Mediální expert sleduje Sobotku: Jestli si myslí, že už vyhrál...

09.11.2013 14:31

TÝDEN V MÉDIÍCH Při ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích se Petr Žantovský pozastavuje nad tím, že se dění v sociální demokracii a Sobotkovo Pyrrhovo vítězství neinterpretuje v médiích z více úhlů. Komentuje také ohlášený odchod Roberta Čásenského z pozice šéfredaktora deníku MF Dnes.

Mediální expert sleduje Sobotku: Jestli si myslí, že už vyhrál...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Ohlédnutí za minulým týdnem ve sdělovacích prostředcích začíná Petr Žantovský pohledem na situaci v České straně sociálně demokratické a rezignaci Zdeňka Škromacha na funkci místopředsedy ČSSD. „Ta nemohla nikoho překvapit. To je, jak řekl hejtman Pardubického kraje pan Netolický, chlapské gesto, kterého je na naší politické scéně schopen opravdu málokdo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Senátor tím vyjádřil naprosto jednoznačně nesouhlas s tím, co se v sociální demokracii děje. „Je zajímavé, že žádný náš novinář to takto neinterpretuje, že to je výraz jeho nesouhlasu s tím, co se děje v sociální demokracii. Zdeněk Škromach se tak vyjádřil ve chvíli, kdy nedokázal prosadit své názory a já si myslím, že to je velmi čestný postoj, který se mu může ještě – teď to řeknu trošku cynicky – hodit na mimořádném sjezdu sociální demokracie,“ podotýká Petr Žantovský.

Pro Sobotku to je Pyrrhovo vítězství

„Jestli si dnes stávající vedení v čele s Bohuslavem Sobotkou myslí po rezignaci pánů Haška a Tejce, že to je vítězství, tak je to vítězství Pyrrhovo. Protože tím, že se zbavil silné vnitřní opozice a unifikoval stranu, tak veškerou odpovědnost za všechny chyby, nedostatky a problémy budou spláchnuty na něj,“ upozorňuje mediální odborník, že veškerá členská základna včetně mimořádného sjezdu svalí absolutně veškerou odpovědnost na předsedu Sobotku.

Zřejmě to tak chtěl, možná to nedomyslel nebo to nedomysleli jeho poradci. „Nemá dnes už absolutně na koho se vymluvit, nemůže mluvit o vnitrostranických nepřátelích, nemůže mluvit o opozici, kterou tam měl, o frakcích. Může teď mluvit jen sám o sobě. Teď má poprvé příležitost opravdu ukázat, co umí a neumí. Tato interpretace opět nikde nezazněla, alespoň zatím jsem ji v médiích nikde neviděl,“ konstatuje Petr Žantovský.  

Čtení mezi řádky pardubického hejtmana

Zaujalo ho čtvrteční vystoupení pardubického hejtmana Martina Netolického v Událostech, komentářích České televize. „Bylo velmi zajímavé číst mezi jeho řádky. Je zjevné, že pan Netolický rovněž není úplně vnitřně identifikován s tím, co se děje v sociální demokracii. Zvolil si ale jinou cestu, cestu vyčkávání. Domnívám se, že to bude vedle pana Zimoly a možná nějakých dalších lidí docela zajímavé jméno na to kádrové rozstřelování na mimořádném sjezdu,“ domnívá se Petr Žantovský.

V souvislosti s dosavadní neschopností ČSSD vyjednávat o vládě zmiňuje údajný nápad Andreje Babiše s úřednickou vládou pod kontrolou Poslanecké sněmovny. „To je nápad velmi zajímavý, který jako by nám říkal, že pan Babiš už něco konzultoval s panem prezidentem. To jsou přesně myšlenky, které jako bych odezíral ze rtů pana prezidenta. Protože on přece ty úřednické vlády má velmi rád, jak nám předvedl v případě vlády pana Rusnoka,“ připomíná mediální odborník.

