úhlů

Sociální demokracie má několik možností, jak si dál počínat. Tou první je dotáhnout toto volební období a ve zbývajícím roce a půl vykládat o tom, že vláda je špatná, pokusit se ji ještě několikrát odstřelit a vždy o nějaký ten hlas prohrát. „To je celkem legitimní taktika, vyčkávací strategie, která může vést k tomu, že strana nabere síly. A mezitím posílí i někteří lidé v ní, například Michal Hašek, pro jehož posílení by mělo být tím pravým důvodem zvolení Miloše Zemana prezidentem,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Nevylučuje však ani to, že Michal Hašek počká v závětří, až se Bohuslav Sobotka domluví s Miroslavem Kalouskem, povalí vládu a pokusí se sestavit přechodnou několikaměsíční úřednickou vládu. „Tato vláda se nebude moci vykázat žádným exkluzivním výkonem, což umožní poukazovat na neschopnost Bohuslava Sobotky vést stranu i jakákoli vážná politická ujednání. Tím by se otevřela cesta do čela sociální demokracie pro pana Haška. Každopádně to, že nechce být předsedou, je zvláštní a je třeba nad tím přemýšlet z různých úhlů. Není to tak, že by pan Hašek najednou pochopil, že pan Sobotka je nejlepší předseda na světě,“ poznamenává Petr Žantovský.

Babiš skoncoval se svým regionálním tiskem

Do vysoké politiky se chtěl prosadit i podnikatel Andrej Babiš, který nejprve přišel s iniciativou ANO 2011. Podporu mu měl přinést i regionální tisk, s jehož vydáváním minulý rok začal. Projekt měl ale jen jepičí život. „Mediální záležitostí, která se dala už nějakou dobu čekat, je skutečnost, že pan Andrej Babiš likviduje týdeníky 5+2. Připomeňme, že Agrofert Média, která je vydávala, založil pan Babiš před krajskými volbami a chtěl s jejich pomocí v budoucnu uspět v celostátní politice,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Záměr však nenaplnil Babišovo očekávání a ani on, ani jím zaštítěné hnutí ANO 2011 neoslovilo dostatečné množství voličů. „Musím říci, že si za to může pan Babiš do značné míry sám, protože nemá žádný koaliční nebo alespoň kooperativní potenciál. Vystupuje vždy jen jako sólista, vinou své rétoriky je pro mnoho stran nepřijatelný a ani on sám nedal nikdy ani trošku najevo, že by byl připraven s někým spolupracovat. Vedl jen to svoje, a to nemohlo dlouhodobě vydržet. Bylo zřejmé, že to nemá budoucnost, že to je jen jednorázový zájem postarat se v určitém okamžiku o své investice. To, že pan Babiš likviduje své mediální působení, jsem jen čekal o pár týdnů dříve,“ dodává mediální odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…