Do vlády raději experty než celoživotní poslance

Je to řešení, které si umí představit, že by vymysleli společně právě Miloš Zeman s Andrejem Babišem. „Ale není to řešení úplně nesmyslné. Když se politická scéna hemží lidmi, kteří ničemu nerozumí a pouze se narodili ve sněmovně a hodlají tam také zemřít a jediné, co mají, jsou jejich ambice, tak je potom možná lepší svěřit vládu do rukou expertů a politicky je kontrolovat. To dává smysl. Ještě jsem na to téma nečetl žádný komentář, tak nemohu hodnotit mediální odezvu, ale dost se na ni těším,“ přiznává Petr Žantovský.

Druhé komentované téma se týká Řecka, kde ve čtvrtek policie vyklidila protiprávně obsazenou budovu veřejnoprávní televize ERT. „Kolem toho se spustil povyk jak v různých světových liberálních kruzích, tak samozřejmě i v našich médiích. Naši novináři totiž velmi slyší na různá hesla o svobodě slova, o ujařmení nezávislosti a podobné věci. Ale to jsou všechno fráze, které jsou v tomto případě jaksi po sezoně,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Vláda uťala penězotok nehospodárné televizi

Připomíná proto, že řecká veřejnoprávní televize byla zrušena v rámci úsporných opatření, ke kterým Řecko nutí Evropská unie, aby Řecko ekonomicky úplně nezkrachovalo. „Řecká veřejnoprávní televize byla velmi nehospodárná, měla rozpočet zhruba tolik jako naše televize, měla stejný, možná i vyšší počet zaměstnanců. Je logické, když stát má takovou televizi v moci, tak jí utne penězotok, protože musí šetřit pod tlakem mezinárodní organizace, která má v hrsti osud Řecka, dokud je v eurozóně,“ poznamenává Petr Žantovský.

Považuje za hloupost, když se mluví o boji za nezávislost a svobodu slova. „Padesát lidí tam protiprávně obsadilo budovu a vysílalo na internetu nějaké svoje zprávy. Trošku to připomíná situaci, kdy Česká televize vysílala v zimě 2000 dvoje zprávy. Jedny paní Bobošíkové odněkud z bytu, protože ji nepustili do její pracovny, a druhé ze studia tím betlémem osobností a s vlajkami i trikolorami stávkujícími zaměstnanci České televize,“ srovnává mediální odborník.

Víc sexy jsou decimovaní novináři v Řecku než práce

Jde o záležitost, která může být nepříjemná bývalým zaměstnancům veřejnoprávní televize, ale nelze se jí divit. „Navíc mluvíme o příběhu z července. Prostě to Řecko je téma, které je po sezóně, a to, že z něj Česká televize a jiná média u nás teď dělají téma těchto dnů, je jenom vyjádření obecného postoje českého novináře ke své práci. Samozřejmě je víc sexy bavit se o tom, jak se v Řecku decimují nezávislí novináři, než pracovat,“ míní Petr Žantovský.

Závěrem se věnuje ohlášenému odchodu Roberta Čásenského z pozice šéfredaktora MF Dnes. „Velmi mě rozesmálo, když jsem si přečetl vyjádření pana Čásenského, že v žádném případě nejde o reakci na nové poměry v MF Dnes a že to zvažoval již velmi dlouho. Mohlo se stát, že se s panem Babišem nedohodli na společném postupu. Ale proč měl potřebu explicitně tohle říkat, tak tím zavdal prostor k mnoha spekulacím o dohodách, nebo nedohodách s panem Babišem,“ domnívá se Petr Žantovský.

Veřejný zájem nelze u novinařiny hledat

Zdůrazňuje přitom, že Babišovo zacházení s tímto deníkem je zacházení s jeho vlastnictvím. „Tady není žádný veřejný zájem, abychom si rozuměli, což si nerozumíme s většinou novinářů. Novinářská profese je jako každá profese, je to výkon zaměstnání. Žádný veřejný zájem v tom nelze explicitně hledat, ten je možná někde implicitně v důsledku jejich práce, ale není rozhodně explicitní,“ tvrdí mediální odborník.

„To, že pan Babiš mění redakci včetně šéfredaktora, je jeho svaté právo. On si ty noviny koupil. Mohl si je koupit pan Čásenský a byl by tam až do penze. Neučinil to, učinil to pan Babiš. Pokud však budou novináři psát, že to je výraz nějakého ohrožení svobody slova, ohrožení nezávislosti, tak to je opravdu střelba mimo terč,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…